0 1477 visningar

19 svar

Hur vinterförvarar ni er svamp?

MariaW

31 jul 2009 kl. 18:52

Kantarell, blek taggsvamp och fårticka brukar jag kokförvälla och frysa in. Trattkantarell, soppar och röksvamp brukar jag torka.

Men det finns ju ett flertal matsvampar utöver dessa, om jag ska prova mig på någon ny art så undrar jag hur ni lagrar dessa för vintern. Är det någon som lämpar sig sämre för infrysning resp. torkning?

0

MariaW

31 jul 2009 kl. 21:46

Ingen som plockar svampar jag inte nämnt och lagrar?

Mycket ska ju konsumeras direkt, men ett vinterlager måste man ha. Så hur lagrar jag eventuella nya svampar?

0

Irene A

31 jul 2009 kl. 22:09

En inventering av torkad svamp i skafferiet gav följande:

sandsopp
sotvaxing
blåmusseron
svart trumpetsvamp
rödgul trumpetsvamp
sillkremla (fungerar, men de luktade hemskt medan de torkade)

0

anithau

31 jul 2009 kl. 22:25

I mitt torkad svampförråd finns:
Svart trumpet,
Rödgul trumpet
Kalle
Blandsopp
Stolt fjällskivling
Brunsopp
Blodsopp
Sandsopp
Rökslöjskivling
Trattisar
Mandelriska,
Vinternagelskivling
Sillkremla
Någon japansk sort

I frysen finns:
Kremlor, trattisar, gulisar, kalle, blandsopp, blek taggsvamp
sillkremlor, sotvaxing, rödgul trumpet mm.

0

Lena M

1 aug 2009 kl. 07:18

Det beror på tillgång och plats. Jag brukar förvälla/frysa och torka ungefär lika mycket.

0

Jan A, Uppsala

1 aug 2009 kl. 07:59

Vi äter så mycket vi orkar och lite till, smälter ner och fryser nästan allt annat för eget och gebortsbruk.  Det enda vi torkar är trattkantareller, sandsopp och lite vårmusseroner att ge bort; stenmurklor, svart trumpet och en del sandsopp för eget bruk. Har aldrig förr hört talas om att ngn torkar röksvamp. ”Den” möter här snabbt sitt öde superfärsk, skivad, knaperstekt, välsaltad!

0

Jan A

MariaW

1 aug 2009 kl. 08:48

Vad gäller den torkade röksvampen så gick jag på ett stort fält förra året, en del åkte ju ner i magen direkt men sen fick resten åka på torkning och faktiskt blev det inte alls tokigt. Trevlig som krydda att smula över omelett.

0

Torka Sotvaxing, Irene A

Lilla My

7 aug 2009 kl. 16:57

Måste fråga, för det lät intressant. Jag har bland annat torkat svart trumpetsvamp, stolt fjällskivling och div. soppar tidigare. Sotvaxingen är jag ganska “ny” på, och jag har tyckt den varit lite för blöt för torkning, men du har alltså lyckats torka den? Hur gjorde du? Ugn, lufttork på tråd eller elektrisk tork? Tror du det fungerar att torka den på “tvättlina” fungerar för mig?

0

Torka Sotvaxing, Irene A

Kurt

7 aug 2009 kl. 18:55

Det är alltid bra att ha en läkt när man torkar, ofta behöver man inte ha någon värme på och man behöver inte köra fläkten så länge, bara så att den värsta fukten snabbt försvinner. Sedan kan den eftertorka i rumstemperatur.

0

Peter, Herrljunga

7 aug 2009 kl. 19:05

Mamma brukar rensa och frysa in Kantareller, Champinjoner och övrig svamp direkt.

0

Torka Sotvaxing, Irene A

Irene A

7 aug 2009 kl. 21:45

Sotvaxingens struktur gör den mycket lätt att torka. Jag skär tunna skivor av den och lägger på nätramar precis som med alla andra svampar jag torkar. Sen kan man t.ex. äta den som kalorisnåla chips.

Det tråkigaste med sotvaxing är att så många tyvärr brukar vara angripna av larver..

0

Torka Sotvaxing, Irene A

Lilla My

7 aug 2009 kl. 22:05

OK, då borde det funka att trä upp den på tråd för lufttorkning också... Här kör man 1800-talsstilen fullt ut.

Jag ska absolut prova om jag hittar några fina yngre ex framöver, som du säger är de oftast “bebodda” när man hittar dem men det verkar vara lättare att hitta fina när nattfrosten kommit, småkrypen är inte lika snabba då. Hoppas på chips såklart :)

0

Erica.

8 aug 2009 kl. 10:47

Att torka svamp är enkelt.Låt svampen ligga på en tidning över natten.Har man tillgång till torkskåp,dra på maxvärme ca 15 min och då känns svampen kruttorr!Kan sparas och lagras hur länge som helst.Kända mykologer har förvarat sina torkade svampar runt ca. 40-50 år!!

0

"JAS" Helsingborg

8 aug 2009 kl. 18:44

Att torka svampen på tidningar är väl egentligen ingen höjdare då det inte så hälsosamma trycksvärtan läses upp av den fuktiga svampen och sedan följer med den torkade.
I mitt förråd av torkade finns.

Kantarell
Trattisar
Svart trumpet
Flera sorters sopp
Flera sorters kremlor
Stolt fjällskivling
Vinternagelskivling
Rökslöjskivling
Nejlikbroskskivling
Stor lökbroskskivling
Sotvaxing
Goliatmusseron
Shitake
Toppmurkla
Ostronmussling

0

/Fredrik

6 sep 2009 kl. 23:25

Hoj!
En fråga. Jag har skivat upp karl-johan i 3-4 mm tjocka skivor och lagt på ett myggnät med en bordsfläkt intill, precis som jag gör med trattar och rödgula. Min fundering är att rödgula och trattar är helt torra efter ca. 3 dygn, men karl-johansvampen känns fortfarande “seg” efter 1½ vecka… Blir dom aldrig “knastertorra” eller torkar jag dem på fel sätt?

0

Mia

7 sep 2009 kl. 00:36

Provade den metoden, fungerade inte alls för mig. Investerade i en svamptork istället. Den har gått varm under två höstar nu och jag lovar, det är en investering väl värd pengarna!

0

/Fredrik

7 sep 2009 kl. 00:51

Okej, tack för svaret. Jag vet inte om en svamptork är så väl värd pengarna om man bara plockar typ 8-10 karl-johan/år…  =) 90% av det jag plockar är rödgula, trattar och kantareller, och ingen av dem kräver en “riktig” svamptork. Jag som hoppades på myggnätet…
=(

0

Arctic

7 sep 2009 kl. 01:45

Har många hem-konserver av kantareller (min frys är super liten…) sen torkade röd gula och svarta trumpeter, och höstisar så klart…
har faktiskt inte sprungit på någon fin KJ ännu i år, ätna allihopa :(

0

Ellwe

10 sep 2009 kl. 10:58

När jag vill snabbtorka svamp, om jag inte har så mycket, så lägger jag dom i ugnen och sätter den på 50 grader och varmluft. Då torkar den jättebra!
Jag ställer ugnsluckan lite på glänt för att fukten ska komma ut.
Karl-Johan tar ju något längre tid, beroende på hur tjocka skivor, givetvis, men det funkar bra.
Hur lång tid det tar får man prova sig fram.

0

Draken

10 sep 2009 kl. 11:03

mina karljohan torkar till knastertorra på ett dygn ovaför kylen på myggnät, de är bara skurna i mm tunna skivor, lycka till

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone