musslingar eftersom jag först nu i höst stiftat deras bekantskap.
Den ljust bruna med gulaktiga skivor kan det vara grönmussling ?
Och den grå med ljusare skivor vill jag ha till ostronmussling, båda växande på al. Tyvärr blev bilden på den sist nämda lite dålig då den växte på liggande träd, undersidan.
Ja det ser ut att vara ostronmussling.
Vinterskivlingen dyker upp ur snön igen!
Så trevligt!
Jo, det verkar kunna bli ett bra år för den, jag har redan hunnit med att äta den och det var mer från den plockningen än vad jag nånsin fick ihop på en och samma dag under förra säsongen!
Har du inte ätit vinterskivling alls?
Den är god, lite slemmig kan den vara, men jag tycker den kommer bäst till sin rätt i wokrätter a la kina “stekta blandade svampar”.
Har även testat att smörsteka den separat, och det blev gott, men väldigt lite i pannan så mest har jag blandat dem med trattkantarell eller i wok med grönsaker, ostronmussling och “köpesvamp” som shiitake och black fungus.
Eftersom det sägs att den odlas i asien så har jag valt att oftast behandla den just som “kinamat”.
Då är ju även en slemmig konsistens en fördel, som man i andra sammanhang gärna vill “steka bort” med smörstekning.
Jag tror att det är grönmusslingar allihop.
Som svampstaff skrev, är den ganska lätt att känna igen.
Titta noga på foten. Hos grönmusslingen är den prickigt luden och skarpt avgränsad mot skivorna.
Här finns en bild där det syns extra tydligt:
http://www.hlasek.com/panellus_serotinus_aj3577.html
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.