hej alla svampvänner!.jag sitter och funderar på något annorlunda till julbordet i år.något där svamp är med som ingrediens.jag har tappat fantasin fullständigt!.kan någon av er alla duktiga svampälskare på forumet hjälpa till med förslag?.alla förslag mottages tacksamt.förresten…. en riktigt fin advent önskar jag er alla på forumet!.
Kräftkantareler passar bra till både gravad och inkokt lax samt det övriga som hör julbordet till.
Koka ihop en lag bestående av Grovsalt,krondill/dillfrö och låt sjuda ca 10 min. Mängden vatten/salt kan justeras efter tycke och smak. Lägg i kantareller och låt sjuda några minuter. Dessa serveras kalla.
Jag har gjort en “halvveg” Jansson en gång… minns faktiskt inte vilken svampsort det var, antagligen blandade soppar. Den gången hade jag in burk med ansjovisspad i kylen, la ihop en jansson med förvälld svamp i st f ansjovis, slog över sillspad och vispgrädde och in i ugnen. Det var riktigt gott! Varför har jag inte gjort det fler gånger?
Satte mig ner och tittade i en bok jag har. (Gott med svamp). Finns ett recept från förr med på svampbullar. Skriver direkt från boken, Svampar stötas till mos och blandas med ägg,rivebröd,salt och peppar.Massan formas till bullar, som stekas gulbruna i smör eller flottyr. Överträffa köttbullar i
välsmaklighet. Ur Gustafva Björklunds kokbok 1882.
Jag älskar gamla kokböcker och den gamla svenskan de är skrifvna på! Har kvar min farmors från “husmorsskolan” hon gick på, i slutet av 20-talet. Har provat en del recept, bland annat gör jag varje jul leverkorv efter hennes recept! Det finns ett recept på kalv- och lärkpastej som jag vill prova, men lärkorna är så snabba på att flyga upp i luften….
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.