Hittade denna svamp på ICA idag.
Någon som kan berätta nåt om det? Är den god, var kommer den ifrån mm? Står på skylten “en KJ liknande svamp” vad som nu menas med det? Smak eller konsistens som en sopp?
Jag har aldrig tidigare sett eller hört talas om den. Har ni?
Restaurangrossister har såld denne svamp ganska länge till våra restauranger under namnet King Oyster eller Kungsmussling. Den ska vara släkt med vår ostronmussling! Svampen är speciellt omtyckt i Sydeuropa och Japan. Jag har bara sett King oyster nån enstaka gång i handeln till privatkonsumtion.
Nilla59 skriver faktiskt språkligt helt korrekt när hon skriver “omogna bananerhyllan”!
Tyvärr så har ju eländet särskrivning trängt sig in i vårt skrivna språk och det orsakar många missförstånd och feltolkningar av skriven text.
Dieter, jag kanske missförstår ditt inlägg men jag misstänker att du vill skriva “omogna bananer hyllan” vilket skulle vara ett direkt fel.
Eller så menar du kanske att det skulle stå “omogna bananhyllan” men då skulle det tolkas som att själva bananhyllan är omogen vilket inte är särskilt troligt.
Med glimten i örat
Tack för info! Synd jag inte köpte en för att testa men så blev det inte….kanske kommer nytt tillfälle framöver.
Själv är jag expert på fel o särskrivningar men det har funkat att vara här sen 2000 med eller utan eringi/bananer, med glimten i örat ;-))))
Bengt och Totte, det var inte stavningen jag satte fråetecken för. Jag behärska tyvärr själv inte svenska gramatiken eller stavningen något vidare och skulle inte kritisera någon av just den anledningen.
Jag satte frågetecken efter bananerhyllen pga att jag inte förstår vad som menas med ordet i sambandet med Eringitråden! Jag svarade Totte för att delge honom lite av den kunskap jag har om svampen och så får jag en stavningslektion helt gratis av magistern Bengt. Det tackar jag för. Fortsätt med det Bengt men helst i en egen tråd!
Ja, språkbruket i GBG är lite udda, ni minns väl Totta Näslund, han var väl man….
Men nu gällde frågan svamp.
Är eringi en sopp eller en mussling.
Jag litar faktiskt mer på Dieter än på nån ICA-handlare i GBG.
Apropå namn och missförstånd så trodde jag en gång att ett inlägg handlade om dieter men det var istället ett svar riktat till Dieter!
Det gäller att tånka till ibland!
“Kejsarsvamp/King Oyster - är en korsning
mellan Karl Johan svamp och ostronskivling.”
:-)))
Den fantastiska sorten kan man läsa om här:
http://fruktogront.editpublishing.se/modules/core/downloader.php?fileid=81
Nu vet jag inte vem som hade skrivit just det där, att det var en korsning med karljohan - någon som inte vet så mycket om svamp i alla fall..
Det enda karljohanlika är väl den bulliga foten, annars är det bara en av de många formerna som finns av ostronmusslingar.
Googla på Pleurotus eryngii, det finns massor av bilder på hur den arten kan se ut.
Ursäkta, jag missuppfattrade visst Irenes första inlägg.
De är alltså INTE släkt.
Dieter har rätt och handlaren fel då......
Tack än en gång Irene.
Jag ser inget i din länk utan trodde bara du citerade den för att den var riktig.
Varifrån kommer då Karl-Johan myten?
En mussling är väl en mussling och en sopp en sopp oavsett storlek och feta fötter?
Det är väl tydligare att kolla om den har skivor eller porlager?
Jag tror bara att Nilla skojade till det för att det såg ut som bananer :)
Dieter jag är en tjej o heter Totte men det är inte lätt att veta :D
Vet att det enbart är 2 kvinnor i hela Sverige som har det som förstanamn registrerat.
Myten om en KJ liknande svamp kommer i från ICA handlarens skylt som står vid svampen med priset på.
Nu hänger jag med, tack för upplysningen. Hade förväntat mig detta svar från Bengt istället för hans påpekanden!
Jag får besök av en föredetta kollega på onsdag och ska be honom ta med några ex av King Oyster. Ska fota dem och lägga ut bilderna i denna tråd.
Birgitta om du är med vid årsmötet kommande lördag så kan du kolla in på King Oyster.
Jag vet inte riktigt hur det funkar i svamparnas värld men det är väl rätt svårt att korsa 2 olika släkten med varandra om man inte genmanipulerar det hela. Jag menar en sopp korsad med en mussling kan väl knappast funka. Det är nog så att man syftar antingen på utseendet eller smaken när man uppger att det är en korsning mellan två så olika svampar. Men rent personligen tror jag att det endast rör sig om ett försäljningstrix. När det gäller denna King Oyster så odlas den väl i någon form av flaskor för att få sitt speciella utseende om jag inte minns fel från något jag sett på nätet. Jag har nog fel om hur den får sin form men den odlas i viss utsräckning i flaskor i alla fall.
The page cannot be found
The page you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.
Please try the following:
Make sure that the Web site address displayed in the address bar of your browser is spelled and formatted correctly.
If you reached this page by clicking a link, contact the Web site administrator to alert them that the link is incorrectly formatted.
Click the Back button to try another link.
HTTP Error 404 - File or directory not found.
Internet Information Services (IIS)
Technical Information (for support personnel)
Go to Microsoft Product Support Services and perform a title search for the words HTTP and 404.
Open IIS Help, which is accessible in IIS Manager (inetmgr), and search for topics titled Web Site Setup, Common Administrative Tasks, and About Custom Error Messages.
Irene, jag uppskatta dig mycket för dina enorma svampkunskaper och din hjälpsamhet här på svampguiden. Blåstjärnan borde dubblas (tips till Micke)!
Tyvärr kan jag inte håller med i ditt påstående om att det är säljare och kockar som hittar på svampars fantasinamn. Du kanske har något belägg för ditt påstående?
Nu skulle jag kunna hålla ett föredrag i marknadsföring (min fru är ansvarig för en hel marknadsavdelning inom livsmedelsbranschen) men det skulle bli för invecklat! Vill bara säga att säljarna använder de produktnamn som “produktstrategerna” har bestämt sig för. Kockarna köper produkter av sina grossisters säljare under de namn som de marknadsförs med.( Jag är kock i grunden men har en mer avvancerat vidareutbildning i branschen)
Uppköpare resa runt i världen på jakt efter nya produkter och ger dessa fantasinamn pga att det inte finns relevanta översättningar. “Bovarna” (uppköpare-översättare-reklamare o marknadsavdelningar) sitter i toppen av produktskedjan och inte i konsumentleden.
Sen kan jag erkänna att kockarna sätter fel namn till fel svamp pga okunskap, helt klart!
Rätt så bra info om ”japansk svamp”, även ”King Oyster”, finns här:
http://washokufood.blogspot.com/2008/07/ki-no-ko-mushrooms-pilze.html
I något hörn på någon hårddisk ska jag ha en koreansk.pdf-bok (på engelska) om odling av Pleurotus. Kanske jag hittar filerna någon dag! Här kommer en del annat:
Pleurotus eryngii and P. nebrodensis: from the wild to commercial production. By: Estrada, Alma E. Rodriguez,Royse, Daniel J.Publication: Mushroom News Date: Friday, February 1 2008:
”Pleurotus eryngii differs from other members of the genus Pleurotus because it grows as a facultative biotroph on the roots and underground portions of the stem of certain plants (Zervakis et al. 2001a). The species name “eryngii” is derived from such a host-mushroom relationship. Pleurotus eryngii is found in association with Eryngium campestre and other species of the Umbelliferae and Compositae families.”
Ett kapitel om Pleurotus eryngii finns i Paul Stamets bok, ’Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms.’
Jag har tredje upplagan, tryckt 2000
På sidan 302 säger Stamets ”…is by far the best-tasting Oyster mushroom, well deserving of the title, the King Oyster…”
”Natural habitat: Terrestrial, growing on the buried roots of hardwoods.This mushroom is thought to a facultativ parasite on dying Eryngium campestre…”
En Waggeryds-lokal för den värdväxt som svampen fått sitt namn efter, finns beskriven här: http://www.skillingaryd.nu/Natur/2008/waggerydcell.080720.html
Beträffande namnet boksvamp, så tror jag att det en gång var ett GAMMALT halländskt lokalnamn på fnöskticka. Men den ”boksvamp” som nämns i tråden är givetvis ngt annat!;)
Och Dieter, jag anser fortfarande - och kanske för alltid - att de flesta grossisters och kockars mer eller mindre obefintliga kunskaper om sina råvaror är ett beklagligt faktum.
Absolut en utbildningsfråga som borde vidarebefordras till restauranggymnasierna där grundutbildningen sker.
Jag måste erkänna att jag egentligen inte fått klart för mig vilka (fantasi)namn som åsyftas och som kockarna hittat på! Kom gärna med några exempel.
Ja vad kan jag säga, svårt det här…jag har ju ätit godare….vi stekte den skivade eringin i smör med lite salt o peppar…den hade fast konsistens, tyckte inte den smakade så mycket. KJ har ju en helt annan kraftull smak o det hade inte denna så varför de jämför med KJ kan jag inte förstå...smak är svårt att beskriva…men roligt att prova när den ändå låg där i disken ;) :D
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.