jag googlade men hittade inget svenskt namn men jag en bild, alltid en början…
http://www.ingwersen.dk/ingwersen.asp?websidefolder=223&websideid=812
Hoppas den här hjälper =)
http://www.raavareguiden.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=6
Det jag hittade i denna länk så heter den droppmussling på svenska, sen om det stämmer vet jag dock inte.
http://www.bfig.se/foredrag/20040325.html
Hej!
Vet att man inte ska lita på wikipedia, men om man söker bøgehat på danska wikipedia finns den då med.
http://da.wikipedia.org/wiki/B%C3%B8gehat
bøgetræ uttalas bø‘etræ (inte bøjetræ)
Enligt Funga Nordica finns endast en Hypsizygus-art i Norden och det är Hypsizygus ulmarius, som förekommer på alm, björk och poppel (bok är inte nämnd). Enligt samma FN är H. tesselatus en synonym.
“Bøgehat” är dock fortfarande inget officiellt namn utan ett handelsnamn på en odlad svamp som inte växer vild hos oss. Kanske heter den också Hypsizygus tesselatus men är inte identisk med vår almskivling.
Jag har gjort lite efterforskningar på namnet Hypsizygus tessulatus, och enligt originalbeskrivningen är det en marmorerad form, men lika stor art som H. ulmarius, d.v.s. vår almmussling.
Den lilla odlade japanska formen är nog närbesläktad, men troligen en annan art, ev. H. marmoreus.
Det finns många olika bud om almskivlingarna. En kanadensare, Redhead, anser att det rör sig om två olika arter:
http://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/gilled%20fungi/species%20pages/Hypsizygus%20ulmarius.htm
Jag tror att lapplandsfynden är en tredje art. Alla beskrivnigar av tessulatus uppger att foten ska vara slät, och ulmarius kan vara något luden i fotbasen.
De fynd som jag har gjort passar överraskande bra in på gamla beskrivningar av Agaricus dasypus Pers. 1801 (Agaricus decastes var. dasypus (Pers.) Fr.)
Tuvat växtsätt, vackert marmorerad hatt, och hela foten vitluden - men den uppgavs växa på ek..
Ingen tycks ha uppmärksammat arten sedan dess, kanske för att klimatet har blivit varmare sen 1801, så att den inte går att hitta på sydligare breddgrader längre?
Tyvärr har jag inte haft möjlighet att samla in kollekter, men jag tror att det blir nödvändigt att försöka hitta den igen..
Jag tycker att det har framgått att bøgehatte är en Hypsizygus, en liten släkting till vår almskivling.
Vilket som ska vara det korrekta vetenskapliga namnet på den tycker jag däremot är oklart, men det är en helt annan fråga..
Eftersom tesselat betyder just marmorerad, kan det säkert finnas många olika arter som har kallats det, fast man har trott att det har varit samma. Stavningen har varierat i olika publikationer, men alla refererar ändå till Bulliards art.
Fler marmorerade arter som har beskrivits är bl.a. mongolicus, marmoreus (och dasypus som jag nämnde).
Jag tror nog också att bøgehat är en Hypsizygus men en annan art än den art som finns i Skandinavien enligt Funga Nordica - eller om det finns 2 arter egentligen (en nordlig som FN inte känner till). Om nu artnamnet tesselatus har använts till 2 olika arter, så är det ju inte första gången en sådan förvirring uppstår.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.