0 828 visningar

8 svar

Blodriskor i Sverige

Irene A

21 feb 2006 kl. 10:45

Detta är tillägnat dem som känner sig osäkra på blodriskor och vilka arter man kan träffa på här.

Alla blodriskor, och endast de, har en orangefärgad mjölksaft! Färgförändringar i snittytor varierar däremot en del i nyanser och hastighet.

Det finns bara två arter som är vanliga, granblodriska och tallblodriska. Båda finns i Svampguidens databas (den senare under namnet läcker riska).
En sällsynt art (men rätt vanlig på Gotland) är vinriska, som också finns här i databasen.

Här tänkte jag visa bilder på de övriga tre som är kända från Sverige:

Bild 1: Lactarius quieticolor,
en art som närmast liknar tallblodriskan i konsistens och storlek, men har en gråbrunaktig hattyta. Den växer sällsynt med tall på kalkrik mark. Arten anses nu vara synonym med L. hemicyaneus - med ett missvisande svenskt namn: blåmjölkig riska.

Bild 2: Lactarius semisanguifluus (grönfläckig vinriska),
en liten art som närmast liknar granblodriska, men med en fot som är hård och oftast smågropig. Hattfärgen är varierande, oftast starkt grön eller grönfläckig på orange botten, men kan även bli helt klarblå. Snittytor blir mörkt vinröda efter några minuter, och så småningom gröna.

Bild 3: Lactarius fennoscandicus, en liten nordlig variant av granblodriskan, som inte är ovanlig i Norrland. Den har redan som ung en gråbrun hattfärg. Den vanliga granblodriskan är normalt orange, men kan ibland bli grönaktig på hatten i ett tidigt skede.
DNA-analyser har inte gett entydigt besked om de ska betraktas som skilda arter eller ej, men förutom olikheten i färg finns det även skillnader i sporstorlek och form på cystider.

0

Bo E

21 feb 2006 kl. 16:25

Tycker att bild 1 liknar de blodriskor jag hittat ganska många av.
Eftersom den art du kallar Lactarius quieticolor är sällsynt, växer med tall och är kalkkrävande tror jag att det är den vanliga granblodriskan som jag hittat ganska gott om de senaste två somrarna.
Däremot har jag för några år sedan hittat sporadiska exemplar av ganska små blodriskor i bergig tallskog. Tyvärr är det såpass länge sedan att jag inte lade dem speciellt på minnet. Då visste jag inte att det fanns mer än en art, blodriska, och att den var lätt att identifiera på den orangefärgade saften.
Med svampguiden ökar kunskaperna. DEt skulle vara kul att hitta vinsiska, men förmodligen vill den också ha kalkrik mark eftersom den trivs på Gotland?

0

Bo E

21 feb 2006 kl. 16:29

Hoppsan, glömde nämna att de senaste somrarnas fynd av blodriskor har varit i skog med övervägande gran, vilket också bör tala för granblodriska. Det största fyndet förra året var dock i grässlänt vid en skogsbilväg och det var också första gången jag hittat så många som inte varit förstörda av mask.
Det är vanligt med larvangrepp i blodriska tycker jag mig ha erfarit.
Det är väl det som är den lite negativa sidan av blodriskor. Det går åt mycken tid att leta fram felfria exemplar.

0

Lena Strömstad

21 feb 2006 kl. 16:31

Tack Irene. Lite fler frågor från en novis. Är alla riskor med orangefärgad mjölksaft ätbara?
Var och när är det störst chans att hitta de två vanligaste sorterna?

0

Lena Strömstad

21 feb 2006 kl. 16:58

Jag kan svara mig själv. Är lite för snabb som vanligt :-). Svaren hittade jag i databasen.
Japp, alla riskor med orangeförgad mjölsaft är ätbara. Blodriska växer med gran, gärna fuktigt. Läcker riska lär jag inte hitta här i närheten för den växer med tall, helst på kalkrik mark.
Nu återstår bara frågan ungefär när.

0

Irene A

21 feb 2006 kl. 17:05

Lena: Alla blodriskor är ätliga, men mer eller mindre beska om de inte steks hårt och äts direkt medan de är varma. Jag vet inte om jag är extra känslig för den beska smaken, men på min 10 i topp-lista finns i alla fall inga blodriskor.

0

Irene A

21 feb 2006 kl. 17:17

Granblodriskor är inte så krävande på sin växtmiljö. De kan bl.a. växa i granplanteringar, kärrkanter och i gräsiga vägkanter. De brukar komma relativt tidigt - under en kort och intensiv period på hösten. Tallblodriskans biotoper är torrare. Den kräver mer regn och mer tid på sig, och kommer därför lite senare. Den brukar inte vara så maskäten som granblodriskan.

0

Lena Strömstad

22 feb 2006 kl. 19:35

Tack så mycket för inlägget och svaren.
Ska prova att utöka plockandet med ett par svampar i år. Granblodsriskan får bli en av dom.
Det får gärna komma fler inlägg av den här typen.

0

Eljen

22 feb 2006 kl. 19:41

Hej!
Måste få säga att både granblodriskan o tallblodriskan är mina favoritsvampar.Dom är jättegoda och smakar ganska kryddstarkt och går även att göra en jättegod stuvning på blodriskor, trattkantareller och portvin.Mmmmmm, passar alldeles utmärkt till viltkött.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone