http://www.fineli.fi/food.php?foodid=368&lang=sv Här kanske du kan hitta nåt…
På engelska http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez
sök på mushrooms och t ex nutrition, nutritional value, vitamines o likn.
Om det är någon artikel du ska läsa om D-vitamin och svamp är det denna: http://www.svampar.se/bildarkiv/SMT_2007_3_Svamp%20och%20D_vitamin.pdf
Där finns alla de senaste rönen. Artikeln rekommenderas varmt av författaren ;-)
D-vitamin formen i svamp, D2 har sämre stabilitet än D3. Men många berikade livsmedel och kosttillskott innehåller just D2, så i torkad svamp borde stabiliteten av vitamin D2 vara likartad. Att förvara torrt och svalt är en generell regel som förlänger hållbarheten.
2005 fanns den här lilla artikeln i AB.
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article324056.ab
Så utomordentligt intressant, Mattias! Dock ställer jag mig lite tveksam till resonemanget att höstsolen skulle vara så värdelös, dels för svampens D2 produktion och dels för människans D3 produktion. Man blir ju solbränd även på hösten och enligt tabell 3 innehåller just trattkantarell som växer på hösten mest D2 av all svamp som man har tittat på. Det måste uppenbarligen ske en D2 produktion i svampen trots att UV-B strålningen på hösten filtreras.
Ja, Mattias artikel är utomordentlig intressant. Jag hörde nyligen om D-vitamin på ett möte med Laboratoriemedicinska Rådet. Halveringstiden för D-vitamin är 2-3 veckor, det går alltså inte att spara sommaren D-vitamin till vinteren. Om man är i solen 6 minuter vid midsommar får man tillräckligt med D-vitamin men vid jul kan man sitta i solen hela dagen, man får inte till räckligt D-vitamin ändå. Jag hörde att kantareller innehåller mycket D2 men ser på Mattias artikel, att trattkantareller innehåller mer. Jag har många trattkantareller i frysen.
:-)
Tack för att du länkade till din väldigt intressanta artikel! Jag undrar också över det som Sofia skriver, förutom att trattkantarellsäsongongen är på senhösten så växer de ju gärna på rätt mörka ställen, i granskog t ex. Kan det vara ngt i trattkantarellens “vävnadskemi” som gör att den är särskilt bra på att omvandla och lagra in den lilla UV-strålning som finns till D2?
Dessutom undrar jag om man skulle kunna D2-berika sina plockade trattkantareller genom att i efterhand utsätta dem för solljus, så som man förr D-vitaminberikade ägg och mjölk gm UV-bestrålning?
Uppenbarligen har trattkantareller en ovanligt bra förmåga att omvandla ergosterol till vitamin D2. Som jag beskriver i artikeln är det fullt möjligt att genom att utsätta svampskörden för solljus -upp till en dag om det är riktigt soligt -räcker förmodligen till att öka D-vitamininnehållet väsentligt
Som exempel, står det i en av referenserna (Stamets et al) att D2 mängden ökade 160 ggr i soltorkad shiitake jmf med shiitake torkad inomhus. Nu var det visserligen på sommaren och i Japan, men eftersom det handlar om så höga tal, borde det även bli påtaglig effekt på hösten i Sverige. Det blir nya rutiner vad gäller svamptorkning. Det är soligt varannan dag här i Skåne :)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.