0 1752 visningar

131 svar

E fria produkter!

Lill

2 maj 2009 kl. 09:22

Svamp är gott och jag äter svamp nästan varje dag, men man är ju tvungen äta annat också.
En tråd med tips på god E fri mat Kanske?
Jag kan börja med en smakförstärkare som är E fri. Ajvar relish. Det är en puré av paprika och aubergin mm. Supergod att använda i sopper, såser, grytor, mm.

0

anithau

2 maj 2009 kl. 09:58

Lill!
Var köper du den?
Eller kan man göra den själv?

0

Lill

2 maj 2009 kl. 10:23

Den finns att köpa på Ica. Brukar stå i närheten av tomatpuréen. Finns mild och stark. Jag brukar köpa den starka. Den milda tycker jag är lite för söt i smaken.
Om man är storkonsument kan man köpa den på en orientmat affär. De brukar ha lite större och billigare glas, men den innehåller inga konserveringsmedel så den har inte så lång hållbarhet.

0

Robban O-hamn

2 maj 2009 kl. 10:48

Man får en god kall grillsås om man blandar den med lite Turkisk yoghurt.

0

anithau

2 maj 2009 kl. 15:28

Tack för info.
Jag ska gå och kolla på ICA

0

E fria produkter! Örtsalt

BirgittaD

2 maj 2009 kl. 15:50

Jag har hittat ett natriumglutamat (E 621) fritt örtsalt på ICA V. Vogel Herbamare örtsaltinnehåller, havssalt,selleri,purjolök,krasse,gräslök,persilja,libbsticka,mejram,rosmarintimjan och kelp. Tror även Friggs är utan glutamat men hittade inte det.

0

E fria produkter!Ajvar

Helena i Lund

2 maj 2009 kl. 19:08

Jag använder jättemycket ajvar! Blanda ner i färsen, salta, rulla biffar, järpar eller bullar, och grilla….. Mums!

0

Svampsmurfen

2 maj 2009 kl. 20:28

En jag känner rekommenderade något som heter Kombu till mig, som en naturlig smakförstärkare som är en alg.
Jag har inte provat den själv ännu, men den ska finnas i
asiatiska affärer.

0

buffy

2 maj 2009 kl. 21:04

Bongs fonder är fria från E621. De har helt ersatt buljongtärningar hos oss,  eftersom alla buljongtärningsmärken innehåller E621. De stora flaskorna blir billigast att använda, men alla smaker finns inte i stor flaska. Men jag tycker allra bäst om kalvfonden och den finns.

0

E fria produkter! bongs fonder

Tomaten

3 maj 2009 kl. 07:32

Helt riktigt buffy !! Bongs fonder är suveräna ! Men bara 2 av dem Kalvfond och grönsaksfond. Deras hummer och fiskfond håller jag mig långt borta ifrån. Dylika gör man bättre själv.
Grönsaksfonden lyfter en soppa på nässlor och kirskål till himmelska höjder. Favoriten är kalvfonden men tycker att det är skillnad på liten flaska och 1 liters förpackningen. den lilla flaskan är mer salt så jag har gått äver till 1 l förpackningen.

0

Tomaten

3 maj 2009 kl. 07:38

Jag har en teori att smakförstärkande E produkter är beroendeframkallande. Min dotter älskar mamma scans färdiglagade köttbullar. jag hatar dem, men finns de i kylen så äter jag dem som en tok. har jag egna köttbullar i kylen som smakar bättre får kylsskåpsdörren stå stängd om natten. misstänker att de flesta charkprodukter som korv m m också innehåller smakfärstörkande E produkter. Bojkottar därför sedan en tid all form av korv !!

0

Lill

3 maj 2009 kl. 09:43

Skulle gärna bara äta E fri mat, men jag är rädd att man får äta lite ensidig kost då. I dag verkar det vara E i allt.
Siv skriver att det spelar så stor roll för er som passerat medelåldern. Varför är det viktigare för er?

0

anithau

3 maj 2009 kl. 11:07

Lill!
Det var en bra fråga, jag fick samma reaktion som du.

0

buffy

3 maj 2009 kl. 12:19

Jag vet ej vad skribenten menade men jag kan tänka mig ngt i stil med att ens immunförsvar blir sämre med stigande ålder, och att man därför dels behöver “riktig mat” för att hålla sig frisk, och undvika “giftiga” tillsatser eftersom de påverkar ens redan lite slitna immunförsvar negativt. I ungdomens år klarar man bättre av skräpmat - dvs sedan man är färdigväxt, barn har ju inte heller fullt utvecklat immunförsvar.

0

buffy

3 maj 2009 kl. 12:25

Att E621 är “beroendeframkallande” beror på att ämnet framkallar lustkänslor i hjärnan, vilka får oss att vilja äta mer, mer, mer av den maten. Ett bra trick för att sälja mat som inte är tillverkad av så fina råvaror.

Vår familj har slutat med mat som innehåller E621, det är inte alla E som är skadliga eller konstiga. E300 är askorbinsyra (C-vit), E330 är citronsyra, dessa E behöver man inte undvika.

0

"JAS" Helsingborg

3 maj 2009 kl. 12:38

Ledsen att göra er ledsna men har ni verkligen läst på innehållsförteckningen och i så fall har ni förstått vad där står.

4698 1 liter Bong Touch of Taste Ljus Kalvfond 30 liter
INGREDIENSER
Vatten, salt, vitt vin, jästextrakt, förtjockningsmedel (E 1442
potatisbaserat), buljongarom (innehåller mjölkprotein, laktos),
kalvbuljong, lök, morot, selleri, purjolök, smakförstärkare
(mononatriumglutamat, dinatriumguanylat),  maltodextrin, syra
(mjölksyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat), kryddor.
Salthalten i produkt tillagad enligt anvisning är 0,5 %.
OBS! Studera alltid innehållsförteckningen.

Mer finns att läsa på följande länk .
http://www.quid.se/campbells/trycksaker/filer/%C3%84nnu%20godare%20med%20Bong%20Touch%20of%20Taste.pdf

Eftersom vatten står först så är det den största beståndsdelen sedan salt och därefter vinet. Jag försöker göra de flesta fonder själv men använder ibland Vegete Allkrydda då betalar jag i alla fall inte för dyrt vatten. Nej jag är skeptisk till färdiga fonder som kan stå i rumstemperatur i årsvis utan att bli “dåliga” och med skumma ingredienser som “buljongarom” ??

0

Tomaten

3 maj 2009 kl. 12:47

JAS, nej helt rumsren är nog inte bongs kalvfond heller. har provat att göra egen men skall ju till massor med kalvben och som sen skall koka i flera dagar för att bli bra. fisk och skaldjursfond blir ALLTID bäst när man gör den själv.

0

"JAS" Helsingborg

3 maj 2009 kl. 12:58

Hej Tomaten! Jo jag vet, jag som inte äter kött skulle ge mig på detta då övriga familjemedlemmar äter kött. Jag höll på att koka i 1,5 dygn och det luktade urrrk i flera veckor efteråt med de blev nöjda med buljongen men jag gör inte om det:) Fisk, skaldjur och grönsaksbuljonger är ju betydligt enklare att göra och de luktar ju dessutom rätt gott.

0

Tomaten

4 maj 2009 kl. 07:35

Och vem är Siv L ett nytt alias för då ? Säkerligen en eller annan narr som intet har att tillföra diskussionen i sak.

0

buffy

4 maj 2009 kl. 10:22

Buljongarom är verkl inte ok! Men på min 0,5 l flaska Bongs kalvfond är inte natriumglutamat listat bland ingredienserna, det är det E jag mest försöker undvika. Jag är ledsen om jag medverkat t att vilseleda ngn. Självklart vill inte jag heller köpa fonder baserade på dyrt vatten, men det finns inga buljongtärningar utan E621, och att koka all buljong själv är inte praktiskt genomförbart för mig.

0

Robban O-hamn

4 maj 2009 kl. 10:38

Jag använder alltid Alpnaerings
buljonger. Om dom är Bättre i
Nyttigare än andra vet jag inte,
men jag tycker dom är suveräna.

0

Birgitta D

4 maj 2009 kl. 10:45

mononatriumglutamat är = E 621, så ingår det i buljongaromen är bongs buljong inte E fri

0

Tomaten

4 maj 2009 kl. 12:40

Robban ! har aplnaering någon hemsida som man kan se deras fonder på ?

0

Robban O-hamn

4 maj 2009 kl. 12:46

Japp, alpnaering.com men såg nu att dom inte är bättre än andra
vad det gäller smakförsärkare.

0

"JAS" Helsingborg

4 maj 2009 kl. 13:23

Bland det enklaste att göra är att torka grönsaker/vildgrönt/nässlor m.m. i svamptorken, köra dem i mixern och blanda med ett “riktigt” havssalt och ev. svampmjöl då har man en rätt bra stomme att jobba med. Kanske inte jämförbart med kalvfond men vem klarar sig inte utan den?

0

Eva K

4 maj 2009 kl. 13:23

Njee.. alpnaering, är det inte dom som har sötningsmedel i sig? Som Aspartam lr liknande. Säljs mycket på “home partyn”??

Jag vurmar, sedan 18 års ålder, för nästan samtliga Bioforceprodukter; Herbamare, Trocomare m.m. Själv föredrar jag Trocomare. Bioforce hade en gång i tiden (uj nu lät jag gammal) också en buljongpasta på burk som jag verkligen gillade. Men jag hittar den ingenstans nu för tiden. Jag har använt många av Bioforce’s preparat mot/för diverse åkommor och är så nöjd med deras produkter. Allt detta började när jag “tvingades” till vegankost sent 80-tal. Jag kan ha lite ångest över den perioden av mitt liv, men med handen på hjärtat har jag nog aldrig mått så bra. I kroppen! Min kost var strikt vegansk/ren: undvek potatis, bröd (mjölprodukter/spannmål), mejeriprodukter och inget kött. Inget konstgjort. Men gärna mjölksyrat. Nästan uteslutande “levande föda”. Då var det tur att jag bodde i Stockholm. På Fridhemsplan, där jag arbetade, fanns Govindas, Pinoccio, och två andra restauranger med vegan/vegetarisk kost. Ett ställe som hette Gröna Köket, vid S:t Eriksbrons fäste mot Fridhemsplan - någon som känner ingen detta? Jag kan sakna detta fenomenala matställe. Och hela livsstilen stundom, faktiskt. Vad lätt det hade varit då om jag kunnat det jag kan idag. Och vad dumt att jag kan det jag kan idag och inte orkar byta livsstil…

http://www.bioforce.se/
Men jag saknar en massa produkter som de tidigare salufört. Men under livsmedel/vårt sortiment finns buljongerna m.m.

Justja. Molkosan, mjölksyrad ostvassla. Förutom allt gott den gör i kroppen så kan man använda den som vinäger i dressing med oliv- eller rapsolja. Men smakar väl sådär. Nyttigt iaf. ;)
Kan samtidigt passa på att tipsa om böckerna av Alfred Vogel.

Oj vad långt det blev och nej, jag har inte provision.. ;)

0

buffy

4 maj 2009 kl. 13:28

“Buljongarom”, ett slugt sätt att slippa deklarera den tillsats som är mest intressant att undvika. Jag trodde att man var skyldiga att deklarera innehåll av E621, lika väl som nötter osv. Finns det produkter där nötter ingår under namn som “kakarom”, “konfektarom”, tro? Livsfarligt isf. Men bara vad man kan vänta sig när livsmedelsverkets största finansiär är livsmedelsindustrin…

0

BirgittaD

4 maj 2009 kl. 13:52

På hälsokost finns ströbuljong av olika märken som är fria från E621, där har jag också köpt ekologisk, mjölksyrad soja som heter Tamari. För övrigt går torken nu med morötter och palsternacka. I går torkades det nässlor.

0

Bo E

4 maj 2009 kl. 14:06

Instämmer med Tomaten angående korv!
Var i barndomen överförtjust i grillad (läs:bränd) korv, men har vuxit upp och insett att det finns så mycket nyttigare och godare mat…

Fonder… då tänker jag på detdär eviga tjatet om pensionspengarna…men dettta verkar trevligare!

Apropå skaldjursfond, är det att koka ur t ex. räkskal och sila från och använda i såser?
Så gör jag ibland med gott resultat, gärna uppiffat med lite örtkryddor och en skvätt vitt vin.

Gott i alla fall…

0

Tomaten

4 maj 2009 kl. 14:12

Ni menar väl inte att ni kör nässlor i svamptorken ? Maken till energieslöseri har jag aldrig hört om !!! Nässlor torkas perfekt utan eltork, liksom svamp !

0

anithau

4 maj 2009 kl. 14:16

Eva K!

Buljongpastan: är det Plantaforce du tänker på. Den fanns i två varianter. Jag har också letat efter den, men icke.

0

E fria produkter! - anithau

Eva K

4 maj 2009 kl. 14:22

JAPP BINGO!!!! anithau
Plantaforce! Kanske har den bara bytt namn?? Jag hittade liknade på bioforce.se (som jag läste vartefter jag skrev inlägget haha)

Och nu googlade jag också undertiden på Plantaforce:
“Svenska Bioforce AB - Plantaforce byter namn till Herbamare Örtbuljong
1 dec 2004 ... Det har varit flera turer kring Plantaforce och vi har därför i samband med dent nya innehållet bytt namn till Herbamare® örtbuljong. ...
http://www.avogel.se/bio”

Dom, bioforce.se, öppnar webshop inom kort så då är våra bekymmer lösta.

0

E fria produkter! - anithau

anithau

4 maj 2009 kl. 15:56

EvaK!
Skitbra. Vilken tur att jag kom ihåg namnet. Den buljongen var så god. Det är bara att hålla ögonen öppna.Tack för tipset om webshopen.

0

E fria produkter! - anithau

anithau

4 maj 2009 kl. 16:07

Eva K
Jag ska kolla på hälsokostaffärerna här i Umeå om de har dem, i så fall hojtar jag till dig.

0

E fria produkter! - tomaten

Bo E

4 maj 2009 kl. 16:11

Jag torkar bara svamp och när jag gör det6 blir det ovanpå kylskåpet som ju ändå drar den ström det drar.
Murklor torkar vi på en kompis vind, utan el, de bara ligger där i ca ett halvår och blir finfina.
Man vill ju inte riskera att ha murklor på tork i samma rum som man bor, äter och sover då det sägs att t o m ångorna kan vara skadliga.

0

E fria produkter! - anithau

Eva K

4 maj 2009 kl. 17:17

Jag har kollat den i Kungsan och i MVG och tycks inte sett dem där. Kanske Tjärnströms(?) eller den vid Ingrids, har den? Dom hade iaf världens äckligaste Spirulina alger haha

Kommer du ihåg Grönsakshuset? Det slog mig att de slog igen EFTER den stora veganrörelsen fick fäste. Sicken osis. Jag gillade den affär’n.

0

E fria produkter! - anithau

BirgittaD

4 maj 2009 kl. 19:37

Herbamare grönsaksbuljong finns på hälsokost i Tranås

0

E fria produkter! - anithau

"JAS" Helsingborg

4 maj 2009 kl. 21:19

Även jag använde den förr men blev som vanligt besviken när jag kollade innehållsförteckningen efter att jag hade lärt mig lite av vad som döljer sig bakom en del av ingredienserna. Jag tyckte åxo att den var alldeles för salt och det är ju huvud ingredienserna. Här är innehållsförteckningen från deras egen hemsida, det är hemskt att även dessa produkter måste innehålla en massa skit och för mig räcker det med att det innehåller palmolja för att jag skall avstå av flera orsaker. Så blir jag riktigt skeptisk till dessa förbaskade EXTRAKT, vad är det för något, och BARA 1,6% grönsaker. Nej jag är ledsen men för mig faller även denna bort.

=Havssalt, vegetabilisk olja (palm, solros), maltdextrin (av majs), jästextrakt, grönsaker 1,6% (persilja, morot, selleri, purjolök, lök), vegetabiliskt extrakt, cikoriaextrakt, kryddor (libbsticka, vitlök, gurkmeja, muskot).

0

E fria produkter! - anithau

anithau

4 maj 2009 kl. 21:32

Jag kan kolla Tjärnströms och Hälsokraft.

Sedan, JAS, du har helt rätt, aldrig får man vara riktigt glad.

0

E fria produkter! - anithau

"JAS" Helsingborg

4 maj 2009 kl. 23:11

Usch vad tråkig jag är, har nog fått i mig för många tillsattser, extrakt och svamp:)

0

E fria produkter! - anithau

anithau

4 maj 2009 kl. 23:21

JAS!
Du är aldrig tråkig, du är sanningssägande. Sedan kan man ju ändå tycka olika i saker och ting. Då blir det debatt.

0

E fria produkter! - anithau

"JAS" Helsingborg

5 maj 2009 kl. 07:13

Tack anithau!

0

E fria produkter! - anithau

Birgitta D

5 maj 2009 kl. 08:53

Birger Ledins grönsaksbuljong innehåller ingen palmolj men vara 12% grönsaker, torkade sådåna får man sätta till själv.

0

E fria produkter! - anithau

Eva K

5 maj 2009 kl. 18:50

Oj, det hade jag inte en aaaaning om. Jag undviker själv också palmolja och annat “gisch”.
Då, på den tiden, var det liksom inget rabalder runt palmoljan. Jag har inte ens tänkt tanken på att kolla det, då den ju var rekommenderad som “hälsosam”.

Mig kan man ju lura till Skåne!!

Tack JAS, för upplysningen - men du, jag är jättenyfiken på all “bra” mat och älskar verkligen att husera i köket. Jag ska testa att göra egen buljong eller grönsakssalt. Du verkar duktig på allt detta så jag undrar om du har något “recept” på ett gott ört/grönsakssalt - jag ska undertiden hitta ett bra örtlexikon så jag lär mig vad jag kan använda av ogräset i trädgår’n.

0

E fria produkter! - anithau

"JAS" Helsingborg

5 maj 2009 kl. 20:29

Palmolja är ett yngre påfund, fans i väldigt liten utsträckning i vår föda förr men nu finns den i alldeles för många produkter. Det är en skitolja som är billig att framställa då den, nej jag orkar inte ta allt det här nu. Ni som är intresserade kan ju googla lite på palmolja så hittar ni en hel del av det vansinne som ligger bakom produktionen/miljöförstöringen/ folkmord mm. av den. Örtsalter och buljonger, tja jag kör med Kajsa Varg, “tager vad man haver” och efter eget tycke och smak, börja med dina favorit örter/grönsaker tillsätt saltet efter hand så du får den smak du vill ha, inget konstigt alls. Lycka till.

0

E fria produkter! - anithau

Tomaten

5 maj 2009 kl. 22:41

JAS, du verkar ju kunna detta med oljor, bla. Håller du med mig när jag säger att olivolja är något överreklamerat lort och som fått närmast kultstatus i sverige bla tack vare e u bidrag för marknadsföring pga av stora överskott av olivolja. Själv har jag slutat köpa olivolja sedan 2 år och köper den billigare och väsentligt nyttigare rapsoljan.

0

E fria produkter! - anithau

"JAS" Helsingborg

5 maj 2009 kl. 23:01

Det finns mycket skräp när det gäller olivolja och övriga oljor oxå så klart men vill man betala lite extra så går det att få en mycket bra olivolja men helst då från små gårdar i Italien eller Spanien. Jag kör med några olika oljor till olika saker. Det finns en fin Rypsolja, kallpressad, ekologisk ( Fagerholms frukt & bär)från Åland med mycket smak, lite annorlunda men bra och så kallpressad, ekologisk Rapsolja från Österlen sedan köper jag en utmärkt Solrosolja, från en gård utanför Stuttgard när jag är i Tyskland, brukar då även passa på att köpa en Pumpkärneolja en Sesamolja och en fantastiskt Valnötsolja som jag använder till massage och bakverk!:)Det som förvånar mig är att det inte finns mer Hampolja på marknaden en olja som jag håller för att vara den bästa i alla avseenden. Men som vanligt så får man det man betalar för, kvalitet går aldrig att köpa billigt, tror man det blir man lurad. Såklart finns det några billigare sorter som duger bara man kollar att de är Extra jungfru och första pressningen och kallpressade och om man tror att olivoljorna fortfarande pressar på traditionellt vis i trä och stenkvarnar så glöm det.

0

Lill

6 maj 2009 kl. 08:12

om man tycker om bacon är det svårt att hitta något E fritt. De flesta bacon innehållar många E:n.
Fattar inte hur de lyckas stoppa in så många ämnen i en fläskbit.
De flesta bacon är inte ens rökt. Trodde bacon var benämningen på rökt sidfläsk. Tycker det är konstigt att de får kalla det bacon när det inte är rökt.
Tulip bacon är då i varje fall rökt, fast då är ju den importerad från Danmark. Hur miljövänligt är det när man bor i norrland?

0

"JAS" Helsingborg

6 maj 2009 kl. 08:27

Man kan bli rätt “kokt” på livsmedelsindustrin. Rökarom, ja, ja dessa aromer. Man får klaga hos sin handlare och så bojkotta det man kan tills det blir en ändring. Kanske kan du hitta någon gårdsbutik som kan tillhanda hålla bra produkter, det är till att leta för hos den vanlige handlaren är det inte alltid så lätt:(

0

anithau

6 maj 2009 kl. 09:32

Lill!
Känner du till Häljegård, som ligger utanför Umeå?
Hemsidan: http://www.haljegard.nu
De har egen gårdsbutik med varor från egen produktion. Deras djur betar på obesprutad mark.

Har själv inte hunnit dit, men jag är på väg.

0

Häljegård

Lill

6 maj 2009 kl. 12:40

Har inte hört talas om den förut. Synd att man bor så långt bort, men man kanske passerar i sommar, då kan man ju svänga inom.

0

Häljegård

anithau

6 maj 2009 kl. 16:04

Hej Lill!
Jag hade för mig att du bodde i Umeå. Fel av mig.

0

Häljegård

Lill

6 maj 2009 kl. 16:46

Jag bor i Skellefteå.
Inte så långt bort, men det blir nu lite dyrt och inte så allt för miljövänligt att åka dit för att handla.
Synd att de inte har öppet på helgen. Då kanske man hade kunnat passa på när man är i Umeå på svampkurs.

0

Hampaolja

Helena i Lund

6 maj 2009 kl. 17:05

Mossagården i Veberöd utanför Lund tror jag försöker komma igång med (har börjat?) mad hampaodling, i syfte att producera olja, hönsfoder, och hampafiber till bla bränslepellets. Ett familjeföretag, dottern Evamaria tog över för några år sen, och de har en fin hemsida på http://www.mossagarden.se/.
Tidigare har Lunds kommun haft kommers med Mossagården, men för ett fåtal år sen gick anbudet till ett annat företag. Som privatperson kan man abonnera på ekolådor, rotsaker, frukt och annat, levererade vid dörren! Förra sommaren anordnades dessutom en ekomusikfestival under några dagar, den blev en jättesucce! (Jag är INTE sponsrad, men Mossagården förtjänar lite reklam)

0

Mossagården

Helena i Lund

6 maj 2009 kl. 17:10

Hon heter för tusan Ebba-Maria och inget annat! Och jag såg nu på hemsidan att det blir ny festival i sommar!

0

E fria produkter! - JAS

Tomaten

6 maj 2009 kl. 17:57

JAS! jag sitter just nu och sippar på kallpressad rapsolja från bornholm, 27 dkr flaskan i netto. smakar supergott och har samma bärnstensaktiga färg som en chateaux d ýquem 1961.

0

E fria produkter! - alla

"JAS" Helsingborg

6 maj 2009 kl. 22:52

Jag väntar med vinet till helgen men då blir det ett mycket gott tyskt, 2008 ” Berlina” och så klart EKOLOGOISKT/Kravmärkt:) Olja dricker jag bara på morgonen, men då blir det “en lille en” ;)

0

Helena i Lund

"JAS" Helsingborg

6 maj 2009 kl. 22:55

Tack för länken Helena.

0

E fria produkter! - Tomaten

Helena i Lund

7 maj 2009 kl. 05:37

Danmark ligger ljusår före oss när det gäller ekologiskt butikssortiment… I Danmark har man (tror jag) insett att de konventionella varorna får sponsra de ekologiska för att jämna ut priset. Nu har jag sett en tendens hos en av våra lågpriskedjor, nämligen Willys. (Inte sponsrad här heller! :)

0

E fria produkter! - alla

Tomaten

7 maj 2009 kl. 07:06

JAS, tror du missförstod mig om vinet, jag menade att oljan har samma färg som en yquem 61, dessvärre har jag inga dylika flaskor hemma då de kostar runt 25-50 tusen kr st.

0

E fria produkter! - alla

"JAS" Helsingborg

7 maj 2009 kl. 07:39

Nej Tomaten, jag missförstod dig inte, det kanske var jag som formulerade mig lite luddigt;)

0

E fria produkter! - alla

Tomaten

7 maj 2009 kl. 11:46

Ok JAS, hursom helst blev peston som gjordes med den omtalade rapsoljan superb. En på ramslök och kirskål och en på nässlor och kirskål. Nu kallar skogen för att bli befriad på ytterliggare nässlor…..ss

0

Tomaten

7 maj 2009 kl. 11:47

Glömde en sak, inte ett enda E nummer i den peston !!!!

0

E fri pesto

Lill

7 maj 2009 kl. 12:24

Är du riktigt säker på det Tomaten. Det växer ju mycket En i skogen. Nån kan ha smygit sig med! :)

0

E fri - sallad

Bo E

7 maj 2009 kl. 13:13

Apropå Kirskål har jag nu tagit mod till mig och provat Borghamnsgräs i sallad, det var jättegott.
Fräscht och fint, höll sig lika perfekt i kylen till ytterligare två sallader.
Övriga ingredienser, tomater, gurka (svensk eko), ekologisk fetaost och en liten skvätt hemfixad rödvinsvinäger och några droppar olivolja.
Garnerat ytterligare grönt med lite nässeltoppar och hackad persilja.

Jag är nu rätt bergsäker på att borghamnsgröäset och kirskålen är samma ört.

0

Bo E

7 maj 2009 kl. 14:07

Eeee…vet inte om det är exakt samma fråga, men i varje fall handlar det om livsmedelskvalitet…

kolla in

http://www.greenpeace.org/sweden/engagerad/agera-mot-gmo-ris/tack

vokaler eller konsonanter - nåt skumt är det i alla fall med mycket i livsamedelsbranschen

0

E fri - sallad

Grethe F

7 maj 2009 kl. 15:21

Har du ett annat namn på det jag kan inte hitta något med borghamngräs på nätet

0

E fri pesto

Lena M

7 maj 2009 kl. 19:23

Visst har du rätt Lill, många en i skogen. :-)
Ja det är inte lätt i denna djungel av tillsatser i våra livsmedel. Vi som bor på landet och har tillgång till egenodlade/ obesprutade grönsaker har det bra.Likaså tillgång till kött av frigående djur om man äter det.
Undras hur det kommer att se ut i framtiden ?

0

E fri pesto

Tomaten

7 maj 2009 kl. 20:29

Lill, du startade en intressant och givande kedja. förstör den nu inte med förmenta lusigheter som enkom applåderas av bröderna b…. låt oss hålla oss till ämnet i stället för att glida över på annat…..

0

E fri - sallad

Tomaten

7 maj 2009 kl. 20:33

Bo e ! kan du lägga in en bild på borghamnsgräs så skall jag direkt säga dig om det är kirskål eller ej !

0

E fri pesto

Tomaten

7 maj 2009 kl. 20:38

Lena M, man behöver inte bo på landet för att ha tillgång till obesprutat. För övrigt är det väl så att de mesta av grönsakerna växer på “landet” och besprutas där, eller hur ??? vi som bor i stan och har tillgång till egen trädgård, alternativt koloniträdgård kan väl också få obesprutat om vi vill och önskar, eller ?
apropå kött så går det ju ypperligt att köpa vildsvin, älg, ren och hjort varje dag på citygross ! på det sättet slipper man ju de fab´riksproducerade grisarna

0

Stadsgrönsaker/ägg

"JAS" Helsingborg

7 maj 2009 kl. 23:17

Jo det mesta av bekämpningsmedlen och konstgödseln % tuellt sett sprids i trädgårdar och på kolonilotter så det där med obesprutat och ekoligiskt odlat i stan är nog lite överdrivet. De bra böcker om alternativodlig som fanns på 70.talet verkar lysa med sin frånvaro i bokhandeln, och vart tog täckodlingen vägen den ser man inte mycket av idag. Så måste jag ta upp marknadsföringen när det gäller ägg. Prima LANTÄGG, ja när tusan hade man hönserierna i stan, är det verkligen någon som tror att “dåliga ägg” kommer från fabriker i stadens industriområden? Idag köpte jag en libanesisk Granatäppelmelass helt utan tillsatser, någon som har erfarenhet av denna produkt? Själv har jag ingen aning om användningsområdet men blev bara så nyfiken och den smakar läckert. Köpte den på Ö & B.

0

Tomaten

7 maj 2009 kl. 23:32

JAS ! Var har du det ifrån att konstgödsel och bekämpningsmedel mest sprids av hobbyodlare ??? Jag har både trädgård o koloniträdgård och där är inga bekämpningsmedel och inget annat än organisk gödning. skall kolla den granatäppelsaken på ö b nästa vecka när jag kommer till sverige för att plocka stenmurklor.

0

Stadsgrönsaker/ägg

Tomaten

7 maj 2009 kl. 23:38

JAS, håller helt med dig om det med prima lantägg ! själv brukar jag alltid fråga efter prima stadsägg när jag ser den skylten om lantägg. Lika tokigt är det när bagarn gör reklam för hembakat. har han inte tillräckligt bra ugn i bageriet utan måste baka det hemma för att ta med brödet till jobbet…..????

0

Granatäpplemelass

Helena i Lund

8 maj 2009 kl. 05:26

JAS! Jag jobbade ihop med en tjej från Irak, hon lagade en jättegod oxköttgryta med just granatäpplemelass! Kryddade med kanel, svartpeppar, vitlök och kanel, och en klick melass fick puttra med under kokningen. Jag vet att du inte äter kött, men ändå....

0

Stadsgrönsaker/ägg

Lill

8 maj 2009 kl. 08:03

Hoppas vi ska lära oss i framtiden att utnyttja svamparnas förmåga att frigöra näringsämnen ur marken till växterna i stället för gödningsmedel. Över 90 % av alla växter lever ju naturligt i symbios med svampar. Om vi ser till att mycelet finns i våra åkrar kanske vi kan gödsla mindre.

0

Stadsgrönsaker/ägg

Tomaten

8 maj 2009 kl. 08:46

Lill, hur göra för att se till att “mycelet finns i åkrarna” ?????

0

Svampen och näringen

"JAS" Helsingborg

8 maj 2009 kl. 08:53

Lite intressant läsning. = SLU rapport om Mykorrizamycelets samarbete med träd. / Lite av intresse finns det här oxå = SMF_2007_3_Endofyter_Lantz_std1. Jag hade en länk som handlade just om hur man skulle kunna använda svamp i samband med konventionell odling både som Näringsupptagare till grödorna och som skadebekämpare tyvärr hittar jag den inte, om någon har den så lägg gärna ut den här.

0

Svampen och näringen

Lill

8 maj 2009 kl. 09:45

Tänk om man hade svaret på hur man ser till att mycelet finns i åkrarna. Det vore nåt!
Jag tror ju inte det är helt omöjligt. Det finns flera saprotrofer som är lättodlade. De lever inte i symbios med växterna men de frigör mineraler och andra ämnen. De är även ofta snabbare i utvecklingen än parasitsvampar. Mykorrhizasvampar är det väl svårare med för de som lever i symbios med grödor är de arbuskulära mykorrhizasvamparna och de bildar inga fruktkroppar.

0

Svampen och näringen

"JAS" Helsingborg

8 maj 2009 kl. 09:54

I den artikeln som jag efterlyser så tillsattes mycelet eller sporerna kommer inte ihåg vilket i samband med sådden av grödorna. Alltså det förekommer om jag förstod rätt ett långt framskridet forskningsarbete runt detta. Jag får nog maila SLU och se om de vet.

0

Svampen och näringen

"JAS" Helsingborg

8 maj 2009 kl. 18:25

Så kom då där ett svar. Här har ni ytterligare mer intressant läsning, håll till godo.
Hej!
Det kanske är om det här du har läst: http://www.slu.se/?id=551&puff=45. Det finns en länk till avhandlingen där.
Läs också här om mykorrhiza i odlingen http://www2.slu.se/forskning/fakta/faktajordbruk/pdf98/Jo98-13.pdf
och här http://www2.slu.se/forskning/fakta/faktajordbruk/pdf98/Jo98-17.pdf. De är tio år gamla och det har forskats en del sedan dess, men de ger en bra överblick.
Hälsningar
Nora
———————————————————————-
Forskningsredaktör Nora Adelsköld
SLU Informationsavdelningen, vetenskapsredaktionen
Box 7077
750 07 Uppsala
018-67 17 07
070-695 17 07

0

Svampen och näringen

kloker

8 maj 2009 kl. 19:02

Skulle vara intressant att veta, ifall ni E-motståndare och hälsofreak, torkar er med blekt(klorerat) vitt papper där bak? eller lufttorkar ni er?
Mkt. dubbelmoral finns det oxå i samhället.

0

Svampen och näringen

Robban O-hamn

8 maj 2009 kl. 19:21

Skithus papper skiter jag i. Jag
undrar om ni tycker som jag att
exportera östersjö Torsk till
Frankrike,för att sedan imPortera
Torsk från Norge är försvarbart?
Rödlistad eller inte tar vi upp den i Sverige så visst fan ska vi äta den här!!! Hela saken är ju pinsam. En av dom största miljö skandalerna sedan Teckomatorp
enligt min mening!

0

kloker

Irene A

8 maj 2009 kl. 19:34

Kan hålla med om att det finns en massa dubelmoral här, men berätta gärna vilka affärer som säljer klorblekt skithuspapper numera. Jag känner inte till någon..?

0

kloker

Lill

8 maj 2009 kl. 19:42

Oj vad jag önskar att dessa engångssignaturer kunde ge sig!. Varför kan inte folk stå för vad de säger?

0

Svampen och näringen

Lill

8 maj 2009 kl. 19:46

Ja, det finns mycket att läsa om när det gäller symbiosen mellan växter och svampar. Tyvärr verkar det vara några år sedan någon skrev nåt. Hittar inga nya rapporter.
Förhoppningsvis fortsätter forsöken, det tar väl bara lång tid att komma fram till några resultat.

0

kloker

"JAS" Helsingborg

8 maj 2009 kl. 22:40

Kloka ord av kloker!! Som inte hade mycket koll på klorblekt papper. Det är klart varför ska man bjuda till och försöka leva väl och försöka välja justa produkter när det finns skitprodukter att köpa och skitmat att stoppa i sig, ja kloker det kanske verkar dumt och dubbelmoraliskt att torka sig i röven när man kan äta skiten.

0

kloker

svampstaff

8 maj 2009 kl. 22:48

Då har svampstaff en fråga, vad beträffar ekologiska produkter:
Hur motiverar man att det går åt dubbelt så mkt.energi att producera ekologiskt idag?
Borde inte ekologiskt vara enklare att producera?

Lyssnade en natt nämligen på den kloka gumman, Marit Paulsson(eu)
som oxå sågade mkt.av vad andra anser vara ekologiskt tänk och miljöpolitik i samhället idag.

0

kloker

svampstaff

8 maj 2009 kl. 22:54

Vad beträffar torsken Robban:) så fiskas den i Sverige/Norge, körs i kylbil via danmark,tyskland till skottland,där den rensas och paketeras, för vidare färd norrut igen mot norden:) Fina grejor.

0

Fiskeindustrin, boktips.

Enelie, Linköping

9 maj 2009 kl. 00:30

Jag har inte varit på forumet på ett tag men det här var en lärorik och intressant tråd.
Ang. de senaste inläggen om fisk och fiske:
En givande och tänkvärd bok är “Tyst hav” av Isabella Lövin. Med underrubriken “Jakten på den sista matfisken”.
Den finns i pocket om någon är intresserad.

0

Konventionellt/Alternativodlat

"JAS" Helsingborg

9 maj 2009 kl. 11:25

Nu skall man kanske vara lite påklädd om fötterna innanman snackar för mycket. När man tittar på hur maten är odlad så har vi idag om man hårddrar det 4 olika sätt. 1 Konventionellt odlat, 2 Ekologisk/Organiskt odlat (detta är lite kryptiskt) 3 Krav odlat 4 Biodynamiskt odlat. Om man tittar på den direkta kostnaden för att ta fram produkten så blir kostnaden kanske lite högre för de “alternativa” odlingarna åtminstone de första åren när man övergått från konventionell odling till ett alternativ. Det krävs mer manuellt arbete och avkastningen blir inte så stor de första åren. Ogräsbekämpningen är nog det dryga arbetet som man inte blir av med men min erfarenhet är den att det svåra fleråriga ogräset nästan försvinner helt efter några år. Det manuella arbetet är säkert dyrare än att sitta på traktorn och låta sprutaggregatet göra jobbet men bekämpningsmedlen kostar ju oxå. Men det man skall ha i åtanke när man talar om dessa olika odlingsätt är att med mindre gifter så mår jorden bättre och bättre och samarbetet med markens organismer (mykorrhizan bl.a.) och grödorna blir bättre och bättre och med det så ökar avkastningen successiv så efter 5, 7 år så har man nästan samma avkastning i kg. mätt som den konventionella odlingen. Det är så att man nästan uteslutande väger/mäter avkastningen vid skördetillfället men om man gör som SLU gjorde för många år sedan när man gjorde en studie där man jämförde de olika odlingssätten, vägde grödorna efter 3 månaders lagerhållning (säd, & rotfrukter). Vid skördetillfället hade de konventionellt odlade produkterna 5 % högre vikt men vid vägningen 3 mån. senare så var viktskillnaden 15 % tillförmån för den alternativt odlade alltså en skillnad på 20 % från skörd till lagring 3 mån. Huvudsaken av viktskillnaden berodde på att den konventionellt odlade innehöll 20 % mer vatten pga. att den var gödslad med konstgödsel. För att inte tala om skillnaden i näringsvärde, mineraler, vitaminer och skillnaden i kokfel på potatis. Man måste ha helhetsbilden klar för sig innan man talar om produktionskostnader. Jag har tagit allt detta ur minnet men det går säkert att snoka reda på och det finns flera trovärdiga böcker skrivna i ämnet, tyvärr ligger mina i en låda i källaren. Jag tror inte på Marit Paulsson men jag vill inte varför här på forumet.

0

granatäpplemelass

buffy

10 maj 2009 kl. 09:57

Är mkt god i grytor och såser - i allting där man vill smaksätta med både syrligt och sött och brukar använda vinäger el citronsaft och en nypa socker. Särskilt gott tycker jag det blir om man också kryddar med mild paprika.
Mest använder vi den dock som dryck, med vatten och is, och för min sambos del, vodka. Man måste röra ut den med vattnet eftersom den är trögflytande.

0

Lill

10 maj 2009 kl. 10:11

Läste på Aftonbladets hemsida att någon hade fått en kanylspets i en köttbit. De påstår att den måste ha hamnat där under vaccination av djuret, men jag tror nog att den har hamnat där när de tillsatte en massa En i köttbiten.

0

Libbsticka

Nina

10 maj 2009 kl. 10:34

Jag säger bara Libbsticka, odla den och ta ett blad i vad som helst för fond och du får den riktiga buljongsmaken (umami, den femte smaken). Den går även utmärkt att frysa i små foliepaket så att det finns hela året om.

0

Torsken

Robban O-hamn

10 maj 2009 kl. 11:23

Jag tror det är värre än så Svampstaff. Östersjötorsk säljs
inte i Sverige! Efter bojkotten
av ica konsum mm så säljs den i frankrike och då måste vi impotera från norge. Det är skandal att köra omkring med mat på detta vis.

0

Libbsticka

RasBohlin

10 maj 2009 kl. 12:06

Vad roligt att någon mer än jag lovprisar libbstickan, som torde vara den bästa smakförhöjaren naturen har att erbjuda!
Lägg ner med aromaten och pröva dessa blad istället!

Levisticum officinale

0

Libbsticka

Nina

10 maj 2009 kl. 12:13

Håller helt med! Det finns inget mer lättodlat och användbart i hela min trädgård.

0

Libbsticka

Helena i Lund

10 maj 2009 kl. 13:49

Dessutom håller en libbsticka intill stugknuten troll och annat otyg borta enligt gammal folktro!

0

Libbsticka

Nina

10 maj 2009 kl. 14:28

Precis! Det var nog därför den hamnade här till att börja med, men i ärlighetens namn vet jag inte om den gjort sitt jobb, blir mer och mer inkräktare varje år som inte fanns förr, Dovhjortar som käkar precis allt och t om mördarsniglar hittar hit nu…

0

Libbsticka

"JAS" Helsingborg

10 maj 2009 kl. 20:02

Tack för tipsen om granatäppelmelassen. Jag var i trädgården igår och delade min Libbsticka i 10st, mums :)

0

Libbsticka

Bo E

11 maj 2009 kl. 15:08

Libbstiockan har länge varit en favorit för mig, använder den ungefär som persilja.

Nu har jag även övertygats om att borghamnsgräset är kirskål, och det har blivit en ny favorit.

Inte helt olikt libbstickan faktiskt, även om den förra har en arom som faktiskt tilltalar mig mer, så den håller ännu!

För Tomaten och andra ska jag försöka få min kompis fotografen att nedlåta sig till att plåta “borghamnsgräset”...får väl övertyga honom att det är en läcker hälsoört…

Tycker det är lite märkligt att ingen på guiden har rötter vid Vätterns västra strand…den tydligen falska vandringssägnen om borghamnsgräset kommer från den trakten nånstans i närheten avb Karlsborg tror jag, men vet nån om det finns nån plats som heter Borghamn där?

0

Eva K

11 maj 2009 kl. 18:47

Förutom att jag plockat stenmurklor, ett blygsamt antal. Endast en pojkväns skåladehänderskeppa full. Så har jag gjort mig ett alldeles eget örtsalt, som jag just använt i maten.
:)
Jag torkade rotselleri, jordärtskocka, charlottenlök, purjolök, brännässla, basilika, palsternacka och smulade i ett limelöv. Blandade med havssalt. Guuu sä gött he vort!!

Vi har börjat tillverkat en drivbänk också. Inte så stor men ändå.
Nu ska jag forska om Libbsticka. Och vad annat man kan driva upp i den, när den är klar :)

0

svampstaff

11 maj 2009 kl. 19:26

Jag har rötter därifrån Bo:)
Alltså från vätterns ÖSTRA sida, där borghamn ligger, strax norr om omberg.Och här säger vi kirskål iaf.

0

BirgittaD

11 maj 2009 kl. 20:16

Det enda som fattades i den blandningen var väl lite svampmjöl då Eva K

0

Eva K

"JAS" Helsingborg

11 maj 2009 kl. 20:19

Du skall nog inte ha Libbstickan i drivbänken den trivs alldeles utmärkt som solitär med god jordmån och djup, den kan bli uppemot 1,5 - 2m hög. I drivbänken skall du ha basilika, körvel, koriander m.fl. (mina förslag bara)

0

Torsk

"JAS" Helsingborg

11 maj 2009 kl. 20:23

Jag glömde bort att skriva att jag hoppas att ni hörde på P1 idag om våra fiskar och politikernas dumhet kontra forskarnas hårda rapporter. Sluta fiska torsk i 5 år säger jag, skall det vara så förb—- at svårt. Det är ju som om en trädgårdsmästare inte skulle samla in frön till nästa sådd utan hoppas på att gud eller någon annan fixar utsädet, tja nu för tiden är det ju lite så men ni förstår så klart vad jag menar, eller hur.

0

Torsk

Robban O-hamn

11 maj 2009 kl. 20:34

Jag kan bara hålla med JAS. Men jag tror faktiskt att det skulle räcka med 3 år fiske stopp. Yrkesfiskar kåren är inte större
än att det går att ge dom stillestånds bidrag 6 månader om året för ett Torskfiske stopp.
Passa sedan på att förbjuda Trål
fisket efter Torsk till förmån för krokfiske villket kommer att
gynna Torsken. Nätfiske är nog svårt att komma åt, men man behöver nog se över regelverket där med. Det förloras alldeles förmånga nät om året som blir ståendes på bottnarna och fiskar i flera år. Förlorar man en länk med krok så är betet borta på en vecka och krokarna inom ett år.

0

Torsk

svampstaff

11 maj 2009 kl. 20:42

Fisk är som allt annat, som det finns pengar i (svart).
I vättern bevakas kräftfisket av väktare och i viss mån polis.Där det finns stora pengar att tjäna, torsk eller kräftor (annat med,svamp).Så är det som det är, allt styrs av pengar, och möjligheterna att tjäna svarta stålar.

0

Borghamn - svampstaff!

Bo E

12 maj 2009 kl. 13:40

Märklig tiilfäälighet! Igår kväll letade jag på min största karta över Vättern och fann orten Borghamn alldeles norr om Omberg på sjöns östra sida!
Sen läser jag idag inlägget från svampstaff!
Tack för infon, då är kirskål det kända namnet även där.
Bortsett från namnet har jag nu reviderat min uppfattning om hur denna vandringssägen om örten uppkommit.

Kan det inte ha varit så att munkar for över Vättern mellan olika kloster i öster- och västergötland och förde med sig växten?
Med åren kan sägnen förvanskats till att sjöfararna kommit från Amerika, men i själva verket kom de kanske från Västergötland!

0

Örtkrydda, Libbsticka och Torskfiskareilska

Eva K

12 maj 2009 kl. 14:07

Aha! Nej den får inte plats alls, det hör ju jag =)  Tackar!
Jag ska gräva ur ett parti så får vi se om jag får tag i nån Libbsticka, som jag kan peta ner där.

Jag har några pallkragar som jag tänkt försöka ha örter i. Typ de som du beskriver plus några till som jag tycker om.

I den större funderar jag på succini, rödbetor och kanske broccoli, som jag verkar blivit besatt av.

(i mitt örtsalt struntade jag i svamppulver, för det är ju inte alltid man vill ha den smaken och det är ju inga problem att tillsätta i efterhand..)

Ang. Torsk.
Ja, man blir smått förbannad. Kortsiktighetstänket måste förändras om vi ska kunna ha något kvar till kommande generationer.

Även om det inte är ett fullgott alternativ och heller inte det miljövänligaste, så har vi nobbat Torsk här hemma, till fördel för annan vit fisk. Abborre, Hajmal (Pangasus) och Tilapia (?)mfl.
Många tycker att Hajmalen och Tilapian blir “slaskig” vid tillagning. Jag brukar tina filéerna, lägga i form, ringla rapsolja över och klämma saften ur en lime per filé (limen gör att blir fastare)

Sedan krydda som man vill. Jag tar ofta chili, koriander, basilika, örtsalt, lite vitpeppar och gärna lite sweet chilisås. Det får stå och gotta sig medans ugnen blir 200g varm. Det ska vara ganska rikligt med vätska i formen när man stoppar in den i ugnen.
Testa gärna, servera till gott Basmatiris :)

Jag är visst pratsugen idag!

0

Örtkrydda, Libbsticka och Torskfiskareilska

Åsa

12 maj 2009 kl. 14:29

Eva, tänk bara på att broccolin kan bli jättestor. Den kommer att behöva en egen pallkrage.

0

Örtkrydda, Libbsticka och Torskfisk

Bo E

12 maj 2009 kl. 16:09

mums… Eva K och ni andra…

Jag tycker nog att av de odlade fiskarna är hajmalen mest karaktärsfull i smaken och jag tycker inte den är sladdrig heller(?).

När jag åt torsk senast var det Findus miljöcertifierade(?) med champinjonsås (innehållande skogschampinjoner från ICA och 1 liten vårmusseron…) med kryddning av en strimlad gul chilifrukt, kirskål och persilja (som lagts på fisken som sjudit i panna med lite vitt vin, såsen i annan kastrull)
Serverat med basmatiris faktiskt, riktigt gott!

0

Vardagsfisk

Helena i Lund

12 maj 2009 kl. 16:40

Som kock i Lunds kommun har jag inte köpt o lagat torsk på gud vet hur många år… Det har varit svårt att ersätta den med god, hyftas billig, och helst MSC-märkt. Det jag heslt lagar, och en av barnens favoriter är knaperstekt sill (jag vet att många av er säjer strömming…), och det är den enda fisk jag kan köpa som är kravmärkt. I övrigt blir det alltså MSC-märkt fisk. Jag har tidigare köpt en hel del pangasius och hoki. Pangasius kan vara ok, men det har ganska ofta hänt att den har smakat dyigt… Tydligen odlas den i burar travade på höjden i floder, de som får växa upp i bottenkorgarna smakar så. Hokin är en ganska bra fisk, vit o fast, men det är en stillahavsfisk, och dom smakar nästan ingenting! Så numera, när jag inte steker sill, blir det sej, som förutom färgen är det närmsta jag kan komma torsk utan att spräcka min budget.

0

Vardagsfisk, MSC-märkt

Helena i Lund

12 maj 2009 kl. 16:41

Här finns lite att läsa om någon är nyfiken.
http://www.msc.org/sv

0

Vardagsfisk

Tomaten

14 maj 2009 kl. 23:47

helena, själv skulle jag aldrig få för mig att köpa fisk från andra sidan klotet. mycket bättre att välja norsk odlad lax !!!

0

Vardagsfisk

"JAS" Helsingborg

14 maj 2009 kl. 23:57

Finns ju även odlad norsk tork, svensk odlad regnbåge och varför inte svensk insjöfisk, sik, abbore, jös och gädda m.fl.

0

Vardagsfisk

Mossning

14 maj 2009 kl. 23:59

Jag vet inte om den norska laxen är att föredra:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article359608.ab

0

Vardagsfisk

"JAS" Helsingborg

15 maj 2009 kl. 14:33

Ingen odlad fisk är egentligen ok. Man kan undra varför de inte föds upp på odlade insekter, det skulle skapa en helt ny industri och skulle antagligen (förhoppningsvis) bli ett bättre alternativ och hållbarare än utfiskning av “skräpfisk” vad nu det är?

0

Vardagsfisk

Totte Gbg

15 maj 2009 kl. 21:13

Såg ni uppdrag granskning om det rosa guldet? Ganska så intressant.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=106354&a=1454160&lid=puff_1455422&lpos=extra_0

0

Vardagsfisk

svampstaff

15 maj 2009 kl. 22:13

Att köpa odlad lax anser jag vara kriminellt.
Ni pratar om E-tillsatser i vanliga vardagsprodukter.
Hur tror ni dom små fina rosa laxpaketen får sin rosa/orangea färg?En vild lax har nästan ingen färg, möjligtvis ljusrosa, röding lite mörkare.
Den odlade laxen är ett av våra största hot, mot den vilda stammen av bl.a lax, då den är resistent mot sjukdommar (som den vedervärdiga signalkräftan)
Snart har vi ingen vild lax kvar i våra älvar, pga odlat skit folk köper, som har så fin färg?Sen att dom matas med specialpellets med färgämnen, vet ju ingen:)

0

Vardagsfisk

svampstaff

15 maj 2009 kl. 22:22

Vad jag menar är att det smiter ut tusentals ton odlad lax kassarna, som sprider smittor till våra naturliga arter,dessutom är större delen av norska kusten förstörd pga kväveutsläpp(föroreningar från odlingarna.Som kronan på verket har den kenesiska kungskrabban invaderat nordnorge,och skövlar det som finns att skövla!
Snart (om 10-20år) har vi sterila hav i norge, som det är här i sverige nu på västkusten.
Men det som inte syns över ytan, bryr sig ingen om:) bara Laxen är billig och rosafärgad.

0

Vardagsfisk

Kristina i Lund

15 maj 2009 kl. 23:04

Om inte jag är helt ute och cyklar, så är det helt vanligt karroten (som ger moroten dess färg) man matar laxen med. Så den delen av saken är väl inget större problem?

0

Vardagsfisk

Totte Gbg

15 maj 2009 kl. 23:37

Om jag handlar färska räkor i Feskekôrka finns där bara en handlare som säljer ofärgade räkor!!! Honom handlar jag oftast hos. http://www.menorah-sweden.com/artiklar/forskning01nr3s31.html
Sökte som hastigast på varför laxen är så rosa o ja karoten va det men det framställs även på kemisk väg.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Astaxantin

0

Vardagsfisk

Totte Gbg

15 maj 2009 kl. 23:40

La in fel länkt om räkor….här e den rätta
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=273902

0

Vardagsfisk

svampstaff

15 maj 2009 kl. 23:54

Kristina i Lund! Jag kanske inte är ett proffs på att leta länkar på nätet för att förevisa er, men jag har ett gediget förflutet inom fisket sen 30år tillbaka.Har fiskat i nordnorge varje år sen slutet på 70-talet, och sett hur det bara blivit sämre o sämre, ivarje fjord/vik odlas lax i kommersiellt syfte utan noll hänsyn till biotoper eller vild fisk.
Men visst käka ni lax med karroten:)
Jag tänker aldrig bita i en sån fisk, över min döda kropp!Hellre äter jag stenmurla varje dag.

0

Vardagsfisk räkor

Bo E

18 maj 2009 kl. 12:03

Färgämnen ÄR bara dumheter, håller helt med svampstaff och tomaten!

Har i princip slutat äta lax p g a detta fåneri!
Det finns dock s k ekologisk laxfilé, och man ser en enorm skillnad!
Lägger man dem bredvid varandra ser ju den odlade norska verkligen ut som…tja…morötter!

Varför detta fjant med färger?
Det är väl smaken som räknas.
För sådär tio-femton år sedan fanns väldigt god vildfångad amerikansk lax att köpa på ICA och konsum, men den ser man aldrig numera?

Annars tycker jag sej är en bra matfisk!
Strömming är gott men kan vara lite svår för magen (?).

Makrill har försvunnit från ICA-sortimentet, är den oxå hotad av utfiskning?

0

Fiskar Bo!

Gula

18 maj 2009 kl. 12:20

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ok-att-ata-torsk-igen-1.866239

Här finns lista på både ‘godkända’ och rödlistade!

0

Fiskar Gula- Röda - Gröna!

Bo E

18 maj 2009 kl. 13:52

Visst Gula, en mycket informativ lista.
Och makrillen verkar ju ok….
bara tillfälligt slut på ICA kanske…
jag får väl se om det nappar ikväll.

0

Robban O-hamn

18 maj 2009 kl. 21:05

Nu ska ni lugna er lite så det inte blir pajkastning igen.
Då tänker jag lite på att man namnger personer utan att ha bevis. Gör gör man så får man stå sitt kast. För övrigt så fick jag 4 Abborrar på Söndagen, dessa räckte till 6 personer. Det är E-fritt.

0

svampstaff

18 maj 2009 kl. 21:22

Ja varför köpa fisk Robban:) bara att hämta helt gratis, en hink tar ett par timmar.

0

Libbsticka

Tina Nordberg Kolsva

18 maj 2009 kl. 21:59

Den är en av mina favoriter också.
Köper aldrig buljong eller fond.
Libbstickan går utmärkt att torka.
Passar förträffligt till rostsde nypotatis tillsammans med smör och vitlök.

0

Robban O-hamn

19 maj 2009 kl. 08:59

Snyggt Svampstaff. Har ochså
varit ute och hämtat Strömming.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone