Stor aspticka hör till de svampar som jag har svårt för eftersom den i huvudsak bestäms dels efter trädslag, dels efter makroskopiska karaktärer som inte alltid är så lätta att bedömda. Jag känner mig någorlunda säker på stor aspticka när den är distinkt hovformad och växer ensam. Jag tycker det är svårare med exemplar som växer i grupp och har nedlöpande porer som på dina bilder. Men tittar man i litteraturen ska det ju vara typiskt att fruktkroppen utvecklas i stamskador, som på dina bilder, medan den lilla asptickan ska vara mer knuten till grenhål. Så det skulle kunna vara stor aspticka, men jag törs inte vara säker. Någon annan som har större självförtroende inför stor aspticka?
Hej NadaL. Angående granen så tror jag att du har fotat en vitgran alltså en förädlad sort, dessa kan slå över i olika varianter. Sockertoppsgranen som är en manipulerad vitgran kan helt plötsligt slå över i toppen och bli en “vanlig” vitgran, kanske kan det ske åt andra hållet oxå, toppen på vitgranen slår över till att bli en sockertoppsgran. Det är nog så här man har fått fram sockertoppen. Min gissning alltså.
Jag tror att det är något i stil med en häxkvast på gran och att det kan vara en helt vanlig Picea abies. Läs mer här!
http://www.skogssverige.se/fragaom/detail.cfm?Id=10719&listnew=1
Jag är tveksam till stor aspticka, tycker att det ser ut som typiska vanliga asptickor med det lutande porlagret och minimal sprickbildning på ovansidan. Men jag håller med om att det kan vara svårt att avgöra.
Kvastbildning förekommer på både tallar och granar.
Jag vet inte vad sånt beror på, men den vanligaste förklaringen brukar vara en mutation som har uppstått genom virus- eller insektsangrepp.
Det anses också att vissa träd bär på anlagen från början.
Hittade en trevlig sida om träd, där det finns några bildexempel på tall:
http://www.dataphone.se/~ncteknik/stora_traed.html
http://linnaeus.nrm.se/flora/barr/pina/picea/picegla.html
På bilden tycker jag att “din” gran verkar ha korta och lite blå/grönaktiga barr därför föll tanken på vitgran och den blir större än vad som står i länken, har själv sett ex på uppåt 10-12m. det är oxå som som skogsfrun och Irene skriver att mutationer förekommer på de flesta barrväxter (och så klart på övriga växter) och det är dessa man tagit tillvara för att ta fram många av de barrväxter som förekommer i trädgårdar och parker mm.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.