0 947 visningar

12 svar

ett vitt frågetecken

M & E

13 aug 2009 kl. 16:29

har ju fått lära sig att man inte ska äta vita svampar så vida man inte är säker,
hitta dock några som såg så intressanta så vi kände sig tvungen att ta hem å fråga om

Vita, “köttiga” , blöder kraftigt vitt när man skär i dem

0

Peter, Linköping

13 aug 2009 kl. 17:52

Det är någon av de vita riskorna. Inget att äta, den smakar nog ganska skarpt. Hittade ni den på en gräsmatta, eller i en hage bland gräs?

0

M & E

13 aug 2009 kl. 18:10

de satt i mossan i en bland skog. Hittar ingenstans något om svampar som har en mjölk aktig vätska när man bryter av en bit i hatten dock.

0

Mikael i Norrköping

13 aug 2009 kl. 18:33

Kan det vara slät vitriska?

0

Nina A

13 aug 2009 kl. 18:34

blöder det är det en riska allt.
men är det bara jag som tycker det ser mer ut som en mjölskivling? hur doftar den?

0

Peter, Linköping

13 aug 2009 kl. 18:51

Det är ingen mjölskivling, den är betydligt spensligare. Slät vitriska kör jag på jag med.

Riskorna har som kännetecken att de vätskar när man bryter dem. En del har en vit saft, andra röd, en del genomskinlig.

0

Emil

13 aug 2009 kl. 19:07

jag tror vi har en “vinnare” :)
har suttit å jämfört lite med de olika förslagen som kommit upp,
tycker allt talar för en “slät vitriska”... så är nog med största sannolikhet ett par sådana vi fått med oss hem, dessa är bara att kasta? eller går det att göra något vettigt av dem?

0

Peter, Linköping

13 aug 2009 kl. 19:17

Hans v E skrev i en annan tråd om vita riskor: “Om skivorna är väldigt täta är det slät vitriska, annars luden vitriska eller etterriska. Om “mjölken” blir grön efter en halvtimme är det rynkig vitriska.”

Det påstods också i tråden att man kunde äta riskan efter avkokning. Utan avkokning är den nog väl skarp.

0

Högberg

13 aug 2009 kl. 19:46

Slät vitriska funkar att äta efter ordentlig stekning men jag skulle defenitivt inte rekomendera det om man inte är helt säker då det enligt min bedömning lika gärna kan röra sig om små exemplar av ettervitriska, en svamp som växer rikligt i “min” bokskog. Den är väldigt kompakt, rentav hård och enligt min bedömning starkaste mjölksmaken av alla riskor. Nästan frätande smak som sitter kvar på tungan i timmar. Har du provsmakat?

0

Peter, Linköping

13 aug 2009 kl. 23:31

FYI På Klas J:s hemsida står följande:

“Plocka Riskor i skogen tag alla sorter (skarpa o milda) utom luden och slät vitriska samt lakritsriska”

0

klas jaederfeldt

14 aug 2009 kl. 10:07

du glömde att skriva att det var när man skulle göra risksallad, och att alla skarpa riskor skall avkokas innan

0

Peter, Linköping

14 aug 2009 kl. 10:34

Det stämmer, men avkokningen är redan avhandlad, och kan man ha dem i risksallad räknar jag dem som ätliga. Goda är upp till M & E att avgöra.

0

M & E

14 aug 2009 kl. 15:46

Vi kokade upp dem och tänkte provsmaka dem, först steka dem såklart. Men efter vi hade kokat dem i 4 min, så ändrades färgen till grönaktiga. Sen var inte doften den mest lockande av alla! Så vi beslöt oss för att inte provsmaka, de fick åka ned i soporna! Men idag fann vi några mandelriskor, som vi ska smaka på senare ikväll!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone