Alf Pallin lagt ner angående lacktickan.
Mkt läsvärt och intressant.
Sökte då på lackticka Östergötland (artportalen den usla)
Och fann två fynd?
Det ena var av S-o ryman -83 i mina trakter kring omberg.
Körde eniro på fyndet med flygfoto, och upptäckte att det gjorts på en åker?Finns inte ens en buske inom 1000m avstånd?
DÅ undrar iaf. jag över seriositeten, noggranheten över fynden.
SKA vi rapportera eller inte?
SKA vi försöka vara noggranna?
Eller bara höfta?som verkar vara fallet i många av rapporterna.
SEN anser jag fortfarande att foto ska vara ett krav i framtiden, när nästa generation tar över.
Svampstaff, en fynduppgift från 1983 ska man vara glad om man får någon koordinat alls till. Det är först på de allra senaste åren som det har getts möjlighet (och ställts krav på) att ge ett fynd någorlunda noggranna koordinater.
Fyndet av lacktickan är troligen baserat på uppgifter från en etikett i något herbarium. För att överhuvudtaget kunna få en prick på en karta, måste man gå på de lokaluppgifter som finns och göra en uppskattning av koordinaten med en rimlig noggrannhet. I det här fallet har man nöjt sig med att sätta pricken mitt i 5-kilometersrutan.
Syftet med att koordinatsätta fynduppgifter kan variera. Ibland handlar det om att kunna återfinna växtplatsen, men i de flesta fall rör det sig om att få fram en kartbild på ett enkelt sätt och ge en uppfattning om en arts utbredning i landet.
Tänk på att det finns flera hundratusentals gamla fynduppgifter som ska ges koordinater, och det är en orimlig uppgift att leka detektiv och försöka få de exakta koordinaterna på alla dem. I de flesta fall minns inte heller de som gjorde fynden exakt var de befann sig för såpass länge sen.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.