Idag hittade frugan och hunden årets första svarta trumpeter för vår del. De växte bland blåbärsriset i en synnerligen blandad, rätt ung skog, strax nedanför en lååång sydbrant. Måste dit och kolla om det finns nåt annat också! Skörden på första bilden.
Samtidigt var jag ute för att fota (förtorkade) gallmusseroner åt JAS. Kanske 20 m från dessa växte flera hundra mycket fina riddarmusseroner i och mellan ”rådjursskrap” i gran-/tallblandskog. Visar två bilder så här - för att inte locka någon att äta denna mycket goda svamp!
Äntligen Jan, nu får du smörja kråset. Och så en dum fråga när det gäller dig antar jag. Äter du Riddarmusseron? Antagligen har du gjort det under många år och tänker så klart inte sluta för att några “grodätare” har blivigt förgiftade, om det nu var av denna svamp de åt, det är väl inte så säkert som Klas hade sagt!
.........några gäster i huset idag bad om 2 plastpåsar…dom skulle ut och plocka ett bestånd av “grisöra” sagt på grov bohusländska…det var den första svamp jag stötte på som nyinflyttad i Bohuslän , samma höst dog 15 personer i japan av denna svamp.Jag kunde inte säga annat än ” vet ni att denna inte längre är ansedd som matsvamp”.....sen pratade vi vidare jag sa att svart trumpetsvamp påminde om stenmurkla varpå mannen sa , “men den äter jag inte längre den är giftig”.....men den äter jag blev mitt svar.Lite kul blev den konversationen.
Jag är uppfödd med stenmurkla och kan inte tänka mig att inte äta den. Min enkla fråga är har någon dött av Stenmurkla ?
Obs ingen trådkapning bara för att sätta fingret på vad äter vi och inte ?
Grattis Jan!
Det ser verkligen läckert ut!
JAS, Trumpetsvampen:
Jag plockar helst Svarta trumpeter när de bara är 3-5 cm stora. De lär vara godast som små.
Men jag har också plockat stora och de har inte varit beska. Jag brukar skära bort hela den delen som är mörk på foten. Det brukar synas en tydlig gräns mellan nästan svart och ljust när man plockar dem.
De har aldrig varit beska hur stora de än har varit.
Jag tar precis som Eneli bort allt det svarta nederst på foten; fick förresten “kritik” av ngn har för en tid sedan för att jag slösade,var överdådig, men hellre äter jag en lite mindre mängd svart trumpet - men god - än en större mgd besk och jord- eller illasmakande. Har aldrig märkt att gamla mogna svarta trumpeter varit beskare än unga, utan har alltid tillskrivit snålheten den dåliga smaken. Rensa bort allt dåligt och ät bara det som är gott!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.