Lite knepigt det här. Plockade många av den idag. Vad jag förstår är den mycket omtyckt i Thailändska köket. Men när jag läste om den, fick jag veta: Inte giftig, men hör inte hemma på köksbordet. Jag tycker själv den är mycket god. Men då är den tillagad på thailändskt vis. Som ingridiens i olika soppor. Någon som vet om mera om denna svamp.
Jag har en Thailändsk flickvän och många vänner från Thailand. Dom äter den gärna och tillagar den på ett gott sätt. Men det blev kanske lite fel när jag skrev Thailändska köket. Tror knappast dom äter den svampen i Thailand. Men dom känner till en i sitt hemland som påminner både om smak och utseende. Men ok, Brun Kamskivling verkar inte så poppis här (-_-)
Leffe, jag hoppas att dina thailändska vänner inte försöker sig på att äta fler svampar från våra marker som “påminner” om det de äter i Thailand.
Jag hoppas exempelvis att ni inte hittar lömsk flugsvamp som så många thailändare har förväxlat med den svamp de känner till - med dödlig utgång.
Den art som odlas och säljs på torgen i Ostasien är en slidskivling som heter Volvariella volvacea.
Kolla upp arten på webben, och informera dina vänner noga om att den inte finns här, och att den har en dödligt giftig dubbelgångare hos oss!
Tack för rådet. Dom känner till de giftiga. Vi plockar bara karljohan Kantareller, Blodriska..Nu vet vi ochså att också att brun kamskivling inte är giftig. Den verkar inte falla alla i smaken. Men är den lätt att förväxla, så skall jag upplysa dem om det. Tack för rådet.
Hej Lill! Vi känner till att en thaitjej dog av att äta svamp. Hon och hennes kompis förväxlade och åt lömsk flugsvamp. Jag och mina vänner plockar bara kända matsvampar som Kantarell, Karljohan, Blodriska. Svamp vi inte känner till kollar vi på nätet. Därför vet jag att Brun Kamskivling inte är giftig. Men rekomenderas att inte ätas pga smaken. M.a.o ingen matsvamp. Men kan den tillagas gott, är det väl ingen fara. Dssutom tror inte alla Thailändare att all svamp i Sverige går att äta. De är duktiga på mat. Jag och mina vänner chansar inte.
Jag har aldrig haft något emot kamskivling.
I min barndom kallade vi den “ringlös flugsvamp” och jag har lärt mig att den och den rodnande flugsvampen är de enda flugsvampar som är användbara matsvampar.
Numera tar jag den mer sällan, för jag tycker den är lite för sladdrig i konsistensen.
Vore intressant med ett thailändskt recept, så kan man ju pröva den på det sätt ni tillagar den.
Just nu är det förutom kantareller väldigt gott om kamskivling i markerna.
Utav hävd och kanske fördomar äter jag inte amanita av någon sort, vilket kanske är synd eftersom det bara är kamskivlingar, rodnande flugsvamp. gallsopp, kantareller och kremlor det finns gott om i år.Jag har aldrig plockat och ätit så mycket kremlor på en säsomg tidigare. Dessutom har jag inte torkat dom tidigare. Hoppas nu på lite fler sorter, det har faktiskt kommit 30 mm regn de sista 4 dagarna. Nu skiner solen igen i ett par dagar så vi får se.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.