Hur ligger det till med svampar och upptag av ämnen ur jorden?
Champinjoner ska tydligen vara extra bra på att ta upp kadmium, ametistskivling på att ta upp arsenik, men hur är det med övriga svampar? Och vilka är tex extra bra på att ta upp cesium?
Det finns mycket skrivet om du söker på cesium i svamp ex det här
http://www.bollnas.se/Webred/webred.nsf/8caab76b35f8e4b5c12573b6005b1946/010F75847ECEF5FAC125696E0023B414?OpenDocument
Kan det vara så att äldre tiders motvilja mot svampförtäring grundar sig i att man inte som vi hade samma möjlighet att söka kunskap i svamplitteratur etc.
Enda metoden att undersöka en svamps matvärde var att äta den och prova. Inte så trevligt om det nu råkade vara en giftig art.
Det finns mkt av värde att hämta ur gamla tiders “allmogekunskap”, men det förekom också en massa vanföreställningar, som att kött, fisk och ägg var det enda i maten som innehöll någon näring av värde, resten var bara bukfylla. I en gammal husmorsbok jag har rekommenderas man t ex att färga håret med blymönja samt att genast döda varje daggmask man hittar i sitt trädgårdsland eftersom dessa skadedjur äter upp växternas rötter.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.