0 1218 visningar

13 svar

Slemsvamp

Mats Björkqvist

3 apr 2009 kl. 16:58

Har haft denna uppe till granskning förut, men fick inget klart svar, mer än att det är en slemsvamp i plasmodiestadium. Det kanske inte går att komma längre än så. /Mats

Från Hallands Väderö

0

Hans v E

3 apr 2009 kl. 23:42

Nej det var svårt. Fråga Uno Eliasson i Göteborg.

0

"JAS" Helsingborg

4 apr 2009 kl. 09:55

Jag har några gissningar men som Hans v E skriver det är svårt men Uno kan säkert hjälpa dig. Brefeldia maxima Stubbsmet. Fuligo septica Trollsmör eller kanske men inte så troligt Reticularia lycoperdon Sotägg.

0

Hans v E

5 apr 2009 kl. 01:08

Det är tyvärr ingen av de tre arter du räknar upp.

0

"JAS" Helsingborg

5 apr 2009 kl. 10:26

Ok Hans! Hoppas att Mats får svar och att vi får veta resultatet. Jobbar fortfarande Uno på Göteborgs Botaniska, eller vet du var man kan få tag på honom?

0

Alf Pallin

5 apr 2009 kl. 10:56

Min gissning, bikaksvamp
tubifera ferruginosa

0

"JAS" Helsingborg

5 apr 2009 kl. 14:29

Det är nog inte helt fel Alf, jag har sett en del av dem men aldrig ett vitt plasmodiestadium, oftast rosa eller mycket mer åt det röda hållet så därför trodde jag inte på den men efter lite koll på nätet så uppträder den ju ibland som vit så din gissning är nog som sagt inte så dum.

0

Hans v E

5 apr 2009 kl. 18:59

Uno E:s adress är uno.eliasson@dpes.gu.se. Tala gärna om här på guiden vad du får för svar!

0

Mats Björkqvist

6 apr 2009 kl. 16:47

Tack, jag ska maila bilden till honom. /Mats

0

Uno Eliasson

22 apr 2009 kl. 08:49

Allt tyder på att det rör sig om Fuligo septica var. rufa, av många betraktad som en egen art Fuligo rufa.
Bilden föreställer ett stadium då plasmodiet befinner sig i snabb volymökning. I detta stadium bildar det en oregelbunden massa av papill-liknande utskott som spretar åt olika håll, många samlade i “bukettliknande” klumpar. Efterhand som volymökningen fortskrider kommer mellanrummen att fyllas ut till en ganska slät, ofta dynlik bildning som stelnar till ett aethalium, en fruktkropp. Att jag använder ordet volymökning i stället för tillväxt beror på att plasmodiet mycket väl kan vara färdigbildat inuti substratet och att den volymökning vi ser i själva verket rör sig om en förflyttning av redan färdig plasmodiemassa. I övre delen av bilden ser man en bit av den glänsande vita hypothallus.
De vanligaste plasmodie- och fruktkroppsfärgerna hos Fuligo septica, “trollsmör”, är gult eller vitt. Båda färgerna är ungefär lika vanliga. Normalt får den mogna fruktkroppen samma färg som plasmodiet. Därför finns det anledning att tro att en rosaaktig fruktkropp skulle ha funnits på plats om du besökt platsen ett par tre dagar senare. Violetta fruktkroppar av Fuligo ser man då och då, men den färgen beror i almänhet på att fruktkroppen är angripen av en liten pyrenomycet, Nectriopsis violacea.
Jag hoppas mitt svar kan vara till glädje.
Bästa hälsningar
Uno E.

0

Mats Björkqvist

"JAS" Helsingborg

22 apr 2009 kl. 09:24

Hej Mats! Jag undrar om det är ok att jag lånar din bild och Unos svar, jag håller på och gör en egen sammanställning av våra slemsvampar (mycket amatörmässigt vill säga och med så mycket egna bilder som möjligt) men med ett glatt humör och med amatörens entusiasm. Så var det ju kul att jag inte var helt ute och seglade när jag hade Trollsmör med i mina gissningar:)

0

Mats Björkqvist

Mats Björkqvist

22 apr 2009 kl. 22:11

Ja det går bra.
Jag har även bild på trollsmör i senare stadium från Uppland. /Mats

0

Mats Björkqvist

"JAS" Helsingborg

22 apr 2009 kl. 22:40

Tack Mats, jag har själv en del bilder på Trollsmöret men just i det tidiga/färgnyansen stadiet som här hade jag inte.

0

Trollsmör

Mats Björkqvist

7 aug 2010 kl. 12:53

Går igenom gamla inlägg och ser att jag aldrig svarade på detta. Slarvigt av mig. Jag fick sedemera veta, av Uno Eliasson, att detta är trollsmör.
Jag fick en lång beskrivning på hur den utvecklas och om nån är intresserad så vidarebefordrar jag gärna svaret jag fick.
Mats

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone