Det beror på vädret och hur mycket jag hittar. Jag grovrensar alltid i skogen, och är korgen inte alltför full, vädret fint och termosen inte står kvar hemma i köket kan jag mycket väl sitta o finputsa skörden i skogen. Sen är det liksom bara det sista kvar när jag kommer hem, skiva o torka, eller skära ner o förvälla!
Ahhh!
Då kommer jag genast till nästa fråga skratt
Hur torkar ni eran svamp?
Jag har torkat små gula kantareller ovanpå kylskåpet med ett tidningspapper under… tänkte ha dem när jag tränade kantarellsök med jycken men det var nog bättre att träna med färsk svamp… så nu vet jag inte riktigt om jag törs äta dem… kan de ha sugit åt sig av trycksvärtan?
Hälsar novisen Helena
Är kanske lite för noga i skogen. Försöker att rensa så gott det går. Tycker det blir så mycket mer arbete annars när skräpet kommer mellan skivorna/åsarna.
Händer förståss när jag hittar mycket att jag efter att ha fyllt ena korgen börjar slarva med rensningen, men jag har alltid med tygstycken som jag lägger mellan lagren för att förhindra att skräpet smitter över på de andra svamparna.
Hej Lill!
Snacka om att vara rutinerad svampplockare =)
Tyg mellan lagren! Ska jag lägga på minnet till den dagen jag blir så duktig på att hitta svamp =)
Lr rättare sagt… till den dagen min vovve blir så duktig på att hitta svamp hohoho
Vilken bra sida att lära sig knep på!!
Hälsar Helena
Man förväller inte kantareller - eller rättare sagt, det är förvillande att använda det uttrycket.
Det man gör, är att koka in dem.
Hittade en bra beskrivning från Smålandsposten som jag citerar:
“Lägg svampen i en torr stekpanna eller gryta och låt svampens egen vätska tränga ut. Är svampen mycket torr, får man hjälpa till med någon eller några matskedar vatten. När vattnet trängt ut ur svampen ska det puttra tills det mesta av vattnet kokat tillbaka, (dunstat). Häll aldrig av något vatten, då försvinner mycket av den goda svampsmaken. Koka inte bort allt vatten om svampen ska frysas, då blir svampen torr och frystorkar lätt efter ett tag i frysen.
Frys alltid svampen utan salt, kryddor och smör. Detta tillsätter man när svampen senare ska stekas.
Packa svampen i påsar eller burkar och se till att det finns med en del vätska från svampen. Skriv på ordentligt vilken sort det är och årtalet den plockats.
Svamp kan ligga i frysen ganska länge och åtta år gammal svamp brukar vara helt felfri om den haft tillräckligt med vätska med vid förpackningen och om den inte tagit smak av annat i frysen som dill eller andra starkt luktande varor.”
Jag rensar min svamp skogen, inget med insektshål följer med, bara fina exemplar. Plockar bort inramlat barr och sånt hemma i köket, samtidigt som jag skivar/sorterar och efterbehandlar. Ingen torkning på tidningar för mig( de drar åt sig och behåller fukten= risk för förruttnelse), har istället ramar av tunna lister med myggnät över. Svampen torkar jättesnabbt och även kantareller blir fina.
Ser att du frånråds att torka kantareller.
Många tycker att kantareller blir beska om man torkar de.
Det tycker inte jag. Jag torkar endast de finaste svamparna och efter torkningen plockar jag bort allt som blivit mörkt. När jag tillagar de blötlägger jag de i rikligt med vatten. Låter de ligga i ca. en timma och ser till att avkokningstiden tar minst 20 minuter. Då är beskan borta.
Man får inte ha bråttom när man tillagar torkade kantareller.
Lycka till för de som vill prova!
Hej Lill!
Tack för det rådet =)
Det här blev en riktigt bra tråd, med olika toppenbra tips från erfarna svampplockare till en nybörjare haha
Nu åker block å penna fram så jag kan plita ner alla bra råd =) så jag kan ta fram när jag står och kliar mig i huvudet nästa gång!
För svamparna har fångat mitt intresse och jag hoppas att jag snart kan dela med mig av erfarenheter jag med =)
Hälsar Helena
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.