0 1963 visningar

15 svar

Blek Ostronmussling?

Josefina

30 sep 2008 kl. 19:49

Nu har jag varit ute i skogen å spanat in diverse svampar bara för att lära mig lite mer. Man kan ju känna sig lite trött på att bara plocka kantareller och sopp!
Jag hittade ett gäng med riktigt vackra svampar, och var bara tvungen att ta med mig några hem för att få er hjälp att artbestämma dem. Efter att ha surfat runt här lite, så undrar jag om det inte kan vara blek ostronmussling?

0

Joseina

30 sep 2008 kl. 22:32

Hm… Lägger dem i kylen något dygn och inväntar svar. Vågar absolut inte chansa på att äta dem! Visserligen inte orolig för att det skulle vara något giftigt, men det vore ju dumt att bli sjuk…

0

Enelie, Linköping

30 sep 2008 kl. 23:16

Jag önskar att jag kunde hjälpa dig men jag har aldrig själv plockat Ostronmussling.

Jag har hittat några få som jag tror är det och de har haft nötsmak när jag har gjort tuggtest på dem.

0

Irene A

1 okt 2008 kl. 09:09

Nej, den där ser ut att vara brunsporig och borde höra till släktet Crepidotus. Jag tror att det kan vara mjukmussling, Crepidotus mollis. Ingen matsvamp.

0

Josefina

1 okt 2008 kl. 20:22

Tack, Irene A!
Men hur kan jag skilja ostronmusslingen från mjukmussling? Jag tyckte de såg nästintill identiska ut som de bilder på blek ostronmussling som finns under “Matsvampar” här på Svampguiden. Samma färg och form. Vad är det jag missar? Vill ju lära mig att plocka rätt svamp! :-)

0

"JAS" Helsingborg

1 okt 2008 kl. 20:32

Hur stora är de, vad växte de på för träslag, är köttet geleartat under huden? Om du skriver in Ostronmussling i sökrutan till vänster om “skapa nytt inlägg” så får du upp en hel del om denna svamp.

0

Josefina

1 okt 2008 kl. 21:13

Den översta svampen på min bild i första inlägget är ca 8cm bred, de har samma färg som de två ljusa musslingarna på “JAS” Helsingborg “Bild 1”. Gräddfärgade på ovansidan, och aningen gulare i tonen på undersidan. Inte geleartat kött under huden (de har legat ett dygn i kylskåp), och köttet är bara nån mm tjockt. De luktar ganska mycket nu. Kan inte säga exakt vad det luktar, men på något sätt en trevlig lukt.
Varannan skiva är hel och löper längs hela svampen, och varannan skiva löper från kanten och ca 1/3 ner, (lite svårt att se på mina bilder, då jag har brutit lite i svampen och skivorna då har gått av).
Finns det några andra saker som kan skilja ostronmusslingar från andra icke matsvampar? Vad är det som gör att den ser brunsporig ut?
Många frågor, men om man inte frågar, så får man aldrig veta!

0

Irene A

2 okt 2008 kl. 09:49

Det är bra att du fortsätter fråga, och visar fler bilder!
Den första måste ha fått ett egendomligt färgstick som lurade mig att tro att skivorna höll på att bli bruna. Den senaste bilden är mycket mer lik en blek ostronmussling. Är den vitsporig och har mild lukt och smak, kan du lugnt prova den.

http://svampguiden.com/ordlista.asp?nr=82

0

Josefina

3 okt 2008 kl. 19:05

Nu har jag varit tillbaka där jag hittade svamparna i början av veckan. Jag kan inte säga vad det är för träslag de växer på, eftersom det är en gammal överväxt stubbe. Men runtomkring står ek, gran och lite andra träd i en salig blandning.

Här kommer några bilder jag tog med mobilen på plats:

0

Josefina

3 okt 2008 kl. 19:09

Och här kommer några till.
Jag har lagt en utav svamparna på ett papper och ställt ett glas över. Har aldrig gjort sporprov innan, så vi får väl se hur det går…

Jag har verkligen gett mig sjutton på att ta reda på vad det är! Snacka om envis…
Om det inte är en matsvamp så är den i alla fall otroligt vacker att titta på, och skulle det vara en matsvamp så finns det massor kvar!

Är det nån som kan ha en aning om vad det kan vara om det inte är blek ostronmussling?
Vad är det som är typiskt för en mjukmussling?

0

Michael Krikorev

3 okt 2008 kl. 19:51

Hej Josefina!

På de senaste bilderna ser det ut som du hittat öronmussling. En art som jag inte sett speciellt ofta eftersom jag bor på östkusten. Öronmusslingen är en västlig art, så jag antar att du bor närmare västkusten än östkusten?

0

Michael Krikorev

3 okt 2008 kl. 19:54

Den har länge varit ansedd som en bra matsvamp, men efter förgiftningsfall i Japan har man nu sagt att man inte bör konsumera den i större mängder, eller inte äta den alls om man har nedsatt njurfunktion. Läs mer:
http://www.svampar.se/bildarkiv/SMT_2005_1_Oronmussling%20svarta%20listan.pdf

0

Sofia, Skåne

3 okt 2008 kl. 20:36

Det finns ju ostronskivling att köpa i affären. Är de så pass identiska att man kan “lära sig” ostronmusslingen genom att studera ostronskivlingen i affären?

0

BirgittaD

3 okt 2008 kl. 20:45

Ja mina mörka ostronskivlingar(musslingar) var identiska, men observera att ostron mussling(skivling) inte är samma svamp som öronmussling.

0

Josefina

4 okt 2008 kl. 00:01

Michael; du har alldeles rätt! Jag bor på västkusten. Göteborg närmare bestämt, och mina svampar är väldigt lika de som är med i artikeln du länkar till. Måste ju vara öronmussling! Det var ju intressant! När jag började läsa artikeln du länkat till så tänkte jag att svampen är giftig och måste slängas, men ju mer jag läste desto osäkrare blev jag. Bör jag slänga den? (Kan tillägga att jag är ung och har inga som helst problem med njurarna).
Ni kan ju tro att jag är nyfiken på vad den smakar, men vill absolut inte chansa!

0

Monica A

4 okt 2008 kl. 00:25

När jag var på svampkurs i Göteborg för tre år sedan stötte vi på öronmussling. Inga hämningar bland deltagarna, en del fick korgen nästan full. De jag själv plockade och stekte fick jag aldrig smakat för dottern åt upp hela portionen!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone