0 716 visningar

14 svar

Trattkantareller!

Bo Reyer

7 nov 2008 kl. 14:47

Åtminstone här i Salatrakten kan man fortfarande skörda trattkantareller av god kvalitet. Visserligen lätt frysta men med tanke på väderleken med omväxlande blötsnö och regn samt många frostnätter är de fortfarande fräscha. Det är för tidigt att kasta in handduken redan nu!

0

GretheF Skåne

7 nov 2008 kl. 16:39

Ja vist är det , men man måste leta nya ställen hela tiden nu tillväxten är inte så stor längre ,

0

anithau

7 nov 2008 kl. 18:37

I går hittade jag ca 5 liter trattisar. Djupfrysta, stora och fina.

0

Trattkantareller! Bästa tiden!

Nina H, Sthlm norr

8 nov 2008 kl. 09:47

Nu när frosten jagat iväg både mygg och andra plockare, när fästingarna taggat ner lite så står dom där i klungor, med hattar stora som tefat och sjunger:
“Vår bästa tid är nu
vem bryr sig väl om lite
frost och snö.
Än skall vi inte dö
så snälla säg inte
adjö, adjö, adjö.....”
Helt underbart!!!!!

0

Trattkantareller! Bästa tiden!

Eva Zetterlund-Ericsson

8 nov 2008 kl. 13:20

Hej,
Håller med fantastiskt att plocka frysta ståtliga trattisar!
Fråga:Vi plockade massor förra helgen och har torkat dessa, men många har blivit svarta och blir orolig när många skriver att då är det en förväxling på giftsvampen!? Kan det verkligen stämma, ingen av oss som plockade känner igen av vi har plockat fel!
Är du duktig på detta eller var kan jag vända mig för att få reda på ett svar!?

0

Trattkantareller! Bästa tiden!

anithau

8 nov 2008 kl. 13:22

Att de har blivit svarta kan bero på att de inte är så fräscha el har blivit förstörda av frosten. Plocka bort dem - är mitt tips.
Så brukar jag göra.

0

Trattkantareller! Bästa tiden!

Eva

8 nov 2008 kl. 13:31

Tack för tipset, maken är redan igång och rensar!
Hade varit tråkigt att få slänga
bort alla härligheter.

0

Trattkantareller! Bästa tiden!

Salasias

8 nov 2008 kl. 14:19

Vad jag fattat så är det svarta en rötsvamp, så jag förstår inte vad du menar med “det en förväxling på giftsvampen!”???? De svartnade trattisarna brukar lukta apa, så det stinker i hela huset. Jag torkar aldrig trattisar som jag plockar så här sent.

0

Trattkantareller! Bästa tiden!

Irene A

8 nov 2008 kl. 14:23

Jag torkar alltid trattisar som plockats efter ett antal frostnätter.
Då ser jag precis vilka som har börjat bli dåliga, och kan slänga dem - just för att de svartnar.

0

Trattkantareller! -Bo

Lena M

8 nov 2008 kl. 17:38

Här finns också fina trattisar men jag har slutat att plocka svamp.

Såg du att jag plockade lite tranbär i veckan, det bär som du alltid slår ett slag för. Så i kväll skall de avnjutas med en port. gammeldags vaniljglass toppat med lite grädde och bären förståss. Över det smular jag lite maränger så att inte käkarna låser sig av de sura bären. :o)

Jag undrar, vilka plockar dessa bär till försäljning? De växer ju en och en på sytrådssmala trådar, sent på hösten i blöt miljö . Vilket jobb att få ihop nån liter.

0

Trattkantareller! -Bo

Bo Reyer

8 nov 2008 kl. 19:06

Jag tror inte att någon plockar dessa läckra bär för att sälja, men i Obamaland odlas en något större variant kommersiellt. Hoppas att dina bär smakade bra.

0

Trattkantareller! -Bo

Lena M

8 nov 2008 kl. 19:15

Bo, oj vad gott det var smakar mera !
Men det är klart att grädden / glassen och marängerna ocksä gjorde sitt till, men tranbären dominerade trots att det inte var så mycket.
Kanske att man skall plocka lite till ?

0

Trattkantareller! -Bo

"JAS" Helsingborg

8 nov 2008 kl. 19:32

När man skördar tranbär komersiellt så, åtmindstone i Amerika så, ja de har väl planerat det hela på någe vis men man översvämmar området med de mogna bären och de släpper från de tunna skälkarna och flyter och så skummar man av ytan? Hämtade detta från nätet = I Nordamerika odlas tranbär på stora invallade fält. Handplockning av bären ett och ett skulle kräva enorma manuella insatser, som inte vore ekonomiskt försvarbara. När bären är mogna fylls i stället hela dammen med vatten, varvid bären lossnar och flyter upp till vattenytan. Vinden driver bären åt sidan, varefter länsar läggs ut på lovartsidan och dras åt så att bären föses samman till ett tjockt täcke. Bären skyfflas därefter till transportbehållare. I större odlingar kan upptagningen ske med paternoster-verk.

0

Tranbär.

"JAS" Helsingborg

8 nov 2008 kl. 19:34

I Nordamerika odlas tranbär på stora invallade fält. Handplockning av bären ett och ett skulle kräva enorma manuella insatser, som inte vore ekonomiskt försvarbara. När bären är mogna fylls i stället hela dammen med vatten, varvid bären lossnar och flyter upp till vattenytan. Vinden driver bären åt sidan, varefter länsar läggs ut på lovartsidan och dras åt så att bären föses samman till ett tjockt täcke. Bären skyfflas därefter till transportbehållare.

0

Tranbär.

Sofia, Skåne

8 nov 2008 kl. 20:46

Och de torkade kallas craisins och det är något av det godaste jag har ätit!!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone