0 358 visningar

5 svar

Söndagsgubbar, vildsvinsbad m.m.

Jan A, Uppsala

11 aug 2009 kl. 07:44

Fick följa med hustrun till MITT gamla svampställe i Jumkils s:n som jag inte kunnat ta mig till på några år… (i fredags var vi i grannsocknen Börje.)

Jag undrar förresten varför Artportalen använder sig av ”församling”. Län och församling är ju bara administrativa enheter, som ändras efter myndigheternas godtycke; landskap och socken är förhoppningsvis för alltid beständiga storheter.

Det började trivsamt, med en välkomnande och -doftande liksvamp som hedrade oss vid stigen, och fortsatte med en drygt femmeters, helt sluten häxring med mer än 100 orange taggsvampar, Hydnellum aurantiacum, som en del av ett mycket grant bestånd av gul taggsvamp, Hydnellum geogenium börjat penetrera.

0

Jan A, Uppsala

11 aug 2009 kl. 07:48

Kantarellerna stod tätt i den dunkla granskogen och violgubbarnas häxringar frodades i gränsen mellan den drygt 50-åriga kulturgranskogen (gynnsamma förutsättningar för gubbarnas fortlevnad många år) och ett igenväxande kalkkärr med vackra vildsvinsbad!

0

Jan A, Uppsala

11 aug 2009 kl. 07:51

Ett av vildsvinens badkar verkade ha fått besök också av älg eller hjort.

0

Jan A, Uppsala

11 aug 2009 kl. 07:53

Några violgubbar fick följa med hem och bli både fotade och uppätna. (Snygg färgkombination med stekt kantarell och mörkviolett, ljusköttig gubbe!)

Tänk så mycket det kan finnas i “omöjliga” områden. Det är bara att leta på!

0

Katrin Tyringe

11 aug 2009 kl. 09:44

hej växer violgubben i hela sverige

0

Om församling

Irene A

11 aug 2009 kl. 11:22

Det går knappast att identifiera de exakta gränserna för de fornnordiska socknarna idag, så vi får nog finna oss i att kyrkan tog över den indelningen och kallade områdena församlingar, och använda dem som substitut.

Frågan är väl om det alls är så viktigt med angivelse av socken eller församling idag. Det fyllde en funktion förr, för att ett lokalnamn (gårdsnamn, bäck etc) skulle kunna lokaliseras till rätt plats i landskapet (Hur många “Smiss” finns det på Gotland t.ex.?).
Nu har vi ju bättre hjälp av koordinater, betydligt noggrannare än man kunde ange tidigare.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone