Nada och Gunhild! Javisst är både sälg och gråvide Salix-arter, men de har helt olika krav på växtplats m.m. Och jag tycker det är viktigt att veta vilken art det är. Det var en del av mitt jobb för “några år sen”. Ni kan läsa en del om de olika arterna här:
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/salica/salix/salicin.html
Din biotopbild är inte helt lättydd, Gunhild!.;) Men “vacker”!
Jan A, Salix-släktet ger mig alltid huvudvärk… Gråvide finns väl häruppe också, grönvide är säkert vanligare, men det flesta jag försöker mig på att artbestämma verkar vara hybrider, särskilt närmare fjällområdena där det finns en mängd arter som kan hybridisera med varann.
Ja, Irene, ibland får man kalla ’salixbusken’ för den art den mest liknar, ibland går det att någorlunda “gissa” vilka föräldrarna är! Är den dessutom hårt nedbetad av älg som på slåtterängarna vid Väster- och Österdalven så blir det inte precis lättare. Fjällarterna stiftade jag bekantskap med ffg under Sommarkursen i Abisko med Gustaf Sandberg i mitten av 60-talet, även sälgens underart ‘gråsälg’. Grapengiessers arbete och Hylanders Kärlväxtflora intressant litteratur. Den senare var vad jag hade - och har - för Salix, Carex och alla gräs. Och så Lidhagen förståsss!
Och nu är det kantöra och trollhand det gäller!.;)
Jodå Irene, det flera fynd på hägg. Och DEN gråsälgen är då riktigt lurvig.
Trollhand på hägg nämns av flera gubar, bl.a Niemelä och Nordin - och här som “Parasit”!: http://orgprints.org/14845/01/met61.pdf
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.