Hej. Om någon har läst Bo Nyléns “Våra Matsvampar” (2007) så skriver han att matsvampar finns att plocka året om, i Januari till Mars kan man finna ätliga Vårnagelskivling och vårtrattskivlingar.
Går dessa att äta? Jag blir lite konfunderad när jag inte ser dem listade bland matsvamparna. Jag vill ut och plocka matsvamp nu, och vill gärna ha tips. Börjar få abstinens.
Tack för all info. Dendär Bo Nylén skrev inget latinskt namn, så tyvärr vet jag inte vad jag ska svara. Angående Vinterskivling och ostronmussling trodde jag att i och med att den kalla vinter har varit så går man in på en ny cykel. Men de börjar alltså komma upp nu i mildväder, på nytt menar jag, ??
Kim, vi får nog räkna med vinter ett par månader till. Det är särskilt under vinterns mildperioder man hittar viterskivling och ostronmussling.
Sen när marksvamparna kommer igång, framåt mars-april beroende på vädret och var i landet man befinner sig, är det murklor och sedan vårmusseroner som gäller.
Har inte hört talas om tidigare att vårnagelskivling(?) eller vårtrattskivlingar ska vara något ätbart.
... var vi formligen invaderade av förra våren, så jag passade på att provsmaka den - för att få ytterligare ett kryss på “avätna_svamplistan”. Smakade inte sämre än många andra.
De stora var så gamla och torra, men ändå svagt illaluktande när jag hittade dem, att nästan alla fick fullgöra sina uppgifter…
I Bo Nyléns bok ” Svampar i skog och mark” från 1980 står det under Grankottenagelskivling följande. ” Den närstående vårnagelskivlingen Strobilurus tenacellus är vanligen något mindre och har rödbrun hatt. Atren är ätlig och förekommer vid samma tid och i liknade miljöer som föregående” (alltså rankottenagelskivling) Tid för förekomsr mars - juni så det är nog inte lönt nu.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.