Är det nån som vet vad som gäller för aktuellt svenskt namn för Rozites caperatus. Rimskivling eller Rynkad tofsskivling? Artdatabanken säger Rynkad tofsskivling men jag har fått för mig (fråga mig inte varifrån) att den ska numera ska kallas Rimskivling. Eller är det kanske så att båda namnen är lika mycket värda? Fast det är ju ingen “hit” med dubbelnamn.
Om man frågar Google så vinner rimskivlingen på poäng, men vem vågar lita på Internet :o)
Rozites caperatus kommer varken att få heta rynkad tofsskivling eller rimskivling.
Eftersom släktet Rozites inte går att skilja ut från spindelskivlingarna, kommer denna art att få heta Cortinarius caperatus, och det är logiskt att ge den ett namn med “spindling” också. Rynkad spindling kan den inte få heta eftersom det redan finns en annan rynkspindling. Rimspindling har föreslagits som ett nytt namn, och det låter ganska rimligt.
Ja rynkad tofsskivling är ju inte bra, eftersom den inte har några tofsar. Kanske den kan heta rynkad ickespindling när den blir en Cortinarius, eftersom den inte har cortina (“spindelnät”). Men det är svårt att ändra på gamla inarbetade namn som rynkad tofsskivling. Namnet tofsskivlingar var från början de brunsporiga, fjälliga skivlingarnas motsvarighet till de vitsporiga fjällskivlingarna, men det kom att gälla inte bara Pholiota utan även de icke fjälliga Flammula och Rozites.
Så länge det inte finns risk för förväxlingar kommer flera olika svenska namn på arten att accepteras och leva kvar.
Jag har för mig att rimskivling är det namn som gäller inom handeln och då kommer det att fortsätta gälla där länge till. Det blir en parallell till ostronmusslingarna, som envist kallas ostronskivlingar när de odlas och säljs i affärerna.
Elias Fries placerade för övrigt arten bland spindelskivlingarna redan 1838.
Tack för svaren. Det tycks ändra sig en del med namnen ibland, både de svenska och vetenskapliga, men det får väl man ta så länge forskningen går framåt.
Hittade en instressant pdf-fil om rimskivling där även bladskärarmyror fungerade som trädgårdsmästare. Har bara skummat texten lite ännu
http://www.emg.umu.se/myconet/svampk2/pdf-files/Rimskivling%20ll.pdf
Det var också intressant om rimskivlingen som virusblockerare. I varje fall är det en art som västerbottningar är stolta över att ha som landskapssvamp.
Tyvärr är rimskivlingen drabbad av ett annat problem, och det är benägenheten att ta upp höga halter av radioaktivt cesium, som markerna här fick stora doser av efter Tjernobyl. Men.. om den samtidigt hämmar cancerbildande virus, så kanske det jämnar ut sig?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.