0 353 visningar

5 svar

Frågetecken från Gotland

Irene A

13 okt 2008 kl. 17:06

Tre exempel från Gotlandsveckan, i den ordning vi hittade dem:

1. Först en liten spindling (2,5 resp 3 cm). Foten såg likadan ut på båda. De växte i skogsbrynet i ett änge närmast ek och hassel (Laxare änge). Den påminner om rödfotad spindling, Cortinarius bulliardii. Är det tänkbart, eller finns det bättre förslag?

2. I hästbetad tallskog (Russparken) fanns den här murklan, som vi tror är parkhattmurkla, Helvella albella. De torkade exemplaren har fått betydligt gulare fötter.

3. En Leucopaxillus-art i barrmatta under gran (Duss i Bro). Den stämmer delvis med beskrivningar av besk barrmusseron, L. alboalutaceus, men när jag letar bilder att jämföra med, hittar jag ingen som visar så mörka hattar. Spormåtten passar väl ihop med den arten - men finns det något annat att välja på..?
Den hade tydlig mjöllukt och en aning besk smak. Skivorna blev gultonade när den började torka. Det större exemplaret har ca 7 cm bred hatt.

0

Michael Krikorev

13 okt 2008 kl. 17:31

1. Ingen aning. Är ingen hejare på spindlingar och har aldrig sett C. bulliardii men jag har alltid inbillat mig att den borde vara lätt igenkänd på den röda fotbasen.

2. Ser ut att kunna stämma.

3. Jag har sett ljusa exemplar av bittermusseron (Leucopaxillus gentianeus) som påminner mycket om exemplaren på din bild. Har tyvärr ingen bild på den, men här är liten ljusare variant:
http://www.funghiitaliani.it/index.php?showtopic=25454

0

Irene A

13 okt 2008 kl. 19:42

Tack för svaret, Michael! Jag har också varit inne på att trean kunde vara en liten och blek form av bittermusseron (sporernas mått ryms inom intervallet hos den), fast den brukar ha mycket elakare smak..

0

klas jaederfeldt

13 okt 2008 kl. 20:06

Gul och brun bittermusseron ,växte sida vid sida i skogen vid Tullgarn Sdml, bör dessutom vara samma mycel, eller kanske 2 som vuxit in i varandra

0

Hans v E

13 okt 2008 kl. 22:08

Jag tycker Helvellan är mer lik elastica.
Jag trodde alboalutaceus var vit liksom lentus (=cerealis).

0

Irene A

13 okt 2008 kl. 22:31

Det fanns hundratals av murklan, och alla hade det här utseendet:
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=89906&next_img_type=gallery
H. elastica brukar ha klumpigare “hatt”, som de här:
http://www.foto-net.sk/?idp=9682&SETrp=3f6964693d343134266162633d43&loc=2&page=1
tja, jag vet inte.. Finns det någon avgörande mikroskopisk skillnad?

Om besk barrmusseron står att den kan vara vit till sämskfärgad, men den här verkar inte ha varit vit alls, så jag tror också mer på bittermusseron, även om den var relativt liten och spinkig och inte lika bitter som de brukar vara.

Tack, klas och Hans för synpunkter!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone