0 338 visningar

11 svar

Varning

Lena M

5 jul 2006 kl. 15:36

Jag såg en för mig okänd svamp som jag skall “försöka” skicka bild på.Vill ha det till en fjällskivling av någe slag, men är kanske någe helt annat.
P.s. Denna säsong borde man ha ögon i nacken också, för att kunna kolla marken och samtidigt träd/ stubbar efter tickor

0

Bo E

5 jul 2006 kl. 16:35

Den upponedvända svampen på andra bilden gav anledning till några frågor.
Bröt du av foten?
Hade den ring på foten?
Hur stor var den ungefär?
Lukt, smak, andra kännetecken?

0

Lena M

5 jul 2006 kl. 16:54

Ja du Bo, foten gick av och jag vet inte om den hade ring, den var uppfläkt på någe märkligt vis. Hatten var ca en dm rakt över och den luktade “svamp”, smakade ej på den.
Det var mager mark där den växte, mest tall och blåbärsris. Lena

0

Hans v E

6 jul 2006 kl. 00:23

Den är ju rödsporig!
Alltså släktet Pluteus - sköldskivlingar. Ser mycket “exotisk” ut. Det finns en fjällskölding - P. petasatus som borde se ut som din - jag har aldrig sett den.

0

Lena M

6 jul 2006 kl. 07:28

Tack Hans, då var det mysteriumet löst. Svampen, tyckte jag såg spännande och vacker ut. Ett ex.fanns och inga andra svampar i sikte.Det knastrar och kraschar i marken där man går p.g.a torkan. Lena

0

Hans v E

6 jul 2006 kl. 23:27

Jag sa bara att det borde kunna vara den. Irene kanske vet bättre!

0

Lena M

7 jul 2006 kl. 06:17

Irene !
Vet du vad för sorts svamp jag hittade ? Lena

0

Irene A

7 jul 2006 kl. 09:06

Det kan vara svårt ibland att känna igen svamparna i torka, men jag ganska övertygad om att det är svarteggad skölding (ska numera heta Pluteus atromarginatus).

Det går inte att se någon mörk skivegg på bilden, men jag gissar att skivorna har hunnit torka innan de har utvecklats färdigt. Vad jag tycker att jag känner igen den på, är den mörka jämngrå färgen utanpå foten, det vet jag ingen annan som har.

En vacker bild var det i alla fall, svampen har torkat med värdighet.

0

Lena M

7 jul 2006 kl. 10:11

Om jag förstår det rätt så är hatthuden jämnbrun från början, för att sedan spricka sönder och bilda det fina mönstret. Är den vanlig ?

0

Irene A

7 jul 2006 kl. 10:27

Svarteggad skölding är normalt slät och nästan helsvart på hatten. Den är en av de mer storväxta sköldskivlingarna - finns i hela landet och räknas som tämligen allmän (inte jättevanlig med andra ord).

0

Hans v E

7 jul 2006 kl. 19:43

Ska inte svarteggssköldingen heta tricuspidatus längre, Irene?
Och varför skulle eggens mörka färg försvinna vid torkning? Nä, mysteriet är nog inte löst än, Lena.

0

Irene A

8 jul 2006 kl. 10:40

Enligt Index Fungorum är det Pluteus atromarginatus (Konrad) Kühner som gäller. Det namnet bygger på P. cervinus subsp. atromarginatus Konrad (1927), och publicerades 1935.
(P. tricuspidatus Velen. är från 1939).

Jag tycker att det är svårt att se på bilden om det finns någon svart egg på skivorna därför att de har krullat sig så man inte ser eggen, men det jag menade är att torkan kanske har gjort att den svarta eggen inte heller har utvecklats riktigt.

Fjällskölding, Pluteus petasatus, är det i alla fall inte, den är mycket blekare.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone