0 282 visningar

17 svar

Trichaptum-kollekter

Skogsfrun i Obbola

4 jan 2009 kl. 16:07

Jag har nu tittat på Nadas violfärgade svampar som finns på bild i denna tråd: http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=133066&fnr=1&sok=&Start=50&Offset=50&17#

Såvitt jag kan se är köttet homogent - det finns alltså inget gelatinöst skikt mellan taggarna och köttet. Det stämmer med Trichaptum biforme. Men detta är ingen enkel karaktär. Jag har jämfört med kollekter av violtagging som jag har hemma, och på dem är det där gelatinösa skiktet ibland mycket tydligt, ibland ganska otydligt. Kollekterna är också rätt små och jag har inte velat skära sönder dem alltför mycket. Därför känner jag mig fortfarande osäker.

En starkt bidragande orsak till min osäkerhet är att allmänintrycket stämmer dåligt överens med beskrivningar av T. biforme. Den ska vara tydligt hattbildande med hopnupen bas, medan de här har en mer diffus hatt med bred bas och långt nedlöpande porer. Vissa foton av T. biforme från USA som jag har sett på nätet visar dock exemplar med nedlöpande porer.

Eftersom det här skulle vara första fyndet i Sverige törs jag således inte vara säker. Kanske finns det även någon annan Trichaptum-art som skulle kunna vara aktuell? Jag har skrivit till Ryvarden i Oslo för att fråga om han kan titta på kollekterna. Återkommer med närmare besked!

0

NadaL, Umeå

4 jan 2009 kl. 16:55

Tackar Skogsfrun,det var väldigt snabb svar.
Väntar med spänning på fortsättningen.

0

Skogsfrun i Obbola

15 jan 2009 kl. 14:10

Nu har Leif Ryvarden fällt sin dom! Det är violtagging, T. fusco-violaceum.

Han skriver så här:

“ingen tvil - alt stemmer, farge, hymenophore og mikroskopiske karakterer.

Det gelatinøse laget kommer ofte når svampen er eldre og kan til tider være nesten fraværende.

Arten er meget sjelden på løvved.”

Så Nada, du kan lägga in en punkt för violtagging på gråal! Den första i Artportalen såvitt jag vet.

0

NadaL, Umeå

15 jan 2009 kl. 18:10

Det ska jag göra så fort jag kommer hem.
Tusen tack.

0

NadaL, Umeå

16 jan 2009 kl. 17:20

Nu har jag rapporterat violtaggingar på artportalen och dom hamnade bland alla andra,fast jag har skrivit att dom växer på gråal.
Har jag gjort något fel?

0

Skogsfrun i Obbola

16 jan 2009 kl. 17:38

Vad menar du med att den hamnar bland alla andra?

0

NadaL, Umeå

16 jan 2009 kl. 17:46

Jag tänker att dom andra är dom som växer vanligen på tall och dom som jag rapporterat växer på gråal. Trodde dom ska visas separat.

0

Jan A, Uppsala

16 jan 2009 kl. 17:50

Om du redigerar fyndet kan du bocka i rutan “Intressant observation”. Det är nog ditt enda sätt att hojta på överheten!

0

NadaL, Umeå

16 jan 2009 kl. 18:04

Tack Jan det ska jag göra.

0

Skogsfrun i Obbola

17 jan 2009 kl. 08:32

Jag hittar inte ditt fynd på Artportalen, Nada! Inte en enda Trichaptum registrerad i Umeå kommun efter årsskiftet. Vart tog den vägen?

0

NadaL, Umeå

17 jan 2009 kl. 09:10

Nu, kan du se dom.

0

Skogsfrun i Obbola

17 jan 2009 kl. 14:06

Nu ser jag dem!

Synd att man inte verkar kunna göra utsökningar på substrat på Artportalen! Materialet vore mera intressant för små och stora vetenskapliga studier om man lätt kunde söka på alla data som matats in.

0

Irene A

17 jan 2009 kl. 15:10

Skogsfrun, det går bra att söka i alla fält om man väljer att presentera fynd som Excel-uttag.

0

Skogsfrun i Obbola

17 jan 2009 kl. 16:15

Aha, tack för den upplysningen! Har inte testat detta.

0

Skogsfrun i Obbola

18 jan 2009 kl. 08:55

Nu har jag testat! Det fungerade ju, men nog vore det praktiskt om man kunde ange substrat som kriterium redan i utsökningen. Mer än 1000 violtaggingar finns det i databasen… Men nu vet jag i alla fall att det bara är Nadas som uppges växa på al.

Nada: det kan vara en bra idé att använda fältet Det/conf ifall någon annan bestämt arten eller bekräftat din bestämning (som jag i fallet med röktickan eller Ryvarden med violtaggingen). Såg att du hade använt kommentarsfältet för detta.

0

NadaL, Umeå

18 jan 2009 kl. 09:56

Jag är inte någon datanisse precis.
Kan du förklara för mig vad ska jag göra? Kollade själv,men hittar inget.

0

Irene A

18 jan 2009 kl. 12:12

Jag saknar också en del sökmöjligheter. Bl.a. på substrat, men framförallt på de arter som registrerats som “saknas” och angetts i kommentarfältet, därför att de inte har funnits i artlistan.

0

Nada

Skogsfrun i Obbola

18 jan 2009 kl. 20:41

Antar att du rapporterar via webb-formuläret, Nada? Då finns det en kolumn längst bort till höger (bredvid Kommentar) som heter Det/conf. Där kan man skriva in namnet på den som bestämt/bekräftat en bestämning.

I en av kryssrutorna ännu längre bort till höger kan man också kryssa för om fyndet har mikroskoperats.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone