Hittade en intressant hemsida.De flesta här på svampguiden är ju intresserade av mat och näring.
http://www.aktavara.org/
Jag håller på att få spader, har läst “Den hemlige kocken” och har lite kvar i “Äkta vara”. Numera tar det ännu längre tid att handla, jag har alltid läst på innehållsförteckningarna men nu vet jag oxå vad som döljer sig bakom, så det är faktiskt skrämmande att gå och handla “LIVSMEDEL” vilken jäkla mening detta ord har fått för mig. Det är tur att man både fiskar, plockar svamp och bär och känner några som odlar ekologiskt. Det är jäkligt svårt att förklara allt för barnen bara, jag menar hur länge skall de behöva leva med detta vansinne.
Ett stort problem idag, som jag tror det, är att folk i allmänhet har slutat att laga mat. Det ska gå så snabbt så snabbt, och då hinner man inte laga mat på riktiga råvaror, utan kräver fullt processade och förädlade produkter. Mängden fryst färdigmat i våra varuhus har ju ökat många gånger i volym, och även den färska färdigmaten tar mer och mer plats från de ursprungliga råvarorna. Genom att inte ge tid åt att laga mat mister man otroligt mycket i kvalitet, men inte i kemikalier! Jag är mycket hängiven kock på den skolan där jag jobbar, och detta är något jag jobbar med varje dag. Bort med hel- och halvfabrikat, in med långkok och ekologiska och kravmärkta råvaror!
Eller så är det så här Helena. “livsmedelsfabrikanterna” tjänar mer pengar på halv och helfabrikat med innehåll av billiga tillsatser och så behöver handlaren/producenten antagligen kassera mindre mängd mat pga. att de konstlade produkterna har lååååånggg hållbarhet. Man exponerar och saluför dessa färdigprodukter i sina kampanjer och man lobbar hårt för dessa skitprodukter. Vi blir hela tiden pådyvlade saker som vi egentligen inte vill ha men som “de” får mer klirr i kassan av. För tid har vi, vi ägnar ju en stor del av vår fritid med att vara på datorn titta på tv och andra ”fritidsysselsättningar” men laga mat behöver vi inte de färdiga rätterna finns där för oss, så bry dig inte om detta det fixar ”de” åt dig. Har just lagat en jättesatts med vego Con Carne, skall frysas och tas fram vid tidpunkter då tiden inte räcker till, färdig mat som jag fixat själv och jag har hunnit med både Tv, p1 och lite här på forumet. God spis på er, och väck upp en medmänniska ur de falska blekfeta bukarnas lovsång.
Jag håller fullständigt med dej JAS! Men, om vi små stackare inte hade gått på deras glassiga reklam utan tänkt i egna banor, så hade färdigmaten inte blivit mer än en fluga som hållit en eller två säsonger. Jag hoppas och tror på människans förnuft, hahaha! Och när jag säjer att folk inte har tid, så menar jag att de inte TAR sej tid, en fråga om prioritering. Jag lagar precis som ni stora satser av mat som tar lite längre tid att laga, och många rätter blir bara godare efter en uppvärmning!
Underbar tråd! Det finns hopp om framtiden. Jag är utbildad på livsmedelområdet och har alltid skytt tillsatser som pesten, men om man sa något högt för 10 år sedan, fick man bara höra att ”man ändå måste dö någon gång”. Nu börjar det bli andra tongångar. Tänk att jag skulle få uppleva det!
JAS, vad gäller barn, så är dina fortfarande små, men det kommer. Jag lånade ”Hemlige kocken” på biblioteket och hann inte öppna boken förrän dottern, 16 år lade beslag på den och läste ut den på en dag. Nu är det hon som gör alla matinköp och regerar i köket. Hon har t o m börjat baka bröd på helgerna. Gudomligt gott!! Så det kommer, misströsta inte!
Jo, en sak till. Ibland har man ingen möjlighet att laga mat. Då vill jag rekommendera Saltå Kvarns färdiga, självklart ekologiska, pasta såser. Inte en tillsats!! Och i glasburk, så man slipper ”plastberikning”. Jag är tacksam för tips på fler färdiglagad mat i affärerna utan tillsatser. (Räknas detta som reklam? Micke får gärna sudda ut inlägget) :)
Saltå kvarn har dessutom butikens snyggaste förpackningar! :)
Det finns en affär i Malmö, precis intill Konserthuset, som heter Astrid o aporna, som är ett minivaruhus med uteslutande ekologiska/fair tradevaror. Det är underbart att se hur mycket produkter som finns! Så har ni vägarna förbi Malmö, stanna till, det är absolut värt ett besök! (ja ja.. men det är reklam för en god sak iaf… :))
Jag misströstar inte, ser ljuset i tunneln, framtiden är snart här:))Nu gäller det bara att få de äldre sönerna 17 & 19 år att förstå, Hela familjen var icke köttätare tills jag blev utsparkad när den yngste var 3år, sen sket det sig utom när de är hos mig så klart, de är goa gubbar så det löser sig så klart. (En reflektion, i text ser jag att det låter förskräckligt, min andra separation på 14 år, jag svär mig inte fri men i båda förhållandena har jag dragit nästan hela bilen, släpet & lasten, jag föll för skönhet i båda fallen, nu har jag vuxit till mig:)) När det gäller färdig mat så har jag ingen koll alls, viste inte ens att mina gamla polare i Järna hade sådant på sin meny) Handlade en hel av Saltå kvarn, fam. Gottfridsson på Vikbolandet och Moder jord (dem hälsar jag fortfarande på ibland och köper deras jordnötssmör, ni som bor i Skåne eller har vägarna förbi, hälsa på dem de bor på Linderödsåsen, vid Årröd, Tollarp) när jag hade torghandel, affär och grossistverksamhet. Sofia om du har vägarna förbi HBG så slå en signal jag har frysen full av “Färdig mat” jag kan alltså avstå en del till mina vänner, kanske har du något att byta med, jag älskar byteshandel:)
Undrar just hur funtade i huvet vuxna människor är, som med samvete kan göra sånt?
Dessvärre förekommer snusk i alla kök/storkök.
Vill inte ens berätta vad jag ser, när jag går runt på nätterna i dom mest ansedda restaurangerna :(
På ett välkänt ställe, tinades kyckling på vinden? utan nåt som helst skydd (urrk)Där låg dom alltså minst 10timmar!
Ja, vad ska man säga? Har de ingen skam i kroppen?
JAS, jag känner inte Helsingborg särskilt bra, men hur många km ifrån Billingegatan (postnummer 252 76) finns du?
Jag har tyvärr inte mycket att byta med. Möjligen fröer och kanske ett skott från Birgittas kubanska oregano? Kanske hembakat ekologiskt bröd?
Din adr. ligger på Rosengården och jag bor på Miatorp. 5 min. med bil. Du hittar mitt tel. nr på http://www.luftkuddeland.se (Jan svensson)
Nej Staff, sånt händer INTE i alla storkök! Jag vet att många fuskar o snuskar, men en del av oss gör vårt absolut yttersta för att följa livsmedelslagen o de rutiner som skapats utifrån den. Det är så här att varenda liten avvikelse måste dokumenteras o sparas i HACCP-pärmen. Det innebär tex att om jag hade vält ut makaroner på golvet så måste jag skriva en avvikelserapport om det, och det ska göras omgående. Och om jag inte redan har en skriftlig rutin på liknande händelse så ska den också fixas. Och det vill man slippa, för det tar en massa tid från det som är roligt. ;) Det räcker gott med alla fel o brister jag inte kan påverka, fel temperaturer på levererade råvaror, trasiga förpackningar, maskiner som strular, listan kan göras lång.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.