Hittade de här på på gran, där stammen var skadad med gammal kåda, när jag letade efter kådskål. Uppskattad storlek ca 0, 5-1 mm jmf granbarret nere till vänster. Objekten hade ett, närmast brunt, pulverliknande innehåll som bestod av runda sporer i storlek 20 my med små naggar i ytan. Funderar på om det kan vara nån myxomycet. Kunde vara intressant om det är nån som sett nåt liknande eller har några tankar om det. Bilden av granen är ett exempel hur typen av skada ser ut.
Hans, nu är inte jag riktigt med. Nyckel? Sökte lite på Diderma crustaceum men hittade inte mycket användbart. Min tyska är lika dålig som min rumänska men jag tror mig få ut att sporerna är runt 13 my och då är de väl små mot arten jag hittade. Eller…? http://www.nivicol.de/diderma_crustaceum.htm
Synd att inte denna sajt är på engelska istället så att man fattade lite mer, men de har ju rysligt snygga bilder. Startsidan http://www.nivicol.de/
Bo, det kan vara så att dessa skador är något oklara och ha flera orsaker. Närmaste jag kan komma är barknekros, se http://www-skogsskada.slu.se/SkSkPub/MiPub/Sida/SkSk/Read/ReadDetails.jsp?DiagnosisID=3
När du ändå uppmärksammat dessa skador på gran. Titta lite närmare i den gamla kådan och se om du ser några millimetersmå runda orange svampar. Verkar vara rätt vanligt förekommande, åtminstone här i knallebygden. En lupp kan underlätta.
Barknekroser på granar tror jag oftast beror på infekterade sårskador, d.v.s. utvecklade av bakterier.
Kådflöde brukar skyllas på flera olika svampar, bl.a. honungsskivling. Den brukar även ge upphov till lossnande bark, men då nära stambasen.
Jag tror i alla fall inte att den lilla myxomyceten är skuld till skadan på trädet.
Vad jag känner till, är det bara några Licea-arter som kommer i närheten av den sporstorleken, och fruktkropparna är inte så olika heller - mörkt grå med relativt bestående ytterhölje.
Jag upprepar och förtydligar: Under Niklas rubrik “Jag hitade någonting väldigt und…” på detta forum svarade Irene A och bifogade en länk till http://www.plant.uga.edu/mycology-herbarium/myxogal.htm. Där fanns bilden som exakt liknar din! Diderma crustaceum.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.