Ja, fråga din kamrat angående svamp. Du skriver kraftigt skaldjursallergisk, glöm inte fråga henne HUR FÖRSIKTIG du bör vara vid tillagningen av hennes rätt!
(Kräftspad kan ju skvätta vid spisen och på bordet i smörbytta etc är det ok? Ett redskap använt till kräftor, måste det diskas ytterst noggrant eller räcker det med “snabbdisk” innan det används till hennes mat? Om du tagit i en kräfta med handen, kan du t.ex sedan vidröra bröd som hon skall äta?
Fråga hellre för mycket än för litet, så slipper du ha en gäst som trots dina goda förutsatser ändå inte kan äta det du tillagat - eller värre - får en allergisk reaktion!
Ett alternativt recept finns på http://www.recept.org/Falska_kraftor.html
LYCKA TILL!
Som sagt, det är ju svårt att veta exakt vad det är som utlöser allergin. Det kemiska ämne såväl i sillkremla som i kräftor med en lukt som påminner om varandra är sannolikt trimetylamin. Om detta ämne utlöst allergin påverkas din kompis även av sillkremla, men det kan mycket väl ha utlösts av någon helt annan komponent i kräftor.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.