0 863 visningar

18 svar

Liv på en granstubbe!

Jan A, Uppsala

13 okt 2008 kl. 20:06

I våras kollade ljag lite träd, stubbar, rishögar m.m. ner vid ån.  I går var jag tillbaka till en stor granstubbe som det växer en del på. Först äldre svedticka , så (2) en yngre och (3) lite blandat.

0

Jan A, Uppsala

13 okt 2008 kl. 20:08

Så två bilder som jag tycker är rätt snygga!

0

Jan A, Uppsala

13 okt 2008 kl. 20:09

(5) smått, blandat, oskarpt.  Skålarna och en del liknande såg jag, som vanligt, inte förrän hemma, på datorskärmen!
(6) är väl gullpigg i vacker färg.

0

Tina Nordberg Kolsva

13 okt 2008 kl. 20:10

Häftigt snart spricker de.

0

Geraldine Vällingby

13 okt 2008 kl. 20:15

Hitta också snygga svampar på en stubbe i helgen:), tillsammans med nån ticka, eller vad är det Jan?

0

Geraldine Vällingby

"JAS" Helsingborg

13 okt 2008 kl. 20:23

Geraldine, kan det möjligtvis vara Gelétaggsvamp på din andra bild?

0

Geraldine Vällingby

Jan A, Uppsala

13 okt 2008 kl. 20:46

Visst är det gelétagging, Geraldine. Marmeladsvamp!

0

Geraldine Vällingby

"JAS" Helsingborg

13 okt 2008 kl. 20:53

Ätlig, rå i sallader!

0

Geraldine Vällingby

Geraldine Vällingby

13 okt 2008 kl. 23:07

JAS, är den god?

0

Geraldine Vällingby

"JAS" Helsingborg

13 okt 2008 kl. 23:09

Ingen aning, läste bara så i Ryman/Holmåsen. Du får prova så får vi ett omdömme från dig, skall bli spännande;)

0

Geraldine Vällingby

Monica A

13 okt 2008 kl. 23:17

På vilken bild ser ni gelétaggsvamp? Jag lyckas inte se något som liknar de gelétagsvampar som jag brukar hitta.

0

JAS

Geraldine Vällingby

13 okt 2008 kl. 23:22

Dom sitter kvar på stubben 13 mil härifrån:))Tror du dom är ok om en vecka? (att äta)

0

Monica A

Geraldine Vällingby

13 okt 2008 kl. 23:23

På bilderna som är under första inlägget från mig.

0

Monica A

Monica A

13 okt 2008 kl. 23:26

Tack! Jag hade bara tittat på Jans bilder.

0

Geraldine Vällingby

Jan A, Uppsala

13 okt 2008 kl. 23:37

Men jag har provat den enligt Cortins recept, tycker inte den var något ätvärd, men här är hans beskrivning av gelétaggsvampen från Svampplockarens handbok, tredje upplagan 1951.  Cortins kåserande beskrivningar av svamparna är mycket lärorika.
Så här säger han ordagrant:
”Gelétaggsvamp.
(Tremellodon gelatinosus.)
Gelétaggsvampen (Tremellodon gelatinosus) – även benämnd alabastersvamp – är en av våra lustigare svampar.  Den liknar en taggsvamp men hör – genom sin geléartade fruktkropp – till gelésvampsgruppen.  Hatten är vanligen ensidig, mussel-lik, på ytan något vårtig.  Bredden varierar från ett par till 6 cm.  Tjockleken är omkring 1 cm. 
Hela svampen är genomskinligt geléartad, till färgen gråaktig.
Foten är ofta sned eller saknas på det avbildade exemplaret tydlig).
Taggarna äro vitgrå, av böjlig och seg beskaffenhet, icke löstagbara utan fastväxta i hattens kött.
Köttet är gelatinöst och genomskinligt.
Smaken är intetsägande.
Lukt saknas.
Denna egendomliga svamp, som förekommer mindre allmänt, har sin egentliga växttid under september och oktober, men även i november och december har jag insamlat den, närmare preciserat vid Kårsta (2 november 1946) och Hundudden, Kaknäs (7 december 1946).
Gelétaggsvampen växer uteslutande på gamla barrträdsstubbar men aldrig i några större samlingar.  Stundom förekommer den dock tegellagd.
Denna svamp bör förtäras naturell och är då mycket god.
Man sköljer först svampen i flera vatten. (Någon rensning underkastas den ej.) 
Man skär den därefter i lämpliga marmeladtärningar och strör socker på – och sedan smakar den som marmelad.
Anmärkning:  På svamputställningarna tilldragen sig gelétaggsvampen stor uppmärksamhet.  Vegetarianerna se naturligtvis mest ”blodtörstiga” ut!”

0

Jan

Geraldine Vällingby

13 okt 2008 kl. 23:45

Tack Jan, intressant läsning.

Det verkar vara en svamp för JAS:)

0

Geraldine Vällingby

Jan A, Uppsala

13 okt 2008 kl. 23:48

Ja, men den har egentligen inget i den här tråden att göra, då den oftast växer på tallstubbar, som gänget på min bild gör!

0

Jan

Geraldine Vällingby

13 okt 2008 kl. 23:50

Ok, dom ser godare ut än mina.

0

Geraldine Vällingby

Jan A, Uppsala

13 okt 2008 kl. 23:58

Ja, den bilden tog jag 11/9 och tog med ett gäng på utställning den 21, då de var betydligt mindre trevliga i konsistensen - men ändå väckte “beundran”! De håller sig inte fräscha så särskilt länge, men är “intressanta2 även i utförsbacken…

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone