Jag var på Älgön i Bohuslän igår och hittade denna svamp, som två
identifierade som vårmusseron, men
att den hade lite för smal stam.
Är detta en sådan?
I en bok läste jag att den ska ha
stark smak, men som färsk tycker
jag att den är ganska normal, som
champinjon eller liknande.
Jag är tveksam till vårmusseron. Den brukar ha tydligare urnupna skivor och inte så längsstrimmig fot. Den ska ha stark lukt och smak som av mjöl.
En par andra tidiga vita arter är sommarmusseron, Melanoleuca strictipes, och en nära släkting till den med kraftigare växtsätt och kortare fot, Melanoleuca subalpina. Jämför med dem också.
Vårmusseronens doft och smak är mycket karaktäristisk och inte alls påminnande om champinjon.
Den doftar mer som en aromatisk grönsak tycker jag, mjöl brukar det stå i böckerna, men det luktar väl inte mycket, dessutom finns det många sorters mjöl!
Möjligen har den liknande doft som mjölskivlingen!
Jag håller med Irene om sommarmusseron, den tänkte jag oxå på men har aldrig sett den i verkligheten och vet inte hur den luktar / smakar.
googlade på de namn Irene föreslår och kommer fram till att i varje fall sommarmusseronen är ätlig, men har en doft som betrecknas som “non-mushroom” vilket KAN innebära att den luktar ungefär som vårmusseronen eller….???
Den andra arten verkar vara mycket sällsynt med rapporterade fynd från mellan- och sydeuropa samt USA.
Inget om ätlighet kunde jag se på den.
Den liknar starkt om förslaget Melanoleuca strictipes, så det är inte lätt det här.
Nu luktade jag på den igen, och den luktar något sötaktigt, fast bara något, och inte så jättestarkt, och kanske mjöl, men jag tycker å andra sidan inte att andra svampar som ska lukta mjöl, gör det. Men nu kände jag att den inte luktar champinjon i alla fall! Möjligen en lätt ton av blåmusseron.
Jag provade en väldigt liten tugga och spottade ut den igen, och smaken är mycket mild, rentav god, fast det säger kanske inte så mycket.
Två som var med mig som har långvarit svampplockarerfarenhet sade att de skulle tagit den för vårmusseron, men jag vill alltid kolla med svampguiden först.
Foten är dessutom rätt trådig.
Kan dessa kännetecken visa på
en farlig svamp eller vågar jag
steka den och äta?
Generellt vill jag säga att man inte ska ge sig på att äta vita skivlingar om man inte är helt säker på arten. Förväxlingsrisk finns med giftiga arter, både bolmörtsskivling och några vita trattskivlingar.
Det är svårt att gå på andras beskrivningar av dofter också, eftersom vi upplever dem så olika. Den som du beskriver på den här svampen, kan passa bra på sommarmusseron (som för övrigt inte räknas som någon matsvamp) - men även på de giftiga arterna.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.