0 727 visningar

23 svar

trattisdilemma

Hasse

18 nov 2008 kl. 17:52

nu så när man trodde säsongen var slut, springer man på 3 kilo trattis när jag var och pyrsade härförleden. Men nu har fantasin tagit slut, jag har stekt, stuvat, gjort smarriga såser och torkad i mängder, men inte mer av det.

Någon som vet något mer man kan göra med dem? Slänga är inget alternativ tycker jag.

0

Hanna

18 nov 2008 kl. 17:54

fin present så här i jultider, gör en svampkorg . trattissoppa är en favorit med, såg per morberg göra en på tv4+

0

Värmdöbo

18 nov 2008 kl. 17:59

Lägg in dem/sylta dem, kolla i receptavdelningen där finns en del.
Lycka till!

0

Robban O-hamn

18 nov 2008 kl. 18:45

Trattis soppa och ta med när du jagar nästa gång.

0

"JAS" Helsingborg

18 nov 2008 kl. 18:59

Paj, pizza, baka bröd och ha i torkad trattisar mums,

0

GretheF Skåne

18 nov 2008 kl. 19:37

I köttbullarna också och i många grytor smular jag ner torkade trattkantareller i vinter ska jag sylta dom jag har forväld har alldrig provat förut.

0

Sylta trattisar!

gunhild i Kåddis

18 nov 2008 kl. 19:51

Sylta med härlig kryddning av jul, häll upp varmt på burkar med täta lock. Fina klappar som håller sig länge.

0

Sylta trattisar!

Hasse

18 nov 2008 kl. 20:12

det var många bud om att sylta dem, ska ta och göra, kan jag göra av 2, 3 kilo i ett svep. Soppa är ju bra också, jag tycker de torkade ger mer smak. Men några färska i förgyller definitivt.
Vad hade Per Morberg i sin soppa? Jag såg honom på TV häromdan, han var i afrika tror jag visst. Han verkar lite roligt bortkommen.

0

Torka!

Marixia

18 nov 2008 kl. 21:23

Har torkat ett lager, köpt vackra täta burkar (20 kr st), rödvitt rutigt tyg att sätta på toppen av burken och vacker röd rosett. Blir en gåbortpresent, eller en gåva till de jag vet uppskattar det.

0

Sylta trattisar!

BaWa

18 nov 2008 kl. 22:31

Jag har för mig att jag lagt upp ett recept på en väldigt god soppa med trattkantareller.

0

Soppa!

Hasse

18 nov 2008 kl. 22:37

Denna? http://svampguiden.com/visa_recept.asp?nr=317

låter väldigt gott, ska testa den.
Men vad sjuttsingen är det för konstiga recept med blatte osv, någon barnunge som är inne och skämtar på receptsidan.

0

Soppa!

BaWa

18 nov 2008 kl. 22:42

Ja, det var den jag tänkte på.
Testa den, tror inte du ångrar dig.

0

Soppa!

zingo

19 nov 2008 kl. 02:03

Bjud in de du tycker om på en värmande god soppa med lite nybakat gott bröd.
Jag lovar att både du och dina gäster blir dubbelt så varma inombords.
Det behövs lite extra omtanke nu i höstmörkret och inte ett uns betungande är det heller…

0

Soppa!

Bo E

19 nov 2008 kl. 11:56

Kan det vara ett problem att ha mycket svamp på lager?

Javisst, ge bort dem om du inte vill ha själv.
Men annars ser jag ingen direkt gräns för hur mycket som kan torkas.
Torkade trattisar håller sig väl länge och kan som sagt även ges som presenter.
Kanske det blir svårt att få burkar så det räcker eller…?

0

Iggy

19 nov 2008 kl. 12:18

Ge bort i present.

0

burkproblem

Hasse

19 nov 2008 kl. 15:22

jo, jag brukar ge bort i present, till de som uppskattar det iaf. Burkar är dock ett problem, jag försöker samla dem, men min sambo tycker att det är för mycket burkar och slänger dem innan jag hinner torka ur dem. Sen har jag sett att många man gett dem till aldrig använder dem, kan vara ett kulturellt problem. En del kommer från länder där det av tradition inte förekommer så mycket svamp i maten och då fattar de inte riktigt. Verkar inte hjälpa att förklara heller.
Men soppa låter som en i dubbel bemärkelse god idé, ska prova det med lite nybakt bröd.

0

burkproblem

buffy

19 nov 2008 kl. 19:32

Man behöver massor av burkar under bär- och svampsäsongerna, jag samlar tomma glasburkar i en dynbox på balkongen. Dynboxen är också väldigt bra att förvara färska trattkantareller i - de har ju säsong när det oftast är kallare utomhus än i kylskåpet. Jag har även äpplen där.

0

burkproblem

Godis är gott

20 nov 2008 kl. 07:59

Jag har också sparat burkar men tycker inte att jag får bort lukten från det som varit i från början, typ saltgurka, salsa och sånt. Har diskat för hand, i maskin, låtit stå länge i vatten osv. Känns luktfritt ett tag men sen när man öppnar burken efter ett tag är lukten tillbaks.

0

burkproblem

buffy

20 nov 2008 kl. 09:31

Bikarbonat är en effektiv “luktslukare”. Jag brukar lägga (diskade) lock och burkar i hett vatten m bikarbonat i.

0

burkproblem

Godis är gott

20 nov 2008 kl. 10:06

Tack för tipset buffy. Tur att jag sparat burkarna då. Blir lite dyrt annars om svamptillgången är bra.

0

burkproblem

zingo

20 nov 2008 kl. 13:32

Ibland brukar det gå att få bort konstiga lukter med ättika eller pressad citron- jag måste prova
bikarbonattipset- det kanske är supereffektivt?

0

burkproblem

Bo E

20 nov 2008 kl. 14:31

vissa lukter kan även funka med svampen!

hade torkade trattisar i en burk som innehållit mango chutney och det blev en väldigt läcker doft av den kombinationen faktiskt!

svampen smakade absolut inte sämre av det heller

0

burkproblem

Helena i Lund

20 nov 2008 kl. 16:26

Testa att lägga in burk och lock i frysen några timmar, det hjälper på en del lukter! Är det “fettlösliga” lukter, så kan det kanske hjälpa att gnugga med något som innehåller lite fett. Tex om jag hanterat lax eller sill, så gnuggar jag händerna med kaffesump, ( kaffebönor innehåller lite oljor), och sen tvättar jag med vanlig tvål. Har inte testat på burkar, kom bara på att det kanske går bra. Det funkar faktiskt när man luktar lax om tassarna!

0

burkproblem

Sofia, Skåne

20 nov 2008 kl. 20:31

Det är det gummiliknande tätningsskiktet på insidan av locket som tar åt sig lukten. Glas är ett inert material som inte luktar något om det är väldiskat. Jag försöker spara glasburkar efter t ex sylt, de brukar inte lukta så mycket. Däremot lägger jag inte torkad svamp i burkar som tidigare innehållit något med ättika, t ex sill eller inläggningsgurka.

Det kan vara besvärligt att få bort klisterrester efter etiketter. Ibland går de bort med vanlig tejp. Klisteresterna fastnar på tejpens klister, men ibland funkar det inte. Då tar jag till aceton.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone