Rå Karl-Johan är god både färsk och torkad, tycker jag (nu är det ju detdär med smaken igen - utgår från min egen bedömning bara så ni vet).
De flesta ätliga champinjoner är goda som råa.
Ringen på stolt fjällskivling är en läckerhet.
Kommer säkert på mer framledes.
Arter som INTE är speciellt goda råa tycker jag kantareller, taggsvampar, riskor och musseroner är.
Hmmm
Verkar som om väldigt många arter vinner i smak på torkning.
Det är bara att testa kommande säsong.
Sotvaxing hittade jag tyvärr bara i tämligen övermoget, för att inte säga ruttnande skick under förra året.
Nu vet jag ställena, så jag får väl gå dit tidigare nästa gång…
Svårt detdär att hinna med att kolla av alla ställen i “rätt” tid…
Jag skulle också vilja ifrågasätta den generella regeln att bara odlade champinjoner kan ätas råa.
Rent allmänt kan man ju säga att svamp är svårsmält mat, i synnerhet rå. Man bör alltså inte äta några stora mängder av svamp överhuvudtaget, och ännu mindre om den är rå.
Ett argument som jag har sett, är att rå svamp kan innehålla skadliga bakterier som blir oskadliggjorda vid tillagning. Det är säkert sant, särskilt om de börjar bli gamla. Å andra sidan borde man väl i så fall också avråda från att äta färska bär, frukt och grönsaker?
Ett annat argument är att vissa svampar innehåller allergiframkallande ämnen som även de bryts ned vid tillagning. Att vissa av oss är överkänsliga mot en del av svamparna, är ett välkänt fenomen.
Men eftersom gränsdragningen mellan allergiframkallande och giftig svamp inte är alldeles given, och rätt många matsvampar faktiskt är giftiga som råa (bl.a. är kamskivlingar och tegelsopp kända för det), kan rådet att inte alls äta rå svamp, trots allt vara en bra, generell försiktighetsåtgärd.
Själv äter jag inte rå svamp o det med kli i halsen känner jag igen Robban…en får ta det lungt med dessa korsallergier…
http://allergi.nu/allergi/korsallergier/
Små fräscha äggsvampar är mumsiga, och i liten mängd kan det vara läckert att tugga på de små skivlingarna som smakar lök.
Nejlikbroskskivling har en fin smak och arom även som rå, men inget jag äter i större mängd.
De är så mycket godare smörstekta!
Kamskivling och tegelsopp nämner Irene som misstänkt giftiga, och så må vara, de är väl inga läckerheter, men jag har ätit lite av dessa råa utan att på något vis må illa, däremot inget jag tyckte var gott.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.