Smördeg (grundrecept)
1 Deg
4 dl Vetemjöl; ev något mer
1 1/4 dl Vatten
2 tsk Ättikssprit
200 g Margarin
En smördeg ska vara frasig, bladig eller skivig.
Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur.
Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma den till en rund boll och låt den vila 15 inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.
Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, ca
20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på det. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, ca 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen, min anm.) och låt den vila på kall plats minst 15 minuter.
Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång.
Nu är degen klar för utbakning.
Tips:
Lägg vid utbakningen ev restbitar ovanpå varandra.
Knåda aldrig smördeg.
Lägg alltid smördegskakor på fettfri plåt, helst sköljd med kallt vatten. Låt den utbakade degen vila på plåten minst 10 minuter innan den gräddas så behåller den formen. Grädda smördegsbakelser mitt i ugnen. Tid och temperatur är beroende av degens tjocklek.
Jag tänkte som du Bo, krustader friteras i kokosfett eller ister, de görs inte av smördeg! Jag använder ett recept som min farmor kokte struvor av, krustaderna blir otroligt spröda och goda!
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
2 ägg
1 nypa salt
Rör ihop till en slät smet. Hetta upp kokosfett eller ister till ca 185 grader. Använd gärna en lite smalare kastrull. GLÖM INTE HA LOCKET LIGGANDE VID SIDAN OM FETTET TAR ELD!! (Riktat till friteringsovana forumister…)
Hetta upp krustadjärnet i fettet, doppa ner i smeten, och fritera tills krustaden är guldbrun. Lossa försiktigt krustaden med hjälp av en gaffel, låt rinna av på hushållspapper. Värm järnet igen i fettet innan du doppar det i smeten, för att koka i oljan, osv osv! Denna satsen ger ca 40 krustader, men eftersom minst hälften brukar gå sönder, är det inte lönt att minska mängden smet. Lycka till!
Hehehehe Peter…. Vissa göre sig besvär, andra icke! Har du hittat krustadjärn ännu? Kom att tänka på finare bjudningar hos min farmor och farfar, (det låter som om det var på 1800talet!! Det var i mitten på 70-talet:)) Då var det ofta krustader med stuvning av kalvbräss, räkor och sparris… för jäkla gott! Som liten tränades jag på att helt hoppa över prinskorvar, ris a la malta o annat trams, far viskade i örat “Gå direkt på den rökta ålen, sen gå vidare på den färskrökta laxen och lammfiolen, och har du plats kvar finns det roquefortost”. Kors då, det ena barndomsminnet efter det andra bara bubblar upp!?!
Var köper man krustadjärn? Jag skulle vilja köpa ett till min älskade sambo som snart fyller 40 år. Han har ett struvjärn och de smakar så gott till jul. Vi tog båten till Grönsöö slott på försommaren vilket varmt rekommenderas och där i köksuställningen fanns ett krustadjärn som jag tror skulle uppskattas.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.