0 405 visningar

32 svar

Buhuu...

Jörgen

18 jul 2006 kl. 20:39

Så har det hänt mig också. Ifjol hittade jag svart trumpetsvamp, i år är där ett kalhygge.

För att tala om nåt annat, någon som vet hur torkan påverkar bären? Har sett mycket hjortronkart och även en del hallon, men det kanske förstörs nu?

0

Lena M

18 jul 2006 kl. 21:07

Kommer inget regn blir det små förtvinade bär. Blåbären häromkring är små, mycket hallonkart, kan bli bra skörd om nederbörd kommer.
Hjortronen har jag ingen koll på, men jag har hört rykten om att de är på gång.Det beror väl lite på var i landet man bor ?
Tråkigt för dig med svarta trumpetsvampen, det är inte var dag man hitta sådana ställen.

0

Helena

18 jul 2006 kl. 21:30

Hjortronen är på gång här i Sörmland, men det tar nån vecka till innan de är mogna. Hallonen börjar mogna men är små och torra. Blåbären är ganska ok på fuktiga ställen med små på de torra platserna.
Trist med ditt svarta trumpetsvampställe.

0

Bo Reyer

18 jul 2006 kl. 23:49

Det ser fortfarande bra ut för tranbären i Salatrakten, om det nu kan vara till någon tröst.

0

klas jaederfeldt

19 jul 2006 kl. 00:39

kräftorna är fina

0

Lena M

19 jul 2006 kl. 07:27

Och snapsen är lagd på kylning, eller ?

0

lilla my

19 jul 2006 kl. 14:19

...snaps är gott också, men det vore inte helt fel med lingon i spadet, om man säger så. Om det inte börjar regna snart blir det inte mycket til lingon tror jag, snyft snyft…

0

Göran H

19 jul 2006 kl. 17:17

Lilla My, Lingon i spadet ?
Kräftspadet eller… ?

0

Bo Reyer

19 jul 2006 kl. 17:34

Klas. Vilka kräftor talar du om? Turkiska, Spanska Svenska, eller Kinesiska? De sistnämnda känns enklast igen på den svagt gula tonen i skalet!

0

lilla my

20 jul 2006 kl. 08:37

Göran: hört talas om lingon i snapsen? Iskall, och gärna med något litet gott till… gillar lingon om man säger så.

0

klas jaederfeldt

20 jul 2006 kl. 10:37

snackar signalkräftor (svenska, invandrare) som finns i ån här bakom
jag har ingen fiskerätt i ån, och de är inte lovliga ännu, men det gäller att komma före tjuvfiskarna, fick 49 st, som hustru och jag skall frossa i i kväll med öl stark ost och myskgräsbrännvin, (väl kylt)  inga lingon så långt ögat kan se

0

Affe

20 jul 2006 kl. 10:54

Myskgräsbrännvin???
Det låter intressant Klas, utveckla det gärna…
Var hittar man myskgräs?

0

Evus

20 jul 2006 kl. 11:23

Affe, det vet jag.
På systemet.

0

Göran H

20 jul 2006 kl. 11:26

Lilla My: Är det meningen att man skall fylla ett snapsglas med lämplig dryck och sedan pula ner nyplockade lingon ?

0

lilla my

20 jul 2006 kl. 11:44

Tja…det går nog, men jag föredrar att ta en ren flaska, bottna den med ett lager på ca en dl mogna lingon och sedan fylla upp med en kvarting gott brännvin. Låt stå mörkt och svalt en eller ett par veckor, bara vänd på flaskan då och då för att det ska dra ur litet bättre, och sila sedan ifrån bären innan du tappar ditt brännvin på ny flaska. Smakar utmärkt, tycker jag, särskilt till viltkött.

0

klas jaederfeldt

20 jul 2006 kl. 11:49

Myskgräs Hirocloe odorata växer i havsängar eller ganska fuktigt, det har mörka ax, gnider man det mellan fingrarna luktar det kummarin, liknande lukt har dofttaggsvamp, och är lättast att känna igen före midsommar då det har den bästa smaken. 8 grässtrån i en halvliter ger ett supergorr brännvin

0

Göran H

20 jul 2006 kl. 19:31

Lugn nu lilla Mysan, nu blir jag orolig. Du slänger väl inte lingonen ?
Dom måste ju vara superpreparerade och jag som trodde det var det som var
poängen.

0

Joachim Krumlinde

20 jul 2006 kl. 20:21

Nu ska jag också äta kräftor i helgen men min kantarellsnaps är nog inte färdig ännu.

0

klas jaederfeldt

20 jul 2006 kl. 20:57

kräftorna är uppätna nu, mätt å halvfull å belåten. skall fiska fler i morgon

0

Affe

21 jul 2006 kl. 00:44

Bara att gratulera kräftfiskarna/ätarna…
Hade varit gott.

0

lilla my

21 jul 2006 kl. 08:48

Göran, de där lingonen är ganska urblekta när man silar ifrån dem, men det är klart att de går att stoppa i sig om man vill… inget slöseri här inte! Användningen är dock helt valfri. Ha det gott!

0

Lena M

21 jul 2006 kl. 09:34

Klas !Och ni mår bara bra idag ? Jag menar, ni blev inte dåliga av ” kräftorna “.

0

Jörgen

21 jul 2006 kl. 22:01

Nu har jag varit och vittjat några hjortronställen och det ser ganska bra ut på vissa ställen. Har fått ihop ett par liter i alla fall. Bären ser otroligt stora och fina ut, men man måste tajma bra för när de mognat så torkar de direkt. Det behövs nog lite regn nu.

Kanske man ska prova göra en hjortronlikör i år. Jag gjorde ett försök med smultron för några år sedan, men det blev så katastrofalt dåligt att man inte ens kunde dricka det onykter.
Är det någon som har bra tips på hur man lyckas med en likör?

Folk får ursäkta om de tycker att jag hamnat i fel forum, men jag tycker att man kan diskutera mycket annat här också. Speciellt när det inte finns nån svamp i skogen.

0

Tina Nordberg

21 jul 2006 kl. 22:17

Jörgen

kolla på google det finns ett användbart recept i Moderna Stora Kokboken. Kommer gärna o smakar sedan. Lycka till

0

Irene A

21 jul 2006 kl. 23:25

Jörgen, det blir utmärkt likör av åkerbär. Snart borde det gå att hitta lite mogna sådana också.

0

Lena M

22 jul 2006 kl. 09:19

Jörgen. Om du går ut på Google och söker, finns recept på likörer, b.l.a smultronlikör.

0

Carina

25 jul 2006 kl. 11:16

Hej Jörgen!
När jag gör likör, fyller jag en tom flaska tex 75:a med 3/4 delar bär, tex åkerbär eller hjortron, fyller sedan på med ren sprit och låter detta stå i ca 6 veckor, gärna längre smaken blir fylligare ju längre den får stå. Sen silar jag bort bären (dessa kan man äta upp eller kasta!!) kokar upp ca 3dl vatten och ca 2-3dl florsocker, det får inte bli för sött man får pröva sig fram!sedan är det bara att blanda och njuta.
Här är ett enklare recept som jag hittade på nätet.Fyll en flaska med två tredjedelar bär
Fyll resten med socker
Häll i sprit tills flaskan är riktigt full, det krävs några upprepningar
Låt stå till jul
Sila med silduk och mellitafilter

Lycka till!

0

Lena M

25 jul 2006 kl. 18:32

Och jag som plockar bär i ren förtviland i brist på svamp. Får väl börja likörtillverkning som bisyssla.
Satte iallafall maskrosvin i våras, också av björksav, så få se om det blir något drickbart eller bara att rensa avloppsrören med ???

0

Jörgen

26 jul 2006 kl. 23:31

Tack för tipsen! Jag har märkt att hösten inte känns lika hemsk nu för tiden. Förr ansåg jag den årstiden vara ett enda långt mörker, nästan värre än vintern, men det var innan man växte upp och insåg hur roligt och intressant det är med bär och svamp. Det är dock att ta i lite om jag säger att jag längtar till hösten.

Det finns tydligen mycket att utforska, även om det inte finns nån svamp. Det där med björksav lät mycket intressant, återkom gärna med resultat!

0

Eivor

27 jul 2006 kl. 00:56

Kom ihåg att det skall vara “hemsvirat” brännvin. Annars kan ni glömma smakupplevelsen!

0

Lena M

27 jul 2006 kl. 06:58

Å, hösten som är såå vacker, det är min favorit årstid !
Men jag tycker ju om att plocka bär också, ibland kan det bli olika blad, blommor till the.
Så ser jag en vacker gren eller sten som jag bara måste ta med hem och lägga som blickfång någonstans.
Och går man ensam och rör sig tyst kan ett och annat djur skymta förbi. Det man ser minst av är människor.
Återkommer med omdömmet av björksavsvinet längre fram.

0

Birgitta

27 jul 2006 kl. 08:55

Björksavsvin kan man beställa på Systembolaget. Ett gäng i Boet i Östergotland kom på för några år sedan att man kan jäsa björksav, Nu tillverkas det i Grythyttan. Smakar olika från år till år.

0

Lena M

27 jul 2006 kl. 09:07

Ja, jag har läst någon artikel om det, men vi provade redan för fem, sex år sedan.
Man skall ta till vara naturens resurser! Och vill man inte göra vin går det att dricka det som det är, men jag tycker inte att det är någon höjdare, möjlitvis kallt med en citronskiva i.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone