0 491 visningar

6 svar

Russulales

Irene A

27 feb 2006 kl. 11:32

I väntan på kremle- och risklitteratur finns ju alltid den här sidan:
http://www.mtsn.tn.it/russulales-news/welcome.asp

En av de senaste arterna som har dykt upp där med foto, är Russula rhodopus, misstänkt lik den vi kallar Russula rhodopoda, lackkremla.
Jag har en känsla av att det är samma art, som nu egentligen ska heta R. rhodopus, men är det någon som vet hur det ligger till?

0

Ingemar

27 feb 2006 kl. 13:39

Tack för den länken. Irene, du är en pärla :)
En Italiensk sajt på engelska hör inte till vanligheterna. Ser i hastigheten att den har sina bristande länkar men man får hoppas att det kommer rättas till.

0

Bo E

27 feb 2006 kl. 17:01

Vill minnas att man som barn hade svårt att övertyga äldre människor att dessa var kremlor och inte “röda flugsvampar”!
Stämmer det att lackkremlan är bitter?
Att det var kremlor hade jag lärt mig, men lackkremla var ett nytt namn för mig!
Tack Irene & guiden åter för trevlig svampkunskap!

0

Hans v E

27 feb 2006 kl. 22:08

Nej, lackkremlan är skarp, mycket skarp, d.v.s. det bränner på tungan. Bitter är något annat. Jag har märkt att många kallar det skarpa för bittert, men det är mycket viktigt att hålla isär dessa begrepp! Det finns beskt också. Och milt, d.v.s. utan smak.

0

Irene A

28 feb 2006 kl. 09:19

Nu ska jag röra till begreppen lite…

Det finns en till intressant svampsida som innehåller inte mindre än 108 arter kremlor
http://www.rogersmushrooms.com

med bra beskrivningar och bilder. Här finns alltså Russula rhodopoda beskriven som en nordvästamerikansk art med mild smak.
Frågan är vem som har tolkat arten rätt - Roger Phillips eller alla andra som har trott att namnet avsåg vår skarpa lackkremla?

0

Bo E

28 feb 2006 kl. 17:15

OK, Hans v E.
Bitter eller skarp…är det en gradskillnad där eller?
Jag menar nog samma smak i alla fall!
Lackkremlan är icke aptitlig!

Däremot vacker att skåda i skogen, liksom den röda flugsvampen!

0

Hans v E

28 feb 2006 kl. 22:13

Ingen gradskillnad. Det är två helt olika fenomen, som jag tydligt förklarat: Bittert är en smak, en sammandragande känsla. Skarpt är inte ens en smak utan en brännande känsla.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone