Hej!
Jag var i en park och hittade dessa svampar i barrmarken under en gran, tyckte de liknade fjällskivlingen så jag hoppades på att den var ätbar dock så är det väldig mycket kraftigare…
Vore tacksam att få svar för jag är ingen expert eller ens amatör =)
Jag gissar någon form av parkväxande champinjon.
Men det vore intressant att veta om du gjorde några bedömningar av svampens arom och ev. om du smakade lite på den.
De ätliga champinjonerna har ofta en kryddig, mandelartad doft och smak som i varje fall jag upplever som aptitligare än exempelvis den rodnande fjällskivlingen som har en mer unken. lite jordig doft.
Ser heller ingen rodnad i köttet och ringens karaktär ser inte heller ut som fjällskivlingens, tycker jag.
Jag tror mer på en champinjonart, då det ser ut som om skivorna inte är vita utan lite mer gråbrunlila, som om det vore en mörksporig art.
Vänta dock på kommentar från någon signatur med blå stjärna, det är de som är forumets experter!
Att till lägga så är de plockade i kanada där jag är nu, kanske gör skilnad?! När jag luktar på den så är den inte unken utan väldigt fräsch svamp, liknade champinjon lukt.
Hittar själv inga rodnader, och skivorna som du säger är inte vita utan den grå brun lila färgen…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.