Jag odlar Capsicum chinense tror jag det är, för jag tycker att trots att den verkligen är eldhet så är den ganska välartad och inte så vass och spretig i smaken som jag kan tycka att en del sorter är, till ex. Capsicum frutescens, trotts att den egentligen är mildare…
Jag kokar ner dem hela i grytan, så den håller sig ganska mild men tar ändå smak av pepparn, så får man ta och äta av frukten efter behag de som vill ha maten hetare, d.v.s. jag! =)
Grattis!
Jag har oxå fått upp flera olika chilisorter med gott resultat, och de ger frukt.
Habanero och jalapeno tror jag mig kunna särskilja och sen kommer det upp mindre heta vanliga chilis….eller ska jag säga gul chili, kanske…
Skämt åsido, hur vet du exakt på latinet vilka det är som kommer upp?
Finns det frön eller plantor att köpa?
Jag bara petar ned lite av de jag handlat på ICA eller invandrarbutiken.
Jo det är därför jag skriver att jag TROR det är C. chinense! =)
Jag brukar också ta fröerna direkt ur frukt som fallit mig i smaken!
Trodde aldrig det skulle gå! Tänkte att det var väl sådana här stackars kastrerade Monsanto-fröer, men det var det tydligen inte!
Befruktningen klarar flugor och andra flygande enheter av hos oss. Så här (bild 1) såg en av mina tre pga extrem sen fruktsättning obeskurna femåriga Rocotoplantor ut innanför söderfönstret 6 mars -08. Bilden tagen från kronhöjd under beskärning av ett äppelträd. Rocotoplantorna står sen ute under björkskärm från apr/maj och tas in i okt (de tål en del frost!). Hård beskärning före skörd av drygt 2 kg (bild 2) och intagning i oktober 08. Nu är de bara 1½-2 m höga, har bara färska skott och blad och väntar på våren. Före skörd var de 2½-4 m höga.
Fint Jan!!
Det ända som hjälper är nogran handtvätt med mkt diskmedel!
Jag brukar ju alltid koka ned mina hela i grytorna, förutom när jag gör löksallad till min “Afrikanska” fiskgryta!
Löksalladen:
Gul lök kluven på mitten och därefter skivad i “halvringar”,
finhackad rödpepparfrukt,
dränkes i Neutral olja och pressad citron.
Blandas runt lite lagom.
Det där är nog gott, men…har du någon god afrikansk fisk att äta salladen till – då?
Flåt RasBohlin…
Det är gott med lite hetta!
Vi har ventilerat chili tidigare (innan du var med, tror jag) på Svampguiden;
här är två gamla trådar.
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=95063&fnr=1&sok=jan
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=88320&fnr=1&sok=&Start=850&Offset=50&18
Grattis Jan!
Vilka enorma chilibuskar och vilken fin skörd!
Det lönar sig säkert att ha dem utomhus, tyvärr har jag inte den möjligheten i min lägenhet i centrala Örebro.
Pollineringen har jag dels hjälpt till med via pensel eller en torr del som trillat av plantan går oxå bra.
Oftast sker det på naturlig väg via små blomflugor förmodar jag.
Det har hänt att det dykt upp frukt när jag minst anat det. Ibland ser man dem inte förrns de börjar ändra färg!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.