Först och främst, fin svamp inga dåliga ex. 2: bra burkar och om detta råder delade meningar, jag anser att man skall använda “riktiga” konserveringsburkar av glas gummiring och bygel, släta och okomplicerade, finns att köpa i de flesta större matvaruhus, ÖB och liknande. 3: En stor kastrull minst 10lit. eller gör som jag jaga runt lite på loppisar och rätt som det är så hittar man en “riktig” konserveringskokaren. Så rensa svampen och förväll som du gör när du skall frysa den, fast här saltar du lite, alltså koka ner den till minst hälften, svampens egen vätska skall täcka svampen. Burkarna skall vara väl rengjorda helst kokade eller körda i diskmaskin och likaså gummiringarna. Tvätta händerna noga och bara rena verktyg, hålslev och en sås/soppslev. Så vidare, burkarna bör vara lite varma, sätt på gummiringen (rena händer) häll på den varma svampen från nerkoket sluta ca: en cm. från full burk se till att vätskan täcker svampen, tryck lite med sleven spänn fast locket. Om nu inte svampens egen vätska räcker till så kan du koka upp lite vatten och tillsätta lite salt och så använder du detta för att täcka svampen ordentligt. Under tiden som du gör detta kan du koka upp vatten i den stora kastrullen, vattnet behöver inte koka när du ställer i burkarna, det är faktiskt lättare om det inte kokar för om du inte har en konserveringskokaren så bör du ha en vikt handduk i botten på kastrullen då burkarna “hoppar” under kokningen och kan gå sönder om du inte har en handduk i botten. När det börjar koka skall det koka minst 80min, se till att vätskan täcker burkarna ordentligt minst ett par cm. över burkarna man kanske behöver fylla på lite undan för undan. När de gjort det tar du upp burkarna och placerar dem på en handduk och så får de svalna. När burkarna är svala provdra lite i gummiringens “flärp” om den sitter fast så är allt ok om inte, kontrollera att burken inte är skadad om inte så rätta till gummiringen förslut och koka om. Gummiringen MÅSTE sitta hårt annars ingen konservering och då går det inte att förvara svampen mer än en vecka i kylen men om allt fungerar som det ska kan du förvara svampen i rumstemperatur i åravis. Lycka till mer info finns på nätet.
Länk till konserveringsmetod:
http://svampguiden.com/artikel_konservering.asp
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.