Så här växte min “troliga” föränderliga tofsskivling som jag försökte få identiferad för runt en vecka sedan.
http://mycena.net/svampguiden_forum_images_org/2009/2009-07-29_1673hxn.jpg
Sussie! Titta på bilderna och texten här: http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=112990&fnr=1&sok=gifthätting&Start=0&Offset=50&7
Dessutom kan du söka på gifthätting i sökfältet “där Forum börjar”!
Sussie, du måste vara helt säker själv innan du slevar i dig av den här svampen. Faktum är att gifthättingen är ganska lik och växer ungefär likadant.
Jag tror att det är föränderlig tofs du har på bilderna men, 1) bild 1 visar helt olika färger, och den undre har en färg som skulle stämma bättre med Galerina marginata; 2) bild 2 visar gamla och torra exemplar, som ingen riktig mykolog kan göra en diagnos på (det var väl det JanA menade med svamplik). 3) Bild 3 är mer typisk.
Mitt råd till dig är a) skippa den här kollekten, du missar inte mycket i smakväg, b) gå med i en svampförening om du inte redan är medlem, och följ med på en utflykt där någon erfaren mykolog kan visa dig Galerina m., så du lär dig den ordentligt, och c) hitta färska, fuktiga, unga kollekter av föränderlig t. som du känner dig förtrolig med.
ursäkta mig men jag ser faktiskt ingen likhet mellan dessa 2
Jag är väldigt försiktig när det gäller svamp , men som Karl S skriver så har jag avstått några år från föränderlig till dess jag var ute i skog och mark med en kunnig dam.
Bara för någon dag sedan “fegade jag ur” på några väldigt nyuppstigna föränderliga, svampar är inte att leka med.
Hoppas du hittar fler Sussie och kan känna dig helt säker.Dom är helt förnämliga i soppa.
Det är en kollekt av Galerina marginata, gifthätting, mikroskopin kollad.
Båda har ring, men gifthättingen har inte så kraftigt velummönster under ringen som tofsskivlingen. Den senare har (ofta) en strumpa med fjäll.
De flesta arter inom Cortinariaceae/Strophariaceae har fötter som mörknar nedifrån, så det är inte heller någon bra skiljekaraktär.
Kan tillägga att jag sedan många år inte längre äter föränderlig tofs. Den är (enligt min gom) inte värd det.
Jag tror inte det har varit några förgiftningsfall publicerade i Sverige där gifthättingen varit orsaken (orkar inte googla runt just nu). Men i USA har det förekommit dödsfall med den närstående G. autumnalis. Båda innehåller amatoxiner, dvs. de cyclopeptider som är verksamma i vit och lömsk flugis.
Är man osäker rekommenderas en svamputställning. Har man tur finns där båda arterna (korrekt bestämda, får man också hoppas). Där kan man lukta på de olika arterna, de skiljer sig åt ganska ordentligt.
I Nya Svampboken står något om förgiftningsfall på 80-talet med gifthätting.
Nä absolut icke! K. mutabilis känner jag igen på den fjälliga foten och utseendet mellan ring och hatt, att den nästan alltid är lite “tofsig” på hatten (kanske också gäller G.marginata, vad vet jag) men framförallt på den goda doften! Sådan doft har väl inte giffthätting??
Att jag aldrig skall hitta någon att jämföra med!?!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.