Sitter ni också insnöade och bara väntar ?
Här har varit ett ymmigt snöfall under natten och större delen av dagen. Och för att hålla ångan uppe undrar jag.
Måste man avkoka toppmurklor ?
I min senaste bok som tar upp elva arter, rekomenderas det, för säkerhets skull.
Jag vill ha med skålsvamparna i detta släkte, är det fel ? Och finns det ytteligare arter än dessa elva ?
DET KOMMER EN VÅR tror jag ??? Lena
Vi har också alldeles för mycket snö i Skåne och nu finns det inte ens vinterskivling längre.
Jag väntar på mitt första vårtecken, scharlakansvårskål (Sarcoscypha austriaca) som jag brukar kunna se redan i januari men i år har de inte haft en chans.
Det finns ingen anledning att koka av toppmurklor.
Murklor och skålsvampar är många släkten och familjer. Ordningen Pezizales (skålsvampar och murklor) har nog cirka 1000 arter i Skandinavien. Många skålsvampar är mycket små, en del kan växa på grässtrån.
Den svampbok som du har rekomenderar avkokning pga förväxlingsrisk med stenmurkla. Men de är ju så olika varandra så jag begriper inte hur man ska kunna förväxla dom. Jag har aldrig kokat av toppmurklor.
Här i Sörmland så är det runt 70 cm snö i skogen och våren känns väldigt avlägsen.
hej!
murkla har vissa besläktade egenskaper med skålsvamp t.ex lockförsedda sporsäckar med aktiv sporspridning.
en svamp som jag har talat i er spalt om i fjor somras, tryffelmurkla (geopora cooperi) har troligtvis utvecklats från en skålsvamp till murkla under en tidsrymd på årmilijoner, även tryffel är på lång “sikt” släkt med skålsvamp det är troligen en fråga om en utveckling åt olika håll vad det gäller sporspridning aktiv eller inaktiv.
gå in på puggehatten.se
mvh christer
Hej och tack för era svar. Jag har aldrig kokat av toppmurklor, men det kommer nya rön hela tiden så man blir lite förvirrad. Många arter av den verkar det finnas som jag inte reflekterat på tidigare. Men det är inte så ofta jag hittar dem. Lena
P.s Jag brukar koka av stenmurklor tre gånger tio minuter, lite överdrivet, eller ?
Lena
Numera rekommenderas stenmurklan inte alls som matsvamp, eftersom det alltid finns lite gift kvar, hur omsorgsfullt den än behandlas. Hur farligt det är beror nog på hur ofta man äter den,
Men ni som kokar av stenmurkla fyra eller fem gånger, finns det någon smak kvar då?
Jag äter sällan stenmurklor själv, men har grannar som gärna vill ha dem. Jag tycker inte heller att de tappar så mycket smak efter flera avkokningar - fast jag har ändå övergått till att bara koka av dem en gång. Men då lägger jag bara en liten mängd murklor åt gången i en stor gryta med vatten (brukar sikta på ca en liter murklor till 10 liter vatten) som får koka upp och sjuda ca 10 min. Därefter sköljer jag dem ordentligt i durkslag och kramar ut vattnet. Det gör jag inte bara för att skölja ur giftet. De brukar ha en hel del sand på sig också... Sen tycker jag att de duger att finhacka och lägga i frysen.
Det går att läsa en hel del hos Livsmedelsverket när det gäller stenmurklan (ej toppmurkla)
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=10675
Inget man kanske ska läsa efter en avnjuten måltid med stenmurkla. Man kan tydligen bli förgiftad utan att ens äta något av svampen eftersom giftet är luftburet vid torkning.
Min uppfattning är att det finns två sätt att förfara med stenmurkla som tar bort MYCKET smak: Hård kokning och för lång koktid. Därför gör jag som Irene: sakta sjudning en enda gång i ca 10 minuter med efterföljande sköljning i kallt kranvatten. Så lite som möjligt. Jag äter hellre ordentligt smakande stenmurklor några få gånger per år än smaklösa oftare.
Som bekant går det ju också att minska giftet genom att torka stenmurklorna fritt i flera månader. Jag har flera gånger ätit anrättningar på sådana torkade stenmurklor som alltså INTE har kokats alls innan tillagningen. Dessa har mycket starkare och tyligare smak och vid jämförelse märker man klart att smakämnen har lösts ut vid avkokningen.
/Tobbe
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.