0 249 visningar

6 svar

Lactarius

Lena M

27 mar 2006 kl. 08:51

Det var en hel del arter av riskor som är upptagna i boken och granblodriskan är den enda jag har plockat, tror jag ?
Tycker att hatten påminner mera om vinriskan, kan den finnas här i mellansverge?
Mandelriskan finns främst på Gotland står det, men är den funnen här i länet måntro. Lena

0

Irene A

27 mar 2006 kl. 16:31

Mandelriskan är hittad i Gästrikland också, men är inte vanlig.
Det är mindre sannolikt att du har hittat vinriska. Den har en egen, speciell färg på skivorna (mer grårosa än orange), och det skiljer den från de andra blodriskorna.

0

Bo E

27 mar 2006 kl. 17:44

Har inte vinriskan annan färg på saften också?

Mandelriskan har vit saft och doft och smak åt skaldjurshållet.
Den är, om inte allmänt förekommande, så i alla fall en art som jag plockar och tillreder varje säsong.
Förra året kom den upp på en del nya fyndplatser, trots torkan!

0

Lena M

28 mar 2006 kl. 08:56

Varför jag var inne på vinriskan beror på att jag tycter att hatten påminner om den med sina gröna zoner. Men sen läser jag, att det uppstår på granblodriskan efter en frostknäpp. Tall- dito skall vara lika god, men jag har nog gått förbi den i tron att det varit Skäggriska. Ser ju nu att det är skillnad på hatten. Lena

0

Bo E

28 mar 2006 kl. 15:49

Skäggriskan har vit saft och är skarp.
Den avkokas i Finland, men personligen har jag aldrig tyckt den är värd det besväret när det finns annat matnyttigt i skogen.
Smaken är dock olika och jag vet finskättade bekanta som gladeligen samlar riskor, kokar av dem och äter dem kalla i sallad (tror jag).
Kanske en folklig finsk tradition ungefär som norrlänningarnas surströmming och våra kräftor…?
Det rynkar ju ofta utsocknes besökare på näsan åt.

0

Anki

28 mar 2006 kl. 16:13

Jag brukar plocka framför allt pepparriskor, men även skäggriskor, som jag kokar av och saltar. Använder dem till bl. a en vegetarisk form av Janssons frestelse. Gör även en kanongod sallad på saltsvamp, lök och cre`me fraish som är jättegod till t.ex.bakad potatis.

0

Lena M

28 mar 2006 kl. 19:00

Anki. Jag säger som Bo, jag har aldrig provat men det borde man testa, så man vet.
Lena

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone