Eken växer i nästan hela Europa och kom in till Sverige för c:a 9000 år sen. I Sverige växer ek upp till biologiska norrlandsgränsen och på enstaka platser som planterad norr därom. Sveriges nordligaste naturliga ekbestånd finns vid Testeboån i Gästrikland. Det vitt spridda missförståndet att Dalälven skulle utgöra en nordlig gräns är direkt felaktigt; tvärtom skär Dalälven ekens nordgräns i rät vinkel vilket gör att ek växer ytterst sparsamt i stora områden söder om älven.
Men JAS, varför skriver du så ofta av utan ange källan, i detta fall http://sv.wikipedia.org/wiki/Ek
Det är väl bättre att lämna länken så alla själva kan se. Jag rekommenderar dock alla att själva söka på “bättre” sajter än Wikipedia.
Jag tyckte också att “Det vitt spridda missförståndet att Dalälven skulle utgöra en nordlig gräns” lät märkligt. Eken förekommer i naturliga bestånd söder om Dalälven - d.v.s. från Avesta och upp mot Skutskär, så det är ju inget missförstånd. Att eken förekommer allmänt på södra sidan om älven uppe i Idre kan knappast vara någon vitt spridd uppfattning heller.
JAS, risken med att inte ange källan när man kommer med mysko utsagor, är inte i första hand att det är störande. Det är att folk kan tro att det är din egen uppfattning - så gör det för din egen skull och håll ryggen fri ;-)
Anitha.
Hoppas att du har fått lite vägledning med laven nu och har hittat rätt.
Och jag som trodde att det var en svamp:)
Hej Hans-Åke!
Jag får hålla utkik bland ekarna så småningom. Kvistskålen anges som en höstsvamp så det är ett tag kvar. Det är ju små också och kanske inte så lätta att få syn på.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.