0 539 visningar

4 svar

Årets glupar och rökpipor

Jan A, Uppsala

17 apr 2009 kl. 22:29

Det blev några timmars vårskön rekning idag - inför söndagsexkursionen. Det var inte lika överdådigt många rökpipsvampar som förra året, men vi SÅG iaf c:a 14 st. Här kommer tre av hustruns rökpipbilder och sen två av mina bilder från tvillinggluparna ’Groddammen’ (med liggande gl ekstam) och ’Ekpussen’, båda möjligen ännu blötare än ’Trollkärret’!

0

Jan A, Uppsala

17 apr 2009 kl. 22:31

Och så gluparna!

0

svampstaff

18 apr 2009 kl. 00:16

Intressant det där Jan.Ser nu oxå att jag letar i för ädla delar av landet.Studerar jag dina bilder ser jag en betydligt surare miljö, än den jag trivs i:)
Då blir det norra östergötland, upp mot närke med sina surträsk jag inte gillar.
Men vad gör man inte för ett fynd av rökpipsvamp?

0

Jan A, Uppsala

18 apr 2009 kl. 08:32

Gluparna finns i ett iofs rätt så “surt” barrskogsområde på blockig morän, men det finns mycket rika partier i omgivningarna med ek, lind, alm, hassel och en massa kalkgynnade arter - och de gamla glup-ekarna gillar inte SUR miljö, men den är VÅT några månader på våren. De avbildade rökpipsvamparna växer i en miljö med hassel som naturligt får växa och dö och falla till marken - ett krav - och dessutom ek, asp, gran och “lite av varje”. Granen anses bra i sammanhanget, för att den skuggar marken under tidig vår. Och så är det nära till vatten.
Du hittar inte hassellundar i sur miljö, Svampstaff! Och det gör nog ingen annan heller…

0

Lena M

18 apr 2009 kl. 08:56

Grattis till rökpiparna, du skall då vara värst :o)
Vad jag förstod så kommer de inte varje år och inslag av gran var bra för de höll kvar fuktigheten i marken.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone