Undrar om någon har funderat över detta:
När jag började plocka svamp i skiftet 50/60-tal hörde det till vanligheterna att man kunde plocka champinjoner i hästhagarna. Sen kom avhästning och de försvann - men nu dräller det ju av hobbyhästar. Vi har sommarkåk i ett område med mängder av så kallade hästställen - men champinjonerna får vi köpa i butik.
Kanske har det försvunnit några champinjonställen föär dig.
Hästarnma kanske käkar upp dem…har märkt liknande i kohagar med Karl-Johan och annat gott.
Vissa år ingenting.
Kan vara så att vissa individer i kreatursuppsättningarna får smak på svamp medan vissa ratar dem????
En teori bara…
Däremot har jag aldrig hittat så mycket snöbolls- och kungschampinjon som de senaste 2 - 4 åren tillbaks.
Men inte i hästhagar till största delen utan mer under gamla granar eller i ren park- o trädgårdsmiljö.
Konstgödsel, där det förekommer, är säkert förödande för svampfloran, i synnerhet om det ger en försurande effekt. Övergödning i form av tilläggsutfordring i betesmarkerna, förändrar också markkemin.
En annan störning som har uppmärksammats, är olika mediciner som ges till betesdjuren, framför allt avmaskningsmedel. Ett dött markskikt utan maskar och mikrober ger en omöjlig miljö även för svampar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.