0 8179 visningar

69 svar

Gul kantarell

Rosita

8 jan 2009 kl. 18:47

Hu länge kan man spara förvälld kantarell i frysen? Hur många år?

0

"JAS" Helsingborg

8 jan 2009 kl. 19:05

Detta har stötts och blötts här på forumet många gånger men min mening är att har man kokat ner svampen i sitt eget spad/vatten så max ett år. Är de däremot stekta i något fett så 3 mån absolut max 6 mån. Nu vet jag att kag kommer att få mothugg och jag vet att det är folk här på forumet som har ätit av sin svamp som har legat i frysen i över 3år men det får stå för dem. Du kan kolla om djukfrysning på nätet så hittar du svar från proffs.

0

GretheF Skåne

8 jan 2009 kl. 19:52

Ätt dom mina hinnar alldrig att bli gamla, har du för mycket ge bort dom och ut och leta igen till hösten

0

Rosita

8 jan 2009 kl. 20:38

Tack för tipset, jag kollar om någaon svampälskare vill ha dom älsta, jag älskar inte svamp därför ligger dom kvar i frysen men jag tycker om att plocka dom.

0

vanlig kantarell?

Bo E

9 jan 2009 kl. 11:40

...är en av de arter som enligt min erfarenhet håller bäst både som färskvara i kylskåp eller svalutrymme och som fryst.

Trattkantarell och gulröd och svart trumpetsvamp torkas med fördel.

Har en kamrat som sparar frusen svamp länge och upp till tre år håller i varje fall de vanliga kantarellerna utan att tappa i smak.

Soppar fryser han oxå, men de rekommenderar jag istället att hyvla ned och torka.

Naturligtvis inverkar kvaliten på svampen vid plocktillfället oxå på hållbarheten!

0

vanlig kantarell?

"JAS" Helsingborg

9 jan 2009 kl. 12:03

Lång frystid. Det är inte smaken på svampen som avgör hur länge den kan vara frusen utan det är självklart de processer som händer i det frusna livsmedlet oavsett vad det är för matvara så händer det något i produkten när den ligger i en vanlig hushållsfrys. Våra vanliga frysar har inte tillräckligt låg temp. och kyler egentligen inte ned livsmedlet tillräckligt fort för längre förvaring än ett år anser jag. En fryst produkt kan smaka bra men kan vara full med “skit” som kan påverka vår organism negativt. Så alltså har inte smaken något att göra med om produkten är tjänlig som föda för människan eller inte. Själv tycker jag att frusna kantareller inte smakar lika bra som de som är hermetiserad, alltså värmekonserverad. Konserverad svamp håller också överhört mycket längre än fryst och tar ingen energi mer än vid själva konserveringsprocessen och så har man betydligt bättre koll på vad som finns tillgängligt, inget rotande och letande med blåfrusna nävar och ingen besvikelse över att svampen är slut eller för gammal, man vet vad man har.

0

Dieter Endom

9 jan 2009 kl. 12:09

Ligger kantarellerna längre än ett år i frysen är det risk att dom får frysbränna (uttorkning via cellsprängning). För stekta är det 3-4 månader fryslagring sedan börja stekfettet härskna.
JAS,det du kalla djupfrysning är bara en infrysning. Djupfrysning sker vid 38 grader minus och inte vid de 18 - 20 grader minus vi har i våra hemmafrysar. Sedan förstår jag inte varför svampen fövaras längre än nödvändig. Jag skulle aldrig köpa en produkt som legat så länge i butiksfrysen och ingen annan heller tror jag. Alla frysförpackningar har ju bäst föredatum eller förpackningsdatum som vi konsumenter kolla noga men hemma skulle detta inte spela någon roll alltså. Konstig inställning tycker jag!

0

Dieter Endom

"JAS" Helsingborg

9 jan 2009 kl. 15:10

Men Dieter Endom, var kallar jag infrysning för djupfrysning? Vad jag kan se så har jag hänvisat till att kolla “djupfrysning” på nätet inget annat. Jag gillar inte frysboxen någe vidare om den inte sköts ordentligt, som min aldrig något äldre än 1år helst bara 6mån.

0

Frysta kantareller

Peter, Linköping

9 jan 2009 kl. 15:13

För att få lite mer plats i frysen gjorde jag en utrensning av gamla synder. Bland annat en påse förvällda frysta kantareller som legat där i två år.

De var så sorgliga att se att jag snabbt lovade mig att aldrig ha nån svamp kvar i frysen till när säsongen drar igång igen på hösten.

De dög inte ens att koka buljong på.

0

Lena M

9 jan 2009 kl. 15:28

Jag såg fördigfrysta nu på em. :o)

0

Dieter Endom

Dieter Endom

9 jan 2009 kl. 15:44

Du har rätt JAS, förlåt för påhoppet.
Har en skön helg.

Välkommen tillbaks Peter.

0

Dieter Endom

"JAS" Helsingborg

9 jan 2009 kl. 19:53

Det är lugnt Dieter! Trevlig helg på dig oxå.

0

Dieter Endom

Robban O-hamn

9 jan 2009 kl. 20:03

Jag förväller utan fett lägger i plast påse, sätter munnen till och suger ut luften i påsen. Har inte haft liggande i 3 år men 1-2 år. Inga frys skador på dom inte!
Får det på viltkött i bland som jag kan låta ligga lite för länge. Men då skär jag bort det dåliga. Inga magsjuka här. Men visst märker man att det varit fryst, om man gämför med färskt.
Särskilt om det är fisk.

0

gul kantarell

klas jaederfeldt

9 jan 2009 kl. 21:20

jag har svårt att låta bli. men skall försöka inte skriva något

0

gul kantarell

Sofia, Skåne

9 jan 2009 kl. 21:25

Jag tänkte just. Sover Klas? :)

0

Kantarell

Robban O-hamn

9 jan 2009 kl. 21:34

Okej!! Bara för dig Klas:)

0

gul kantarell

klas jaederfeldt

9 jan 2009 kl. 21:34

:-)

0

gul kantarell

"JAS" Helsingborg

9 jan 2009 kl. 21:48

Det första som dök upp i min skalle när jag såg tråden var. - Nu kommer Klas! Men du höll dig, bra Klas :))

0

gul kantarell

klas jaederfeldt

9 jan 2009 kl. 22:24

Även Hans v. och Bengt Sand har hållit sig

0

gul kantarell

Bengt Sandh

9 jan 2009 kl. 22:49

Ja du Klas, men inte länge till. Nu kliar det i fingrarna…

0

klas m.fl.

BaWa

9 jan 2009 kl. 23:07

Akta er så inte den röda volvon kommer och tar er ;-)

0

klas jaederfeldt

9 jan 2009 kl. 23:37

DET FINNS INGET SOM HETER GUL KANTARELL

0

:)

9 jan 2009 kl. 23:55

0

Tina Nordberg Kolsva

10 jan 2009 kl. 00:05

Var det skönt Klas? ;)

0

klas jaederfeldt

10 jan 2009 kl. 00:12

ja det var det nu kan jag sova lungt

0

Tina Nordberg Kolsva

10 jan 2009 kl. 00:24

Jag med, natti natt då.

0

"JAS" Helsingborg

10 jan 2009 kl. 01:08

Gud va skönt att det blev avklarat, Natti natti.

0

Karin Hedén

10 jan 2009 kl. 10:35

Som sagt - det är bara en tidsfråga till när “gul kantarell” blir accepterat även av de mest renläriga. Se här http://www.spraktidningen.se/art.lasso?id=08355a

0

Boman

11 jan 2009 kl. 01:24

Det är ju f#n att de okunniga ska få ändra saker till sin nivå. Språket utarmas rejält om man låter det gå så.

0

Irene A

11 jan 2009 kl. 01:50

Visst är det f#n att de svenska svampnamnen inte har fått förbli vid de gamla, som:

Bleka Brötlingen
Blomkåls-Tickan
Coccionellfärgade Vaxskiflingen
Fläckiga Flugsvampen
Gropiga Pepparlingen
Hvita Riddarskiflingen
Höggula Rörsoppen
Läckra Kosvampen osv

Och visst är det f#n att det är många fler arter att hålla reda på nu än på 1800-talet..

0

Robban O-hamn

11 jan 2009 kl. 04:02

Bra Irene. Sedan har vi saker som!
Tall/Fura.
Sill/Strömming.
Id/Ort.
Potatis/Pära
Skädda/Flundra,m,m, så jag tror att det Svenska språket skall låtas få utvecklas med tiden.

0

Hej Boman

Karin Hedén

11 jan 2009 kl. 12:09

Eller att språket berikas. Det beror på hur man ser det…

0

Hej Boman

Bengt Sandh

11 jan 2009 kl. 13:01

Visst, men att ändra “kantarell” till “gul kantarell” är väl knappast att berika språket.

0

Hej Boman

Robban O-hamn

11 jan 2009 kl. 13:16

Kanske inte Bengt, men efter som svamp intresset faktiskt ökar i Sverige. Så kanske dom som inte är så säkra på svamp vill kontrollera sig på något sätt.
Och vi säger inte Fjällskivling.
Vi säger inte Flugsvamp.

0

Lena M

Totte Gbg

11 jan 2009 kl. 17:21

Shysst bild =D

0

Hej själv

Boman

11 jan 2009 kl. 17:22

Nå, kan inte se det som en berikning att kalla kantarell för gul kantarell.
Bara en förklening av språket för den som inte orkar hålla reda på olika sorter. Men det är ju bara min högst personliga åsikt som jag kunde hållit för mig själv.

0

Instämmer...

RasBohlin

11 jan 2009 kl. 19:48

...med klas jaederfeldt!
(för protokollet)

0

Instämmer...

BaWa

11 jan 2009 kl. 20:02

När förändringens vindar blåser bygger somliga vindskydd medan andra bygger vindkraftverk.

0

Huummm

"JAS" Helsingborg

11 jan 2009 kl. 20:51

En fundering! Kantarell är ett ord, Gul kantarell två ord alltså har språket blivigt berikat. Ett tillägg till ett ord eller en företeelse för att understryka eller förstärka ordet eller företeelsens betydelse för att undvika missförstånd kan väl knappast anses som fel. Elle ö va då? Typ liksom man ä inge svampnisse liksom. Säg Gul kantis så fattar ja! :))

0

Huummm

klas jaederfelt

11 jan 2009 kl. 20:59

alla vet att en kantarell är gul, även jag,därför är det ganska så onödigt att skriva det ordet. oj då nu är jag i fel dator så jag får ingen blåstjärna

0

Huummm

BaWa

11 jan 2009 kl. 21:06

Det kanske var ödets ironi det….

0

BaWa

Hasse i hörby

11 jan 2009 kl. 21:08

Djupt så man knappt bottnar :)

0

BaWa

Bo E

12 jan 2009 kl. 14:35

Ha ha!

Jag tänkte nog oxå ett och annat när jag gick in och svarade på inlägget i ett tidigt skede.
Men jag ville inte ge pekpinnar till en ny forumdeltagare utan skrev istället övertydligt om “vanlig kantarell”.
Hoppas det inte skrämde henne bara….alla känner ju inte till denna oändliga diskussion om kantarellens färg och namn som förts här!
Sen var det upp till övriga att fundera över vad det där ordet “gul” egentligen har där att göra!

0

BaWa

GretheF Skåne

12 jan 2009 kl. 16:05

Hur kommer det sig at jag får frågan så ofta när jag säger jag hittade KANTARELLER i går :var det dom gula??????????

0

BaWa

Helge

12 jan 2009 kl. 16:09

Problem med färgseendet?

0

BaWa

Helt klart

12 jan 2009 kl. 16:54

Det heter Gul kantarell.

0

BaWa

Jens

12 jan 2009 kl. 18:16

Du Helt Klart!
Är du född igår eller?
Namnet är Cantharellus cibarius eller Kantarell. Hur svårt kan det vara!?

0

BaWa

Helt klart

12 jan 2009 kl. 19:48

Det finns många olika kantareller där gul kantarell är en.

0

GretheF Skåne

Maya K. I. Hörnefors

12 jan 2009 kl. 21:40

Samma här. Då jag berättar för mina kompisar att jag har plockat kantareller frågar ALLA om det var gula eller trattisar. Och det är vanliga människor, som plockar själva, men dom är inte så ofta in på Forumet så dom kan inte förstå viktigheten av att kalla kantarellerna vid deras EXAKTA namn.
Huvudsaken är väl att vi förstår vilka kantareller vi snackar om, vi VANLIGA människor.

0

GretheF Skåne

GretheF Skåne

12 jan 2009 kl. 22:11

Ja vist och inte tar jag skada av frågan heller

0

Kantarell

RasBohlin

12 jan 2009 kl. 22:33

Om den skall heta något annat än Kantarell, borde den väl i så fall heta “Ätlig kantarell” eller möjligen “Matbägare”, så det stämmer med det latinska namnets betydelse!

http://www.nifg.org.uk/chantarelles.htm

http://fungus.org.uk/nwfg/nammay98.htm

0

Kantarell

svampstaff

12 jan 2009 kl. 22:48

Det finns kruskantarell,svarnande kantarell, blek kantarell.Narrkantarell och följdaktningsvis oxå då GUL kantarell:) ganska enkelt.

0

Kantarell

Maya K. I.

12 jan 2009 kl. 22:53

Men visst är väl alla kantareller ÄTLIGA, fast mer eller mindre delikata?

0

BaWa

babsan

13 jan 2009 kl. 00:50

Slå upp vilken svampbok du vill.Men GUL kantarell heter den INTE

0

BaWa

svampstaff

13 jan 2009 kl. 00:58

Löjligt:)
En normal funtad människa kan väl skilja på en vit,röd gul,eller grå volvo???
Alltså finns det olika typer av kantareller!!
En blåstjärna kan vara ganska insnöad:) i sitt tänk:)

0

BaWa

Rätt Vis

13 jan 2009 kl. 00:59

Om det inte heter Gul kantarell så heter det Vanlig kantarell i så fall.

http://www.janssonsfrestelse.com/charlie/skogmull/svampar/svampinf/kantarel/kantar.htm

0

Kantarell

RasBohlin

13 jan 2009 kl. 01:02

Jaha! Så om någon frågar mig vad det är för märke på min bil, så skall jag svara Rödvolvo?
Och om man frågar mig om färgen på den, vad skall jag säga då Volvoröd?

0

Rätt Vis

RasBohlin

13 jan 2009 kl. 01:04

Rätt vist sagt!
Har tidigare föreslagit “Allmän Kantarell” för att retas lite, men “Vanlig kantarell” låter ju vanligare…
Själv föredrar jag att kalla svampen för vad den heter!

0

Huummm

babsan

13 jan 2009 kl. 01:09

Varför jag tror att folk kallar det för GUL kantarell är nog dom som gått i livets lära.Den enda svamp dom lärde känna JUST för att den är GUL.Själv är jag inte så intresserad av den svampen. Det finns mycke,mycke godare svamp än kantarellen…Eller…

0

Huummm

Rätt Vis

13 jan 2009 kl. 01:11

DET HETER GUL KANTARELL!!!!!!!!!!

Till och med en svampkonsulent kallar det för
gul kantarell:
http://www.sprakportalen.se/Artiklar.asp?do=Read&viewArt=9

“Det finns ett antal sorters kantareller i vårt avlånga land.
Inga av dem är giftiga, men vissa sorter är sällsynta och bör
därför bör man avstå från att plocka dem.
Jag tänker dock inte gå närmare in på andra sorter här, än just
den vanliga, gula kantarellen. Gula kantareller växer i hela Sverige
och är vanliga överallt utom i skogarna i storstäderna”

http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=15963&tstart=25

0

Kantarell

LaVey

13 jan 2009 kl. 08:33

0

Blåstjärna

G.A

13 jan 2009 kl. 09:12

är inte den enda auktoriteten som säger GUL kantarell.
Svampkonsulenternas ordförande gör det också.

0

Hederlig?

Peter, Linköping

13 jan 2009 kl. 09:25

Svampstaff myntade uttrycket “hederlig kantarell” i ett helt annat inlägg, kan vi inte ta det namnet och lägga ner allt groll? : )

0

Hederlig?

Jonnie

13 jan 2009 kl. 09:34

Eller “rekordelig” kanske,, vi har ju cider som heter så.

eller “äkta”, “genuin” eller “riktig”...

(med tanke på den här strängen som inte verkar ha något slut kanske vi kan döpa om kantarellen till oändligt hopplös kantarell)

vilket ju beskriver ställningskriget i de båda lägren kantarell eller GUL kantarell på ett rätt bra sätt…

0

Hederlig?

bert

13 jan 2009 kl. 09:53

Men erkänn Jonnie att det egentligen bara finns ett riktigt namn på den nämnda svampen.
Kantarell - Cantharellus cibarius
Finns ju ingen anledning att föra en disskussion i ämnet när saken redan är klar.
Kantarell är en kantarell, narrkantarell är en narrkantarell, en blek kantarell är en blek kantarell, osv

0

bert

Irene A

13 jan 2009 kl. 10:28

En märklig inställning. Varför ska man inte kunna diskutera ett svampnamns vara eller inte vara..?

Det är bara att inse att det finns ett behov av att tydliggöra vad man menar, när man kallar kantarellen för gul kantarell. Och det är väl ganska tydligt att det beror på att allt fler har lärt sig att det finns mer än en art av kantareller.

0

Hederlig?

Jonnie

13 jan 2009 kl. 10:55

Jo Bert,, du har ju egentligen rätt kanske,, men… och jag har skrivit detta förr angående kantarellen:

-Igår var jag ute och plockade kantareller,, 5 kilo blev det alltsom allt!!

-Jaha, var det trattkantarell, eller vanlig gul kantarell? (brukar det frågas då)

-Vanlig gul,, brukar jag då svara..

(nästa gång skall jag förargat spänna ögonen i motparen och svara “Cantarellus Cibalus” istället och då förmodligen få en förvirrad blick tillbaka med frågan:

Jaha, betyder det gul kantarell det där latinska??..hehe  

0

vanlig eller ovanlig

Bo E

13 jan 2009 kl. 11:12

Jag är såpass gammal att jag hänger kvar vid uttrycket “vanlig kantarell” som det stod i svamplitteraturen när jag var barn.

Naturligtvis behövs inget mer namn än bara “kantarell”, då menas ju den vanliga och sen kan man tillägga blek, vit, grå,  svartnande, blå, violett eller vadsomhelst för att särskilja något utöver det vanliga!

Men narrkantarell är ingen kantarell!
Den heter väl gulröd eller möjligen brandgul trattskivling och är inte alls av kantarellsläktet, dessutom ingen matsvamp.

0

vanlig eller ovanlig

bert

13 jan 2009 kl. 14:11

Narrkantarell - Hygrophoropsis aurantiaca

0

vanlig eller ovanlig

Bo E

13 jan 2009 kl. 14:25

Jaha

Michael K har tydligen lagt in den som egen familj, narrkantareller, med tre varianter i databasen.

Kunskapen om svamparnas familjer och släktskap utvecklas ju hela tiden.
I databasen såg jag inget om att det är en trattskivling, då är väl den uppgiften förlegad.

Jag tror i alla fall inbte på nån släktskap med de ätliga kantarellerna.

Men mer likhet då med fläckkantarellen, som jag aldrig sett i verkligheten men som här på forumets bilder oxå framstår lite mer “trattskivlingslik” än de ätliga kantarellerna som saknar skivor i egentlig mening.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone