0 434 visningar

5 svar

Pluggslivling ?

Lena M

7 mar 2006 kl. 10:19

Jag har många gånger undrat vad för slags svamp jag ser många av på senhösten. Den växer i samma miljö som rödgul trumpetsvamp och trattkantareller, fuktig mark i granskog. Stor,  (upptill 15- 20 cm ) mörkare brun med skivor. Har inte hittat den i någon bok, liknar mest en pluggskivling , men tycker inte att miljön stämmer. Vad är det ?

0

Bo E

7 mar 2006 kl. 16:14

Enligt databasen på guiden finns det två arter av pluggskivling. En alpluggskivling som växer med al och en som jag tror förr kallades “allmän pluggskivling” som växer i trädgårds- och parkmiljö, men som det påpekas “förekommer också i skogsmiljö”.
Det troligaste är väl att du sett den allmänna pluggskivlingen.
Se upp bara för gamla svampböcker där den anges som ätlig!
Den har ju på senare år konstaterats vara giftig!

0

Joachim Krumlinde

7 mar 2006 kl. 17:00

Det är säkert den vanliga pluggskivlingen. Den är mycket allmän i många olika miljöer. Och, som sagt, definitivt ingen matsvamp.

0

Lena M

7 mar 2006 kl. 18:57

Jag har tittat på de arter ni nämt, men ingendera stämmer tycker jag.
Eftersom jag inte varit speciellt intresserad av dessa svampar, så har jag inte studerat dem närmare. Men vad jag minns, stora, trattformade och tror jag, brun fot. Växer i gammal, relativt mörk granskog i fuktig mark. Jag förstår, att det är knepigt att artbestämma dem på så vaga kännetecken, men till hösten skall jag ha ” bättre på fötterna “. Lena

0

Irene A

7 mar 2006 kl. 20:11

Om du hittar både trattkantareller och rödgul trumpetsvamp i samma område, måste växtmiljön vara ganska varierad och det finns säkert mer näringsrika partier där också. Jag tänkte också att pluggskivling var fullt möjlig i ett sådant område, men den brukar inte vara påfallande mörkt brun. En annan art som trivs i samma miljö som pluggskivling, och som den ibland förväxlas med, är svartriska, så det kanske är den du har sett?
Den kan gå i olika mörka nyanser av grönt och brunt till nästan helsvart och blir trattformad som äldre.

Här är ett par bildexempel:
http://sienet.luontonetti.com/en/sivut/lactarius_necator2.htm
http://grzyby.strefa.pl/Mleczaj_paskudnik.html

0

Lena M

8 mar 2006 kl. 07:21

Det är mycket möjligt att det är denna svamp. Det är delvis sankt i området med en större bäck i närheten och gammal granskog. Lena

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone