Hej! Jag har plockat idag detta svamp, verkar en rodnande fjällskviling,stämmer det?; i en bok står att man rekomenderas inte äta pga illamående, etc, men på andra står att är ätlig men bör stekas eller kokas.
Har ni ätit dem någon gång? Får jag slänga dem? Vad rekomenderar ni?
Tack för hjälpen.
Det verkar som om det finns olika uppfattningar om den, men jag som aldrig ens hittat en stolt skulle gladeligen proväta lite lagom…
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=102137&fnr=1&sok=rodnande&Start=0&Offset=50&6
Jag har ätit den i yngre dar i ganska stor mängd. De fanns nära vår sommarstuga i barndomen och växte i barrmattan i en tät dunge med gamla granar.
Kan förstå att de trivs i myrstackar som ofta utgörs av stor del barr!
Inga magproblem!
Men nu i vuxen ålder tycker jag helt enkelt inte den är god.
Unken, närmast.
Har andra fjällskivlingsätare några tips om hur man tillagar den för att få bort unkenheten?
Kan man dra ringen upp och ner på stammen?
Själv har jag inte ätit så mycket av den, eftersom jag inte alls tyckte den var särskilt god.
Visserligen har jag inte ätit den stolta, men smakar den likadant, så är det inget för mig.
Jag fick inga magproblem eller yrsel, men alla är olika. Hittar jag tex en karljohan så ger jag alltid bort den, eftersom den ger mig magproblem ;o) Tyvärr.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.