0 3948 visningar

18 svar

Är detta fårticka? Om inte, vilken ticka är det?

Ida M

29 sep 2008 kl. 14:06

Hej,

Nybörjare som jag är vågar jag inte tillaga dessa svampar innan jag fått bekräftat exakt vilken typ av tickor det rör sig om. Är det någon som kan hjälpa mig?

Mvh Ida

0

Boman

29 sep 2008 kl. 15:08

Jämför med denna http://svampguiden.com/art/visa/albatrellus_confluens.
Det ser mer ut som Brödticka i mina ögon.

0

Jan A, Uppsala

29 sep 2008 kl. 15:17

Ganska typisk fårticka skulle jag säga. Smaka! Brödtickan är oftast mlm besk i vuxet skick.

0

Ida M

29 sep 2008 kl. 16:22

Tack för svar! Hur rekommenderar du att jag ska tillaga dem? Är det smörstekt som gäller? Avkok innan?

0

Jan A, Uppsala

29 sep 2008 kl. 16:52

Har du inte ätit fårticka tidigare, så tycker jag du ska prova ut vad som passar dig bäst, direktstekt (rå svamp i riktigt varm, smörrik stekpanna, salta efter stekning) eller nedsmält och sen stekt eller stuvad på vanligt sätt. Ung fårticka är god, dina är kanske lite väl gamla - men prova i alla fall!

0

Anders Andersson

29 sep 2008 kl. 17:01

Enligt mina ögon är detta inte fårticka. Jag har vid ett flertal tillfällen plockat både fårticka och annan taggsvamp men aldrig stött på något som du/ni visar på bilden. Jag kan inte ens rekomendera er att äta av densamma. Försök ta den till någon som kan artbestämma densamma.

0

Ida M

29 sep 2008 kl. 17:02

Jag plockade ett helt gäng, så några av de yngre ska nog smaka bra isf! Är tanken att man ska rensa bort rören? Gjorde det nu, men de satt hårt!

0

Jan A, Uppsala

29 sep 2008 kl. 17:07

Har aldrig tagit bort några porlager på fårticka. Är de så gamla att de ser osmakliga ut så låt stå!

0

ThereseT

29 sep 2008 kl. 17:25

Tycker fårticka är utsökt panerad och stekt i smör!

0

Ida M

29 sep 2008 kl. 17:37

Tyvärr har jag ingen svampkunnig i min närhet att tillfråga, så jag tog nu en chansning och vågade mig på att äta de mindre tickorna. De var jättegoda stekta i smör med salt, peppar och lite grädde. De hade en mild smak och påminde lite om champinioner till både smak och konsistens. Såvida jag inte är helt ute och cyklar måste de vara fårtickor, allt som står om dem som jag kan hitta stämmer in på de exemplar jag fann. Och såvida jag inte mår kusligt ikväll blir det absolut en resa tillbaka ut i skogen för att plocka fler! Tack alla för era svar!

0

Jan A, Uppsala

29 sep 2008 kl. 17:52

Kallar du det för en chansning? Hm.

0

Ola H / Kil

29 sep 2008 kl. 18:25

Ida, Ida. Det finns inget farligt att förväxla den du har på bilden med. Käka på så länge du tycker det smakar bra.
Utifrån bilden kan ingen med säkerhet säga om det är bröd- eller fårticka, men som sagt, ingen är farlig.
Lite tips om du vill bli säker på dessa:
Kläm och bryt lite i svampen. Ganska snart i rumstemperatur så gulnar fårtickan där den misshandlats. Brödtickan gulnar inte. Så småningom kan du i de flesta fall artbestämma dem redan på håll i skogen. Brödtickan har som regel en gnutta röda toner på ovansidan. Det har aldrig fårtickan. Den är antingen vit eller gråvit

0

Jan A, Uppsala

29 sep 2008 kl. 19:52

Ola, brödtickan blir “aldrig” så där rutigt söndersprucken. Jag anser den solklar!

0

Michael Krikorev

29 sep 2008 kl. 20:59

Jodå, jag håller med Jan A, visst är det en solklar fårticka!

0

Fårticka

Birgitta F

29 sep 2008 kl. 21:11

hade aldrig kunnat se den som fårticka då mina är kritvita nästan lila ovanpå ...tur man lär sig något nytt varje dag

0

Ola H / Kil

29 sep 2008 kl. 21:54

Jan, jag har inte hanterat så mycket brödtickor som fårtickor. Du har säkert rätt ang “uppspruckenheten”. Jag reagerar bara på “rödfärgen” på den sista bilden, men det kan ju va färgåtergivningen på min skärm också. Jag har i varje fall aldrig sett en fårticka med röda toner i trots hantering av något ton.

0

Michael Krikorev

29 sep 2008 kl. 21:58

De citrongula fläckarna som fårtickan får vid hantering och med åldern är också ett bra skiljetecken. De syns tydligt på Idas bilder (speciellt bild 2 i snittet av hattköttet). Brödtickan får aldrig citrongula fläckar utan de går mer åt rödbrunt vid hantering och med åldern.

0

Fårticka

Birgitta F

29 sep 2008 kl. 22:04

Tack för svaret Micke nu blev jag ännu klokare har förmodligen passerat flera “brödtickor”

0

Fårticka

Madde Småland

29 sep 2008 kl. 22:15

Ett bra sätt att redan i skogen kolla upp om det är fårticka man hittat är att skrapa bort rören med nageln. Gör själv alltid det och ser då direkt om det blir gult eller inte. Har själv hittat fårticka med stor färg variation där en del är nästan helt vita och andra är brungrå.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone