Det beror nog på vart i Sverige man plockar, och i vilken typ av miljö man letar svampen i. Det kan också variera beroende på vilken årstid man pratar om.
Många soppar, ex. strävsopp, sammetssopp, och karljohan växer i många olika miljöer, under en lång period, och är därför en vanlig syn på svamputflykten. Dessutom är många kremlor, samt pepparriska valiga i många skiftande miljöer. Bland de giftiga svamparna är det oftast olika typer av flugsvamp man stöter på, t.ex den röda.
Precis som Jonis svarade, beror det på var i landet man letar. Jag utgår också ifrån att du vill veta vilka som är vanligast bland de någorlunda välkända, marklevande storsvamparna.
Även om det har gjorts omfattande svampinventeringar runt om i landet, så lyckas man inte få någon opartisk uppgift om vilka arter som är mest vanliga. De ovanliga arterna har ofta varit intressantare att notera och rapportera än de vanligaste..
Mitt tips är som Jonis föreslog, strävsoppar (tegelsopp och björksopp är någorlunda lättbestämda arter i släktet) och pepparriska som kan växa i ganska skiftande miljöer. Likadant är det med bl.a. storkremla och tegelkremla. Ett par oansenligare arter är blek nagelskivling och laxskivling, som man hittar nästan var som helst, t.o.m. på kalhyggen..
Det mest frekventa svampsläktet i skogsmarker är ju annars spindelskivlingarna.De flesta av dem är svåra för gemene man att artbestämma, även om det finns gott om dem. Violettfotad slemspindling och honungsspindling är vanliga arter, även umbraspindling och bockspindling.
Den vanligaste av de stora tickorna borde vara fnöskticka.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.