0 904 visningar

11 svar

Hälsokost.

Bo Reyer

3 mar 2009 kl. 18:49

Jag efterlyser härmed tips på nyttiga växter och bär som de flesta kan plocka och tillreda själva, som alternativ till dyra preparat i hälsokostaffären.

Min personliga favorit är tranbäret som innehåller antioxidanter, polyfenoler samt flavonider vilka är dokumenterat verksamma mot vissa cancersjukdomar, urinvägsinfektioner samt hjärt-kärlsjukdomar.

Min tanke är att vi med gemensamma ansträngningar kan sammanställa en topp-tio lista som en ersättning till Geschäftet med alternativa läkemedel.

0

trollfar

3 mar 2009 kl. 19:32

När jag letar troll, brukar jag tugga på sälgbark.Innehåller rikligt med salisylsyra.

0

Lena M

3 mar 2009 kl. 19:53

Ja Bo, tranbären skall vara riktig hälsobär och jag tror att havtorn också hör till de vitaminrikaste.Alla sorter av våra skogsbär är nyttiga och goda och jag plockar gärna.
Jag brukar torka blad av svart vinbär och i höst även av pepparmynta som jag kokar the på kulna vinterdagar.
Björksav har vi testat och det var väl okey.
Som barn minns jag att man tuggade på rötter av stensöta som smakade lakrits.
Ja det finns så mycket, hoppas att tips kommer.

0

Boman

3 mar 2009 kl. 20:07

Nässlor innehåller bra med järn, goda i soppor och annat där man annars använder spenat. Björkblad i hett vatten, silat och avsvalnat ger blankt och väldoftande hår och rölleka avkok är bra för magen och rengörande för hyn. Avkok på Fläderblommor är bra vid feber och förkylning, liksom på pilbark, gärna sötat med honung när det svalnat. Värk avhjälps med älgört/valeriana te.
Te för smakens skull gör jag på klöver och smultron-, hallon- eller svartvinbärsblad), kamomillblommor(gott för magen) och ljungblommor(rogivande).Tja, de finns i mitt vinterapotek, förutom nyponpure i frysen till soppa.

0

Helena A

3 mar 2009 kl. 20:41

På granskott kan man göra en supereffektiv hostmedicin.
Plocka de ljusgröna skotten på våren.
Varva granskott, strösocker och citronskivor i en stor glasburk.
Ställ i soligt fönster och vrid på burken ibland.
Efter ett par veckor är det dags att sila ifrån värskan om bildats.
Häll på flaska och förvara i kylskåp.

0

Bra tråd

Iggy

4 mar 2009 kl. 08:58

Bra tråd! Vad sägs om att hålla den fri från personangrepp!?

0

Lena M

4 mar 2009 kl. 09:51

Grankådan säga vara bra på att läka små sår liksom groblad och de växer ju överallt ( intresserade , sök på Google )
Honung på självsprickor och vinäger bleker pigmentfläckar. Värt att prova kanske istället för dyra cremer.

0

Boman

4 mar 2009 kl. 09:57

Om man får ta in osvenska ingredienser så läker skivad mango även svåra ligg- och trycksår. Socker är också något som drar ut vätska ur sår och hjälper till att läka dem.
Och vitmossa, inte fönsterlav utan det som växer på våta ställen och är allt mellan djupt vinrött till blekaste ljustgrönt men vitt i torkat tillstånd, är utmärkt som förbandsmateriel. Håller torrt och suger in vätskan.

0

Mattias Andersson

4 mar 2009 kl. 10:36

Varför inte svamp? Rena dunderkuren. Svamp innehåller också polyfenoler och som jag brukar tjata om D-vitamin. Ännu en studie har visat att D-vitamin är en viktig vitamin för hälsan: Den är bättre än C-vitamin vid förkylning.

0

Lill

4 mar 2009 kl. 10:45

Sitter just och läser en bok som heter Mycelium running av Paul Stamets och om man ska tro den här killen så finns det en hel del svampar som innehåller såväl nyttiga som helande och skyddande ämnen mot alla möjliga sjukdomar.

0

Bo E

4 mar 2009 kl. 11:28

Förutom blåbär (goda, nyttiga) och granskott (vitaminer, energi) känner jag till sälgbarken (salicylsyra) och torkade nypon lär ju vara bra mot värk, men älggräs har jag aldrig vågat mig på.
Tack för tipset, blir till att testa till sommaren!

0

Boman

4 mar 2009 kl. 13:13

Om naturens apotek finns det mycket forskat och skrivet. Jag har bla en bok av Dr Jaroslav Kresanek, Hälsoflora-örtmedicin, hetr den.Den beskriver växterna med bild och text, var den växer, hur den skall insamlas/odlas, vad som är aktiva beståndsdelar i växten samt användning och dosering. Mycket bra bok!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone